Ο Λάκης και οι αναπηρίες μας - Free Sunday
Ο Λάκης και οι αναπηρίες μας

Ο Λάκης και οι αναπηρίες μας

Σε κοινωνική και πολιτική θύελλα μετατράπηκε σχόλιο του γνωστού ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκπομπής του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ». Αναφορά του στην αναπηρία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε τις εντονότατες διαμαρτυρίες τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και φορέων του χώρου των ΑμεΑ, ενώ ο ίδιος ο ηθοποιός, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, επιχείρησε να ανασκευάσει το σχόλιό του.

Το επίμαχο σχόλιο

Η φράση του κ. Λαζόπουλου που προκάλεσε το τσουνάμι διαμαρτυριών αφορούσε τον κ. Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζόπουλος είπε κατά τη διάρκεια της εκπομπής του ότι «ο Σόιμπλε έχει δύο εμμονές. Όσο κι αν ακούγεται σκληρό αυτό που θα πω, όταν ένας άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μια καρέκλα, το μυαλό του καθηλώνεται σιγά-σιγά σε μία ιδέα. Εγώ το λέω παράνοια, το λέω παραφροσύνη». Το σχόλιο του γνωστού ηθοποιού θεωρήθηκε αναφορά σε όλα τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και δεν προκάλεσε έκπληξη το ότι μία από τις πρώτες αντιδράσεις προήλθε από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM σημείωσε ότι «περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει γι’ αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μια συγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία», προσθέτοντας ότι «η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου δεν συνιστά καθήλωση αλλά μέσο κίνησης. Όπως ο κ. Λαζόπουλος χρησιμοποιεί τα πόδια του, κάποιος με κινητική αναπηρία χρησιμοποιεί το αμαξίδιο. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργος Φουντουλάκης, τόνισε ότι «λάθη επαναλαμβανόμενα παύουν να είναι λάθη. Ο κ. Λαζόπουλος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια δείχνει την εμμονή του απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Η απαξίωση των ανθρώπων με αναπηρία και η εμμονή στην αναπαραγωγή στερεοτύπων αποτελεί απαξίωση της κοινωνίας και όλων εκείνων που την αποτελούν. Ο κ. Λαζόπουλος καλό θα ήταν να βρει άλλον τρόπο για να ασκεί κριτική. Ζητάμε να ζητήσει συγνώμη».


Η τέλεια καταιγίδα

Ωστόσο, ο κ. Λαζόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο και πολιτικών κομμάτων. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι «έχω μάθει να δέχομαι την πολιτική κριτική και τη σάτιρα, όσο κακόπιστη αυτή και αν είναι. Η χθεσινή (σ.σ.: της περασμένης Τρίτης), όμως, αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου στην αναπηρία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ξεπέρασε κάθε όριο. Η μητέρα μου ήταν, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. Αυτό δεν επηρέασε την κρίση της, αλλά, κυρίως, ούτε την καλοσύνη της. Ένδειξη πολιτισμού μιας χώρας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο κ. Λαζόπουλος, μέσα στη χυδαιότητα που τον διακρίνει, δεν σεβάστηκε ούτε αυτό». Επίσης, το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να ζητήσουν ειλικρινή συγνώμη. Ο ίδιος ο Λάκης Λαζόπουλος, ο τηλεοπτικός σταθμός που τον φιλοξενεί, πρέπει με κάθε τρόπο να επανορθώσουν. Επίσης είναι προφανές ότι επίσημη θέση οφείλουν να λάβουν τόσο το ΕΣΡ όσο και το μονομελές όργανο που το υποκαθιστά». Ομοίως, το Ποτάμι τόνισε ότι «τα ρατσιστικά ξεσπάσματα μίσους και η προσβολή των ανθρώπων με αναπηρία, όταν γίνονται με πρόσχημα τη σατιρική κριτική, συνιστούν ύπουλο όπλο εκφασισμού του κοινού. Πόσο μάλλον όταν εκπορεύονται από τον επίσημο διασκεδαστή της πρωθυπουργικής αυλής».


Απάντηση Λαζόπουλου

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή της να αποσύρει τις διαφημίσεις προϊόντων της από το κανάλι όπου εργάζεται ο κ. Λαζόπουλος, μετά τις αναφορές του προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ανακοίνωσε η εταιρεία Άμβυξ. Από την πλευρά του, ο κ. Λαζόπουλος σε επιστολή του προς τον κ. Βαρδακαστάνη σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι έτοιμος να ζητήσω όχι μία, αλλά χίλιες συγνώμες, αν θεωρείτε ότι έθιξα εσάς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Η στάση μου όλα αυτά τα χρόνια, η υποδοχή μου προς τους ανθρώπους αυτούς, τόσο στις εκπομπές μου όσο και σε θέατρα που εργάστηκα, είναι γνωστή σίγουρα και σε εσάς. Η αναφορά μου είχε να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν μίλησα ούτε γενικά, ούτε αφηρημένα, ούτε σε πληθυντικό αριθμό. Μην επεκτείνετε, λοιπόν, τη σκέψη σας, σας παρακαλώ, διότι εγώ δεν επεκτάθηκα πέραν του εν λόγω πολιτικού. Είπα και εννόησα ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο μοιάζει να έχει καθηλωμένο το μυαλό και αυτή η εμμονή είναι σαν να γεννά παραφροσύνη. Δεν φαντάζομαι να πιστέψατε ότι αυτές μου οι σκέψεις αφορούν όλους όσοι έχουν κινητικά προβλήματα και επιστήμονες, διανοούμενους, ανθρώπους όλων των κατηγοριών. Δεν υπήρξε απολύτως καμία άλλη αναφορά και πάντα αναφέρομαι σε καθέναν ξεχωριστά. Είπα, μάλιστα, ότι η συμπεριφορά αυτή ίσως να του επιτρέπει να βάλει υποψηφιότητα ως ο νέος Χίτλερ της Ιστορίας».