Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Η Ευρώπη να εφαρμόσει τις αποφάσεις τη - Free Sunday
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Η Ευρώπη να εφαρμόσει τις αποφάσεις τη

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Η Ευρώπη να εφαρμόσει τις αποφάσεις τη

Την ανάγκη συντονισμένης προσπάθειας ώστε να βρεθούν ασφαλή και νόμιμα περάσματα για τους πρόσφυγες από τη Συρία, κυρίως, αλλά και το Αφγανιστάν και το Ιράκ, που περνούν στην Ελλάδα με στόχο να φτάσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. υπογράμμισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, στο τέλος της επίσκεψής του στην Ελλάδα, η οποία περιλάμβανε και επιθεωρήσεις των υποδομών στη Λέσβο.


Δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις

Ο κ. Γκράντι εμφανίστηκε επικριτικός έναντι της διεθνούς κοινότητας, αλλά και ειδικά της Ε.Ε., για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας ότι, παρά το γεγονός ότι στο κοντινό παρελθόν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έλαβαν καλές αποφάσεις, αυτές δεν εφαρμόζονται. Αναφέρθηκε με έμφαση στο ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μεγάλωσα σε μια Ευρώπη με πολλά σύνορα και δεν θέλω να επιστρέψουμε πάλι σε μια τέτοια Ευρώπη» και λέγοντας ότι τα κλειστά σύνορα μειώνουν τα νόμιμα περάσματα για τους πρόσφυγες και ουσιαστικά ενθαρρύνουν νέα δίκτυα δουλεμπόρων, ενώ τόνισε ότι, παρά τις αποφάσεις της Ε.Ε., δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, το οποίο, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να γίνεται μέσω νόμιμων οδών και με οργανωμένο τρόπο. Όσον αφορά, δε, τις αποφάσεις της συνόδου των δωρητών για τη Συρία, ο κ. Γκράντι χαρακτήρισε, μεν, τη δέσμευση για οικονομική βοήθεια σημαντική, ωστόσο εξέφρασε προβληματισμό για την αργή διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων.


Προβληματισμός για Ελλάδα

Ειδικά για το ζήτημα της Ελλάδας, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κλείσιμο των διόδων στα Βαλκάνια, το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί «μποτιλιάρισμα» στην Ελλάδα. Σημείωσε, δε, ότι, μπροστά στις εξελίξεις, η χώρα θα πρέπει να κάνει σχεδιασμό για περισσότερους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά και στην έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρώπη. «Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί στήριξη. Εμείς θα τη βοηθήσουμε είτε με προμήθειες είτε με ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν» πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι «ελπίζω να μη μείνει όλος αυτός ο πληθυσμός των προσφύγων στην Ελλάδα. Αν συμβεί αυτό, μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις».


Ελπίδα η εκεχειρία

Ο κ. Γκράντι εξέφρασε την ελπίδα το σχέδιο για εκεχειρία στη Συρία να υλοποιηθεί, καθώς θα αποτελέσει μείζονα παράγοντα για την αποτροπή περαιτέρω διόγκωσης των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε με έμφαση τις χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι οι γειτονικές της Συρίας χώρες έχουν ως τώρα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού ζητήματος. Επισήμανε ότι δεν πρέπει να κλείνουν τα σύνορα και οι ασφαλείς οδοί διέλευσης των προσφύγων, αλλά να υπάρξει συνεργασία και αλληλεγγύη, προσθέτοντας ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που κλείνουν τα σύνορα «λειτουργούν κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά της προστασίας των προσφύγων». «Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους πρέπει να το ξανασκεφτούν. Όλο αυτό συμβάλλει στην οπισθοδρόμηση της Ευρώπης και μειώνει την ισχύ της» είπε χαρακτηριστικά.


Κλειστά σύνορα

Πάντως, την ίδια στιγμή που οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα παραμένουν μεγάλες, οι σχέσεις της χώρας με την Αυστρία βρίσκονται στο ναδίρ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Βιέννης να κλείσει ολοκληρωτικά τα σύνορά της. Ήδη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε την πρέσβειρα στην Αυστρία, επισημαίνοντας ότι «οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι πρακτικές που μπορούν να υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα». Απαντώντας, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ανέφερε δηκτικά: «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».