Ο πάπας στη Λέσβο - Free Sunday
Ο πάπας στη Λέσβο

Ο πάπας στη Λέσβο

Οι κεφαλές της χριστιανοσύνης, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πάπας Φραγκίσκος, θα πραγματοποιούν επίσκεψη στη Λέσβο, θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να εκφράσουν εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και να ζητήσουν μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική βοήθεια για την Ελλάδα και εντατικοποίηση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης στη Λέσβο, από το βράδυ της Παρασκευής στη Μυτιλήνη θα βρίσκονται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να φτάσει το πρωί του Σαββάτου. Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος θα τον υποδεχτεί με τους κ.κ. Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο στο αεροδρόμιο) θα μεταβούν στο hot spot της Μόριας, όπου θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα φάνε μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες και σε μια συμβολική κίνηση μέσα από το hot spot θα συνυπογράψουν διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Μόρια θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου θα συναντηθούν με τους πολίτες του νησιού και θα αναπέμψουν δέηση για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους ορθόδοξους ιεράρχες και τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

Το μήνυμα
Μιλώντας δημόσια για τον σκοπό της επίσκεψής του στη Λέσβο, ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στο Βατικανό, υπογράμμισε ότι «το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο τους περασμένους μήνες πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων. Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλο τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε. Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη σύνοδο για την ειρήνη και τη μη χρήση βίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, φρόντισε να κάνει και έμμεση αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη μετά το κλείσιμο των συνόρων.

«Ρίξτε τα τείχη»
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «πρέπει να αφαιρεθούν τα τείχη, όχι μόνο τα μεταφορικά» αλλά και «εκείνα της λυπηρής πραγματικότητας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να θεωρηθούν οι συνάνθρωποί μας αδελφές και αδελφοί», ώστε να «ξεπεραστούν πόλεμοι και συγκρούσεις» και «να αφαιρεθεί το μεγάλο εμπόδιο, εκείνο που εγείρεται με το τείχος της αδιαφορίας». Ο πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις μάς δείχνουν ότι αν μιλώ για τείχος δεν είναι μόνο για να χρησιμοποιήσω μεταφορική γλώσσα αλλά και επειδή πρόκειται για μια λυπηρή πραγματικότητα», ενώ τα ιταλικά ΜΜΕ αναλύοντας την αναφορά του πάπα σε «τείχη» εκτίμησαν ότι «η αναφορά στο κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι σαφής, όπως και στο δράμα που ζουν 11.000 μετανάστες στην Ειδομένη». Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές εβδομάδες, αναφερόμενος στη προσφυγικό, ο πάπας Φραγκίσκος είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική για την ίση κατανομή των βαρών».