Κλείνει η αυλαία των φετινών πανελλαδικών - Free Sunday
Κλείνει η αυλαία των φετινών πανελλαδικών

Κλείνει η αυλαία των φετινών πανελλαδικών

Η τελική φάση αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, όταν το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και τους φετινούς επιτυχόντες.

Η ώρα των μηχανογραφικών

Για την ώρα, οι υποψήφιοι, οι οποίοι από τις 22 Ιουνίου γνωρίζουν τις επιδόσεις τους στα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν, μελετούν τις βαθμολογίες τους και σχεδιάζουν τα μηχανογραφικά δελτία τους, ώστε να πετύχουν τους καλύτερους συνδυασμούς βαθμών και επιλογών σχολών και τμημάτων, με βάση πάντα τις προσωπικές τους προτιμήσεις (άλλωστε είναι πάγια η παραίνεση του υπουργείου Παιδείας, αλλά και των εκπαιδευτικών, τα μηχανογραφικά να συμπληρώνονται αποκλειστικά και μόνο με βάση την επιθυμία και τα όνειρα του κάθε υποψηφίου, ανεξάρτητα από επιδόσεις ή την πορεία των βάσεων εισαγωγής περασμένων ετών). Πάντως, εκπαιδευτικοί με εμπειρία στην ανάλυση των βαθμολογιών εκτιμούν ότι η μεγάλη συγκέντρωση των υποψηφίων που παρατηρείται φέτος στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, αλλά και τα περισσότερα «άριστα» σε σχέση με πέρυσι, ίσως οδηγήσουν τις βάσεις εισαγωγής πιο ψηλά για μερικές εκ των σχολών-φιλέτων, χωρίς να αποκλείονται και πτωτικές τάσεις σε ορισμένα επιστημονικά πεδία.

Σημειώνεται ότι έγγραφο του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι «όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τετάρτη 6/7/2016 και την Παρασκευή 8/7/2016, με την παρουσία του διευθυντή ή υποδιευθυντή ή του αναπληρωτή αυτών και του εντεταλμένου εκπαιδευτικού για τον χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου. Αυτές τις δύο ημέρες ο (υπο)διευθυντής θα μπορεί να επιτρέψει στους υποψηφίους να αποκτήσουν password (αν δεν πρόλαβαν ή αν το έχασαν) ή/και να αναιρέσουν το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό τους δελτίο για να οριστικοποιήσουν εκ νέου ένα άλλο».

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία των βαθμολογιών αναφέρουν ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής με αυξητικές τάσεις (αλλά όχι μεγάλες) στις υψηλόβαθμες σχολές (νομικές κ.λπ.), ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο προβλέπεται γενικότερα πτωτική τάση, ιδίως στις περιφερειακές πολυτεχνικές σχολές.

Όσον αφορά το 3ο Πεδίο, οι ιατρικές σχολές αναμένεται να «ξαναπιάσουν» τα 19.000 μόρια, ενώ στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο εκτιμάται ότι η γενικότερη τάση των βάσεων θα είναι πτωτική με ενδεχόμενα «θύματα» τις παιδαγωγικές σχολές. Τέλος, για το 5ο Επιστημονικό Πεδίο, ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά θεωρείται παράγοντας που θα συμπιέσει προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στα οικονομικά τμήματα. Πάντως, οι εκπαιδευτικοί με τους οποίους μίλησε η FS υπογράμμισαν εμφατικά ότι την πορεία των βάσεων εν πολλοίς θα καθορίσουν οι ίδιες οι επιλογές των υποψηφίων, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά τους δελτία, συμπληρώνοντας ότι η οικονομική κρίση αποτελεί έναν διαρκή παράγοντα καθορισμού της πορείας των βάσεων, καθώς επιδρά στις επιλογές των υποψηφίων.

Διαβαθμισμένη δυσκολία

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, πάντως, εκφράστηκε ικανοποίηση για την ομαλή ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Παντής (ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων) τόνισε ότι η διαβαθμισμένη δυσκολία των θεμάτων και οι καλύτερες κατανομές αναμένεται να οδηγήσουν σε ασφαλείς επιλογές. Ο κ. Παντής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η καινοτομία του συστήματος με το οποίο διαγωνίστηκαν φέτος οι υποψήφιοι είναι ότι όσοι πέτυχαν καλό βαθμό στα Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία θα εισαχθούν στη σχολή πρώτης επιλογής».

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπογράμμισε ότι όλα τα θέματα επιλέχθηκαν από τη διδαχθείσα ύλη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα 650 θέματα συνολικά που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν εκτός των θεμάτων που έδιναν ως SOS τα φροντιστήρια, ενώ κανένα από αυτά δεν μπήκε στις Πανελλαδικές της τελευταίας τριετίας».

Στο τέλος Αυγούστου βάσεις-εισακτέοι

Όπως προαναφέρθηκε, ο φετινός κύκλος των πανελλαδικών εξετάσεων θα κλείσει, όπως κάθε χρόνο, με την έκδοση των βάσεων εισαγωγής και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιτυχόντων μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο αριθμός των θέσεων που προσφέρονται στους υποψηφίους για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας καθορίστηκε στους 69.985, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων υπολογίστηκε ότι έφτασε τους 80.000, καθώς και ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 οι θέσεις στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 1.655, δηλαδή κατά 2,42%, σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η αύξηση των εισακτέων αφορά μόνο τις σχολές των ΤΕΙ, ενώ, αντιθέτως, στα ΑΕΙ οι προσφερόμενες θέσεις μειώθηκαν κατά 345.

Όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το νέο σύστημα πρόσβασης από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι «η συζήτηση δεν γίνεται βιαστικά, γίνεται με όρους σεβασμού στην αγωνία και τον κόπο των παιδιών και των οικογενειών τους, γιατί ξέρουμε ότι και χρήματα πολλά ξοδεύονται μέσα από τα φροντιστήρια, αλλά και μεγάλη αγωνία δημιουργείται μέσα από ένα σύστημα το οποίο είναι μεν αξιόπιστο, από την άλλη όμως είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις των παιδιών για υψηλότερου επιπέδου μόρφωση».