Η βόρεια Χαλκιδική σε διαρκή ομηρία: Νέα προσκόμματα στην επένδυση, νέες αναβολές στις δίκες - Free Sunday
Η βόρεια Χαλκιδική σε διαρκή ομηρία: Νέα προσκόμματα στην επένδυση, νέες αναβολές στις δίκες

Η βόρεια Χαλκιδική σε διαρκή ομηρία: Νέα προσκόμματα στην επένδυση, νέες αναβολές στις δίκες

Περίπου 60 μέρες κράτησε η ομαλότητα σε ό,τι αφορά την επένδυση για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς αυτή την εβδομάδα το κλίμα αβεβαιότητας για τη συνέχισή της επανήλθε, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη να επιστρέφει στην εταιρεία την τεχνική μελέτη για την αδειοδότηση, την οποία ο ίδιος είχε εγκρίνει στις 9 Μαΐου.

Πρόκειται για την «Τεχνική Μελέτη της Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου» στην οποία, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σκουρλέτη, οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν «έξι ουσιώδεις ανεπάρκειες και ανακρίβειες», οι οποίες ζητεί να διορθωθούν.
Με την απόφασή του το υπουργείο δίνει προθεσμία δύο μηνών στην εταιρεία να κάνει τις διορθώσεις, γεγονός το οποίο σημαίνει πως η καθυστέρηση στην επένδυση, αν όλα πάνε καλά, θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Χαμηλοί τόνοι από εταιρεία - ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

Από την πλευρά της, η εταιρεία προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μη δώσει δημοσιότητα στο θέμα, η δυσφορία όμως είναι εμφανής και επιβεβαιώνει το τμήμα των στελεχών της που αμφισβητούσαν ότι η απόφαση του Μαΐου έδειξε ότι η επένδυση αντιμετωπίζεται με άλλον τρόπο από την κυβέρνηση.

Η ημερομηνία της απόφασης του κ. Σκουρλέτη συνδυάζεται με τη συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο είχε καταστεί σαφές ότι η Αθήνα ήταν διατεθειμένη να αλλάξει πορεία και να αποδεχτεί ό,τι ήταν απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ανάμεσα σε αυτά, ως πολιτικό προαπαιτούμενο, ήταν η αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης μιας επένδυσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πολύτιμα για την οποία ήταν τα καλά λόγια του διευθύνοντος συμβούλου της μητρικής καναδικής εταιρείας Πολ Ράιτ: «Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει μια πολύ βελτιωμένη κοινή αντίληψη, εκτίμηση και ευθυγράμμιση μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου όσον αφορά τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από τη συνεργασία για την αξιοποίηση με υπευθυνότητα των ορυκτών πόρων στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με το υπουργείο για να προωθήσουμε τα έργα στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα για το όφελος όλων των ενδιαφερομένων».

Προφανώς ο κ. Ράιτ δεν είχε καταλάβει σωστά, διότι την ίδια μέρα ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνιζε ότι «η συγκεκριμένη άδεια δεν συνιστά κάτι που αλλάζει τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη. Αποτελεί τροποποίηση άδειας που είχε δοθεί και δεν σχετίζεται με την υπόθεση του ΣτΕ. Οι άδειες αυτές, αν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, πρέπει να δοθούν».

Η εύκολη ερμηνεία της δήλωσης του υπουργού παρέπεμπε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση είχε δημιουργήσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ της Χαλκιδικής. Είχε θεωρηθεί ότι αποτελούσε μια προσπάθεια κατευνασμού της δυσαρέσκειας της βουλευτού Χαλκιδικής του κόμματος Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία μετέφερε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής της Ιερισσού, που θεωρούν την έκδοσή της απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση άλλαξε γραμμή στο θέμα. Η κ. Ιγγλέζη δεν έδωσε δημοσιότητα σε αυτή την δυσαρέσκεια, καθώς δεν ήταν βέβαιη ότι η άποψη για διακοπή της επένδυσης ήταν ισχυρή μέσα στην κυβέρνηση. Άλλωστε ο κ. Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, ο οποίος είναι συναρμόδιος σε τμήμα της επένδυσης, σε δημόσια τοποθέτησή του είχε διαβεβαιώσει ότι «οι Καναδοί συμμορφώθηκαν».

Εντάσεις και καχυποψία

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 450 οι κάτοικοι της Χαλκιδικής οι οποίοι έχουν δικαστικές εκκρεμότητες αναφορικά με δραστηριότητές τους εναντίον της εξόρυξης του χρυσού. Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι σε βάρος τους διώξεις είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου καταστολής της αντίστασης στον χρυσό και αισθάνονται όμηροι, καθώς μπορεί οι δίκες να αναβάλλονται συνεχώς, αλλά η εκκρεμότητα παραμένει. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης των 21 κατηγορουμένων για την επίθεση και τον εμπρησμό στις εγκαταστάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις 17 Φεβρουαρίου 2013, που επρόκειτο να γίνει στις 9 Ιουνίου, αναβλήθηκε για τις 13 Μαρτίου 2017, δηλαδή 49 μήνες μετά το επίδικο γεγονός. Δικηγόροι των κατηγορουμένων υπολογίζουν ότι οι δίκες δεν θα τελεσιδικήσουν πριν από το 2022, δηλαδή δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα που τις προκάλεσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 21 κατηγορούμενους είναι και ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής Λάζαρος Τόσκας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής με το ψηφοδέλτιο που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 με επικεφαλής την κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία σήμερα είναι στη ΛΑΕ.
Παρουσία της κ. Ιγγλέζη ή της κ. Χαραλαμπίδου, είτε στις ολονύκτιες διαμαρτυρίες πριν από τη δίκη της 9ης Ιουνίου είτε στα δικαστήρια το πρωί πριν δοθεί η αναβολή, δεν καταγράφηκε.

Πάντως, ο κ. Τόσκας αποδίδει την ίδια τη δίωξη σε πολιτικούς λόγους που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά εναντίον όσων αντιδρούν στην εξόρυξη: «Είναι μια δίωξη που έγινε κατ’ εντολή πολιτική της τότε κυβέρνησης, με την παρουσία στην περιοχή του κ. Δένδια τότε, που πήγε στις Σκουριές να επιβλέψει την αποκατάσταση των αυθαιρέτων που είχαν καεί και ξαναγινόταν αυθαίρετα» είπε ο κ. Τόσκας λίγο πριν αναβληθεί η δίκη.
Οι κινήσεις της εταιρείας μετά την απόφαση Σκουρλέτη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς δεν έχει αποτιμηθεί τι επιπτώσεις θα έχουν. Άλλωστε, με βάση την απόφαση, η συζήτηση μεταφέρεται από το πολιτικό επίπεδο στο επιστημονικό, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την παρακολούθησή της από το ευρύ κοινό. Η εκτίμηση, ωστόσο, ότι «έτσι δεν γίνονται επενδύσεις» ενισχύεται στους διευθυντικούς της κύκλους.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, σε κύκλους ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν καλά τα της επένδυσης, γίνεται μια προσπάθεια να ερμηνευτεί με άλλους τρόπους η διαδικασία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση που έχει το επενδυτικό σχέδιο.

Κι αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λειάνει πολύ πιο σκληρές προεκλογικές γραμμές αφότου ανέβηκε στην εξουσία και ίσως η επένδυση στη Χαλκιδική να είναι μία από τις ελάχιστες που υπηρετούνται με συνέπεια. Αυτοί οι κύκλοι επικαλούνταν ως παράδειγμα το ότι πριν από λίγες μέρες κυβερνητικοί παράγοντες πανηγύριζαν για τις νέες επενδύσεις της COSCO, ύψους 250 εκατ. ευρώ, και έθεταν το ερώτημα αν είναι μονάχα περιβαλλοντικοί ή εξυπηρέτησης της τοπικής πολιτικής πελατείας του ΣΥΡΙΖΑ οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να καθυστερεί μια επένδυση σχεδόν 1 δισ. ευρώ. «Αυτό που τους οδηγεί να δημιουργούν εμπόδια στην επένδυση είναι μονάχα η ιδεολογία, έστω και με ιδεοληπτική ματιά;» λένε.