Τηλεοπτικές άδειες: Έντεκα μνηστήρες για τέσσερις νύφες - Free Sunday
Τηλεοπτικές άδειες: Έντεκα μνηστήρες για τέσσερις νύφες

Τηλεοπτικές άδειες: Έντεκα μνηστήρες για τέσσερις νύφες

Και δεν είναι ένας και δύο, αλλά έντεκα υποψήφιοι για τέσσερις μόνο άδειες.

Πλήθος υποψηφίων

Συνολικά έντεκα επιχειρηματικά σχήματα κατέθεσαν φάκελο για τη διεκδίκηση μιας από τις πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες. Για την ιστορία, φάκελο κατέθεσαν στη ΓΓΕΕ οι εξής:
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΚΑΙ ΑΕ (του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – STAR CHANNEL (της οικογένειας Βαρδινογιάννη)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ (της οικογένειας Κυριακού)
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (του Ιβάν Σαββίδη. Εκπροσωπείται από τον 38χρονο Αρτούρ Νταβιντιάν, που ανήκει στο επιτελείο των επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη, είναι στο Δ.Σ. του ΠΑΟΚ και ζει και εργάζεται πλέον μόνιμα στην Ελλάδα ως διευθύνων σύμβουλος της Dimera)
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (του πρώην εκδότη της εφημερίδας «Πρώτη»)
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (του Βαγγέλη Μαρινάκη)
8. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. – EPSILON TV (του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη)
9. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (φέρεται να είναι κυπριακών συμφερόντων)
10.ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL
11. CITY NEWS –ΑRΤ TV (του Γιώργου Καρατζαφέρη)
Όπως προαναφέρθηκε, από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας η αρμόδια επιτροπή της ΓΓΕΕ, συνεπικουρούμενη από ιδιωτική εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και παρουσία εκπροσώπων των επιχειρήσεων, έχει αρχίσει την αποσφράγιση των φακέλων και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία καταγραφής τους. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου των έντεκα φακέλων, με πηγές της ΓΓΕΕ να σημειώνουν ότι, παρά το πλήθος των υποψηφίων και των ανάλογων εγγράφων που έχουν κατατεθεί, η διαδικασία ελέγχου των υποψηφιοτήτων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Αν όλα πάνε καλά, στις αρχές Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός για τη δημοπράτησή τους.

Παππάς: Τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής, κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί», προσθέτοντας μάλιστα ότι «οι 11 υποψηφιότητες συνιστούν την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός». Και κατέληξε λέγοντας: «Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας από τη νέα σεζόν».

Η μάχη στο ΣτΕ

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών συνεχίζουν τον αγώνα τους για ανατροπή των σχεδιασμών της κυβέρνησης, αυτή τη φορά μέσω του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου έδωσε προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουλίου στους νομικούς παραστάτες των τηλεοπτικών σταθμών και του Δημοσίου να υποβάλουν τα υπομνήματά τους. Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα για τις 23 αιτήσεις ακυρώσεως κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας παρουσίασαν τις ενστάσεις τους για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητώντας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να κριθούν αντισυνταγματικές, ενώ οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου επιχείρησαν να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών, λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτή η παρανομία εσαεί. Να παίξουν αυτοί το παιχνίδι, για να επηρεάζουν τον δημόσιο βίο όπως θέλουν».

Και πολιτικές αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών αναδεικνύεται σε νέο πεδίο μάχης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, για απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει «υπουργούς-καναλάρχες» και να χτίσει σύστημα νέας διαπλοκής κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ. «Καμία διαπλοκή, ούτε παλιά ούτε νέα» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 50 βουλευτές της ΝΔ με ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση και να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι ο νόμος για τα ΜΜΕ πάσχει από προβλήματα τόσο ως προς το κοινοτικό δίκαιο όσο και ως προς το Σύνταγμα. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ο σχολιασμός των αντιδράσεων της ΝΔ έγινε με τη φράση «νυν υπέρ πάντων ο αγών υπέρ της διαπλοκής».

O πρώτος «κομμένος»

Σημειώνεται ότι εκτός διεκδίκησης άδειας πανελλαδικής εμβέλειας τέθηκε το ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΕΕ, «Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με απόφαση του (Α.Π. 171/8-7-2016), δεν κάνει δεκτή την αίτηση συμμετοχής της εταιρείας CITYNEWS AE (ΑΡΤ ΤV), στο διαγωνισμό για τη χορήγηση των τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition) επειδή δεν συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, όπως ορίζεται από τον Νόμο 4339/2015 και την υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας».