H βασίλισσα Όλγα, o Νουρέγιεφ των γηπέδων και ο Ιβάν ο χορηγός - Free Sunday
H βασίλισσα Όλγα, o Νουρέγιεφ των γηπέδων και ο Ιβάν ο χορηγός

H βασίλισσα Όλγα, o Νουρέγιεφ των γηπέδων και ο Ιβάν ο χορηγός

Η ανακοίνωση ότι επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη φετινή ΔΕΘ, στην οποία η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα, θα είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς κατά μια διαβολική σύμπτωση συνέπεσε με την ανακοίνωση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους. 

H σύμπτωση γίνεται διαβολική γιατί ο κ. Ντβόρκοβιτς εδώ και περίπου δύο χρόνια είναι ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, μιας εταιρείας που τον Φεβρουάριο, όταν έγινε η επίσημη ανακοίνωση ότι η Ρωσία θα είναι η τιμώμενη χώρα, εμφανιζόταν ως ένας από τους βασικούς διεκδικητές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (για την ακρίβεια, οι Ρώσοι φέρονταν να ενδιαφέρονται να αγοράσουν σε «πακέτο» τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης).

Έξι μήνες μετά, η με ενθουσιασμό αναμενόμενη ρωσική εμπλοκή στην ελληνική οικονομία μοιάζει μακρινό όνειρο. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη πάει στους Ιταλούς και για το λιμάνι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.

Κι έτσι, η διαρροή ότι στην υπό τον κ. Ντβόρκοβιτς ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκονται εκπρόσωποι της GAZPROM και της ROSNEFT αντιμετωπίζεται περισσότερο ως τουριστικό γεγονός, καθώς ουδείς μπορεί να σκεφτεί τι δουλειές μπορεί να σκέφτονται να κάνουν πλέον οι δύο ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί στην Ελλάδα.

Βεβαίως στο πλαίσιο της ΔΕΘ έχουν οργανωθεί δύο ελληνορωσικά επιχειρηματικά fora – ένα για τα αγροτικά προϊόντα και ένα για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά μάλλον δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ειδικά όσο τα αγροτικά είναι στο καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την εισβολή στην Κριμαία.

Είναι προφανές ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 οι διαρροές για τις προκαταβολές των δισεκατομμυρίων που η Μόσχα θα έδινε για τον μελλοντικό αγωγό για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αν συγκρουστεί με την Ε.Ε., ακούγονται πλέον ως ανέκδοτα.

Όμως το ενδεχόμενο το ρωσικό περίπτερο των 3.000 τετραγωνικών, στο κτίριο 16 της ΔΕΘ, να εγκαινιάσει μαζί με τον κ. Ντβόρκοβιτς ο πρωθυπουργός δείχνει πολύ πιθανό, καθώς ο κ. Τσίπρας θα χρειάζεται ανατολική εξισορρόπηση στις πολλές φωτογραφίες που θα έχει βγάλει με τον Ολάντ την προηγουμένη.

Πάντως, η διμερής οικονομική συνεργασία δεν έχει κάνει κανένα σοβαρό βήμα μπροστά, παρά τους θερμούς πολιτικούς εναγκαλισμούς της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα και της επίσκεψης Πούτιν στην Αθήνα και στο Άγιο Όρος. Έτσι, η αδυναμία των δεσμών που θα συνέδεαν οικονομικά τις δύο χώρες στο μέλλον οδήγησε τους διοργανωτές της «τιμώμενης χώρας» στην αναζήτηση άλλων δεσμών, που θα ενίσχυαν το προφίλ των διμερών σχέσεων. Και βρέθηκαν δύο τέτοιες ιστορικές προσωπικότητες από την Ιστορία: η βασίλισσα Όλγα και ο Βασίλης Χατζηπαναγής.


Η βασίλισσα των Ρομανόφ και ο τσάρος των γηπέδων

Η βασίλισσα Όλγα, γόνος της τσαρικής οικογένειας των Ρομανόφ, έχει δώσει το όνομά της σε έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους της πόλης, αλλά ποτέ δεν είχε ιδιαίτερους δεσμούς με αυτήν, πλην του «θελήματος του Θεού», όπως αποκάλεσε τη δολοφονία του συζύγου της, βασιλέως Γεωργίου, τον Μάρτιο του 1913.

Το άγαλμά της τοποθετήθηκε κοντά στο σημείο της δολοφονίας και θα αποκαλυφθεί από τον υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας και παρουσία του κ. Ντβόρκοβιτς προσωπικά θα μπορούσε να ενταχθεί στην προσπάθεια του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ, του οποίου αποτελεί στενό συνεργάτη, να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη ρωσική Ιστορία, με έναν παρόμοιο τρόπο που ο Πούτιν συμβολίζει την ιστορική συνέχεια της Ρωσίας πηγαίνοντας στο Άγιο Όρος.

Χρηματοδότης της κατασκευής του αγάλματος είναι το Στρατιωτικό Ιστορικό Ίδρυμα της Ρωσίας, μία οργάνωση που λειτουργεί από το 2013 υπό την αιγίδα της ρωσικής κυβέρνησης και μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί στο παγκόσμιο διαδίκτυο για κάποια άλλη δραστηριότητά της. 

Ο γλύπτης, ο 29χρονος Αντρέι Κορομπτσόφ, έγινε γνωστός στη Ρωσία όταν δημιούργησε το άγαλμα της αρραβωνιαστικιάς του, Εβγκένια Ομπράζτσοβα, κορυφαίας μπαλαρίνας στα Μπολσόι.

Όλα αυτά δημιούργησαν την εντύπωση ότι ουσιαστικά επρόκειτο για παρέμβαση του Ιβάν Σαββίδη, η οποία περίπου επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, όταν το δελτίο Τύπου για τα αποκαλυπτήρια εξέδωσε η οργάνωση των Ελλήνων τη Μαύρης Θάλασσας HELLENES OF BLACK SEA REGION, παράρτημα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με πρόεδρο τον κ. Σαββίδη και ρωσική ηλεκτρονική διεύθυνση (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Για περισσότερες πληροφορίες παρέπεμπε στην κ. «Βικτόρια Κραβτσένκο-Αραμπατζίδου, βοηθό του προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Ρωσία, Ιβάν Σαββίδη», ενώ την αφίσα υπογράφει και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Την εντύπωση είχε ενισχύσει το γεγονός ότι το άγαλμα πρέπει να ήταν έτοιμο όταν οι δωρητές, το ίδρυμα δηλαδή, μόλις πριν από έναν μήνα, στις 5 Αυγούστου, επικοινώνησαν με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να ζητήσουν να τοποθετηθεί, καθώς θεωρείται περίπου απίθανο ένα γλυπτό ύψους 3,5 μέτρων από ορείχαλκο με γρανίτη στη βάση να κατασκευάστηκε σε έναν μήνα.

Το άγαλμα της βασίλισσας είναι το δεύτερο ρωσικό δώρο στη Θεσσαλονίκη, μετά τον σταυρό που το 1994 είχε στείλει ο τότε πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος στην πόλη των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, με χορηγία του Γ. Αποστολόπουλου . Απλώς τότε δεν βρισκόταν ιερωμένος να παραλάβει το δώρο, διότι ο τοπικός μητροπολίτης το θωρούσε ενσάρκωση της απειλής του πανσλαβισμού.

Η δεύτερη προσωπικότητα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το προφίλ της ελληνορωσικής προσέγγισης ήταν ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Χατζηπαναγής.

Βέβαια ο Βάσια αποτελεί μέρος της ελληνορωσικής παράδοσης μόνον εφόσον η Ρωσία είναι η συνέχεια της ΕΣΣΔ. Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 21 ετών με τρένο από την Τασκένδη της τότε Σοβιετικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, έπαιξε περίπου 15 χρόνια στον Ηρακλή και τώρα, στα 62 του, οι ντρίμπλες του ακόμη συγκινούν.

Οι διοργανωτές μάλλον δυσκολεύτηκαν να βρουν Ρώσο βετεράνο ποδοσφαιριστή να τιμηθεί παράλληλα με τον Χατζηπαναγή. Έτσι, κατέληξαν αυτή την εβδομάδα στον Ρωσοουκρανό Σεργκέι Σάβλο, ο οποίος ξεκίνησε να παίζει σε ομάδα της Λετονίας και το 1987 ήταν ένας από τους πρώτους Ρώσους ποδοσφαιριστές που επί περεστρόικα πήρε μετεγγραφή σε ευρωπαϊκό σύλλογο και συγκεκριμένα στη Ραπίντ Βιέννης.

Ο αγώνας των βετεράνων, κατά τον οποίο θα τιμηθούν Χατζηπαναγής και Σάβλο, είναι προγραμματισμένος με ελεύθερη είσοδο για το απόγευμα της Κυριακής, στις 16:00, στο Καυτανζόγλειο, λίγο μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν στις εξέδρες του Καυτανζογλείου θα βρίσκεται ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μπορεί με τις δηλώσεις του να έχει βάλει φωτιά στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, όμως είναι η πιο αξιόπιστη ρωσική επένδυση στην Ελλάδα, με μία ποδοσφαιρική ομάδα, ένα ξενοδοχείο, μία καπνοβιομηχανία και πολλές ακαδημαϊκές χορηγίες.

«Δεν ξέρω αν θα έρθουν ρωσικά λεφτά στην Ελλάδα, πάντως θα είναι άδικο αν, με όλα αυτά που βοηθάμε να κάνει, ο κ. Σαββίδης δεν αποκαταστήσει το όνομά του στη Ρωσία» σχολίαζε φίλος του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει την κατάσταση.