Μάχες, αλλά και χειροκροτήματα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων - Free Sunday
Μάχες, αλλά και χειροκροτήματα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Μάχες, αλλά και χειροκροτήματα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Από την περασμένη Δευτέρα προσφυγόπουλα άρχισαν να συρρέουν στα σχολεία που βρίσκονται κοντά στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις αντιδράσεων η είσοδός τους στο εκπαιδευτικό σύστημα έγινε ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, οι λιγοστές αντιδράσεις αμαύρωσαν τη συνολικά καλή εικόνα, ενώ υπάρχει ανησυχία μήπως στη συνέχεια οι αντιδράσεις αυτές κλιμακωθούν ή επεκταθούν.

Τα σημεία τριβής

Για την ώρα, από τα 20 σχολεία στα οποία φοιτούν και προσφυγόπουλα, μόνο σε δύο παρατηρήθηκαν αντιδράσεις από τους γονείς και κηδεμόνες των γηγενών παιδιών: στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη, του Δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, οι γονείς αποφάσισαν –κατά παράβαση της νομοθεσίας– να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο στο οποίο θα φοιτούν και παιδιά προσφύγων. Την πρώτη μέρα το ποσοστό αποχής των γηγενών μαθητών ήταν υψηλό (περίπου 80%), ωστόσο σταδιακά άρχισε να μειώνεται.

Ρόλο στο «φυλλορρόημα» της αποχής φαίνεται ότι έπαιξε η παρέμβαση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, η οποία υπενθύμισε στους πάντες ότι η φοίτηση στο δημοτικό είναι υποχρεωτική και ότι βάσει νόμου οι γονείς δεν μπορούν να απαγορεύουν στα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα και προσφυγής στη Δικαιοσύνη, καθώς φαίνεται ότι ενημέρωσε ήδη τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σχετικά με την απόφαση του –παραιτηθέντος– συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

Από την άλλη, η δημοτική αρχή της περιοχής φαίνεται ότι δεν θέλησε να τεντώσει το σκοινί και διαφώνησε με προτάσεις για λουκέτο στο σχολικό κτίριο, αν και ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας σε δήλωσή του έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης του δήμου και των γονέων, σημειώνοντας ότι «κανείς σχετιζόμενος με αυτή την απόφαση δεν επικοινώνησε με τον Δήμο Βόλβης, ώστε να διερευνηθεί αν υπήρχε άλλη δυνατότητα φιλοξενίας των μαθητών αυτών. Ο Δήμος Βόλβης ήταν και είναι πρόθυμος να υποδείξει έτοιμα σχολικά ανενεργά κτίρια, με όλες τις κτιριακές προϋποθέσεις, για την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων. Γιατί δεν συζητήθηκε καν αυτό το ενδεχόμενο;».

«Δημοψήφισμα» στη Χίο

Το δεύτερο σημείο αντίδρασης εντοπίζεται στη Χίο, όπου ο Σύλλογος Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου διένειμε στους μαθητές ερωτηματολόγιο, εν είδει «δημοψηφίσματος», στο οποίο οι γονείς τους καλούνται να απαντήσουν αν θέλουν τα προσφυγόπουλα να συστεγάζονται με τα παιδιά τους και αν θα έπρεπε να γίνει δομή εκπαίδευσης εντός του κέντρου φιλοξενίας ή σε άλλα κτίρια, ενώ σε εισαγωγικό κείμενο σημειώνεται ότι η κίνηση πραγματοποιείται «έχοντας στη σκέψη μας την αποφυγή πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως δημιουργηθούν από την άμεση συνύπαρξη των παιδιών (σ.σ.: προσφυγόπουλων) σε επίπεδο πολιτισμικό, κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά, θρησκευτική έκφραση, συνήθειες) αλλά και πρωτίστως θέματα υγιεινής-καθαριότητας, εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης των μαθητών προσφύγων παραμένουν, δυστυχώς, χωρίς βελτίωση».

Επεισόδια στο Ωραιόκαστρο

Από τη λίστα αυτή θα ήταν δύσκολο να λείπει το Ωραιόκαστρο, απ’ όπου και ξεκίνησαν οι αντιδράσεις κατά της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων σε ελληνικά σχολεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής σημειώθηκαν επεισόδια με τους γονείς που δεν ήθελαν να επιτρέψουν την είσοδο στον χώρο παιδιών προσφύγων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «με αφορμή τα περιστατικά ξενοφοβίας που εμφανίστηκαν στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης σχετικά με τη φοίτηση των παιδιών προσφύγων στα σχολεία της περιοχής, βρεθήκαμε ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έξω από δημοτικό σχολείο αναρτώντας πανό (από την απέναντι πλευρά) και μοιράζοντας φυλλάδιο με την ανακοίνωσή μας. Αυτό, όπως φαίνεται, ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι με συνθήματα τύπου “αναρχοάπλυτοι” και “ανθέλληνες” μας απείλησαν ότι αν δεν κατεβάσουμε το πανό θα μας δείρουν. Δεν δίστασαν μάλιστα, την ίδια ώρα που εγκαλούσαν ότι τους παίρνουμε τον χώρο, να μας προπηλακίσουν και να χτυπήσουν ορισμένους από εμάς. Ενώ μάλιστα μας κατηγορούσαν ότι τρομάζουμε τα παιδιά, φώναζαν ότι τα προσφυγόπουλα δεν είναι δικά μας παιδιά αλλά παιδιά του Αλλάχ, ότι θα μας μολύνουν με ασθένειες και ότι όσοι υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι φασίστες που χρησιμοποιούν βία(;)».

Και όμορφες στιγμές

Και όμως, παρά τις αντιδράσεις, φαίνεται ότι η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι τα παιδιά τους πρέπει να λάβουν εκπαίδευση. Μάλιστα, σε μία από τις πιο φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές, οι μαθητές του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν με καλωσόρισμα και χειροκροτήματα τα 23 προσφυγόπουλα που έφτασαν στο σχολείο τους.

Στην τάξη τους τα οδήγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έφτασε φορτωμένος με τσουρέκια και αρτοσκευάσματα για την πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο. «Στενοχωριέμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε άλλα σχολεία, οι οποίες βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

«Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ανάλογα και ήδη έχουν έρθει και οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν τα παιδιά» δήλωσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Γουλής.

Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας: Κανένα θέμα με τους εμβολιασμούς

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, απαντώντας στις αιτιάσεις αντιδρώντων ότι τα παιδιά των προσφύγων δεν έχουν εμβολιαστεί, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο εμβολιασμός των παιδιών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών γίνεται με προγραμματισμό και συντονισμό από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με βάση τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός στα κέντρα φιλοξενίας και άλλους χώρους φιλοξενίας προχωρά κανονικά και αναμένεται ο πρώτος κύκλος να ολοκληρωθεί εντός του μηνός».
Πρόσθεσε, δε, ότι «σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας που μετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας έχει πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των παιδιών, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα εμβολιασμών που εφαρμόζεται. Με τη συμφωνία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, τα κέντρα φιλοξενίας εντάσσονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στα σχολεία της χώρας ακολουθώντας την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού και εφόσον έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός των παιδιών στο κάθε συγκεκριμένο κέντρο».