Οκτώ μικροί νέγροι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Free Sunday
Οκτώ μικροί νέγροι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Οκτώ μικροί νέγροι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

  • «Το γεγονός πως υπάρχουν οκτώ ενεργοί υποψήφιοι επενδυτές δείχνει τη σημασία που έχει το λιμάνι και λόγω της γεωγραφικής του θέσης». Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ, 30 Οκτωβρίου 2015
  • «Από τους οκτώ (8) ενδιαφερόμενους της πρώτης φάσης οι πέντε (5) επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά του 67%». Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ, 30 Οκτωβρίου 2015
  • «Έχουν μείνει τέσσερις (4) ζωηρά ενδιαφερόμενοι για τον ΟΛΘ». Δημήτρης Μακρής, διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., 5 Νοεμβρίου 2016
  • «Τα υποψήφια σχήματα που εμφανίζονται ενεργά μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πέντε (5)». Κωνσταντίνος Μέλλιος, πρόεδρος Δ.Σ. ΟΛΘ, 16 Νοεμβρίου 2016
Έναν χρόνο μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι η υπογραφή, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της δανειακής σύμβασης το καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των όποιων αντιδράσεων για την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η υπόθεση μοιάζει όλο και περισσότερο με το βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι «Δέκα μικροί νέγροι», καθώς σταδιακά μειώνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων για την αγορά του 67% των μετοχών της επιχείρησης.

Όπως είχε πει ο κ. Πιτσιόρλας, ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, τον Οκτώβριο του 2015, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρέμεναν ενεργοί οι οκτώ που είχαν καταθέσει το ενδιαφέρον τους τον Ιούνιο του 2014, οι οποίοι συγκεκριμένα ήταν:
  1. Η APM Terminals, ο βραχίονας λιμενικών δραστηριοτήτων της δανέζικης Maersk
  2. Η International Container Terminal Services Inc. από τις Φιλιππίνες
  3. Η γερμανική Germany’s Deutsche Invest Equity Partners
  4. Η P&O Steam Navigation Company (θυγατρική της Dubai Ports World)
  5. Η ιαπωνική εμπορική εταιρεία Mitsui & Co
  6. Η ελβετική Duferco Participation
  7. Η τουρκική Yilport Holdin
  8. Η κοινοπραξία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και της με ιταλικές ρίζες ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Όταν τον Απρίλιο του 2016 ο κ. Πιτσιόρλας μιλούσε για πέντε, αυτές ήταν:
  1. Η APM Terminals, ο βραχίονας λιμενικών δραστηριοτήτων της δανέζικης Maersk
  2. Η International Container Terminal Services Inc. από τις Φιλιππίνες
  3. Η γερμανική Germany’s Deutsche Invest Equity Partners
  4. Η P&O Steam Navigation Company (θυγατρική της Dubai Ports World)
  5. Η κοινοπραξία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Russian Railways JSC με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Δεν είχαν δηλαδή ανανεώσει το ενδιαφέρον τους, δύο χρόνια μετά την αρχική εκδήλωση, δηλαδή ήδη είχαν καταστεί ανενεργές:
  1. Η ιαπωνική εμπορική εταιρεία Mitsui & Co
  2. Η ελβετική Duferco Participation
  3. Η τουρκική Yilport Holding
Βεβαίως, 25 μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Πιτσιόρλα μάθαμε ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν να μην εμπλακούν στη διεκδίκηση του λιμανιού. Το είπε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σόκολοφ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη στα μέσα Μαΐου και κατέστησε σαφές ότι η ρωσική πλευρά θα ενδιαφερόταν για το λιμάνι «εάν η επένδυση συνδυαστεί με τη συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Αυτό δεν μπορούσε να γίνει, διότι η διαδικασία ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε πακέτο διαπραγμάτευσης. Κι έτσι οι εταιρείες έμειναν τέσσερις.

Από τους 8, περίπου στους 4

Σε τέσσερις, άλλωστε, είχε αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 5 Νοεμβρίου 2016, μετά δηλαδή από την υπουργοποίηση του κ. Πιτσιόρλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Δημήτρης Μακρής, διευκρινίζοντας ότι με αυτούς τους τέσσερις που απέμειναν «έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από 4-5 μήνες». Τον αριθμό «4» επιβεβαίωσε στις 16 Νοεμβρίου με άρθρο του στην ιστοσελίδα http://www.voria.gr/.

Τα υποψήφια σχήματα που εμφανίζονται ενεργά μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πέντε, εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν επιθεωρήσει τη λιμενική εγκατάσταση και τον εξοπλισμό πάνω από τρεις φορές. Σύμφωνα με τον κ. Μέλλιο, αυτά είναι:
  1. Η International Container Terminal Services Inc. από τις Φιλιππίνες
  2. Η γερμανική Germany’s Deutsche Invest Equity Partners
  3. Η P&O Steam Navigation Company (θυγατρική της Dubai Ports World)
  4. Η ιαπωνική εμπορική εταιρεία Mitsui & Co
Δηλαδή ο κ. Μέλλιος ανακοινώνει τον Νοέμβριο του 2016 ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Mitsui & Co, μία εταιρεία που σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα δεν είχε ανανεώσει το ενδιαφέρον της περίπου 7-8 μήνες νωρίτερα, ενώ αγνοείται η τύχη μιας άλλης που «είχε ανανεώσει το ενδιαφέρον της».

Πρακτικά, οι εταιρείες που μετά βεβαιότητος και σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, 30 μήνες μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, είναι μόνο τρεις.
  1. Η APM Terminals, ο βραχίονας λιμενικών δραστηριοτήτων της δανέζικης Maersk
  2. Η International Container Terminal Services Inc. από τις Φιλιππίνες
  3. Η γερμανική Germany’s Deutsche Invest Equity Partners

Η ατελείωτη «επόμενη φάση»

Στις 5 Ιουνίου 2014, όταν το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τους οκτώ ενδιαφερόμενους, στην ανακοίνωση είχε προαναγγείλει ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν τις αιτήσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο Δ.Σ. του Ταμείου, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού».

Η επόμενη φάση του διαγωνισμού είναι ακόμη σε εξέλιξη. Διότι η μεν κυβέρνηση Σαμαρά, στο τελευταίο της εξάμηνο, απέφευγε τις συγκρούσεις, η δε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία τέτοια προτεραιότητα μέχρι την υπογραφή του δικού της μνημονίου. Στο μεταξύ, οι οκτώ ενδιαφερόμενοι είχαν γίνει πέντε, οι εξής τέσσερις, οι τρεις που όλοι συμφωνούν ότι είναι μέσα.

  • Στις 18 Οκτωβρίου 2015 ο κ. Πιτσιόρλας είχε πει ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
  • Στις 18 Απριλίου 2016 ο κ. Πιτσιόρλας είχε πει ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον Ιούλιο.
  • Στις 18 Ιουλίου 2016 ο κ. Πιτσιόρλας είχε πει πως περιμένει προσφορές για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΘ στα τέλη Οκτωβρίου.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ. Πιτσιόρλας είχε μεταθέσει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον Ιανουάριο του 2017.
  • Στις 14 Οκτωβρίου 2016 ο κ. Μακρής κάλεσε τους υποψήφιους επενδυτές «να εξετάσουν ξανά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να καταθέσουν ικανοποιητικές δεσμευτικές προσφορές» για την ΟΛΘ Α.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά του κ. Μακρή φωτογράφιζε τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι καμία προσφορά δεν ξεπερνούσε τα 100-120 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, η όλη διαδικασία ξεφτίζει και ο μόνος καβγάς που μένει είναι αυτός που αφορά την άσκοπη διεκδίκηση του πρώτου προβλήτα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Κυρίως όταν η προσφορά με την οποία η Hutchison από το Χονγκ Κονγκ κέρδισε τον διαγωνισμό του 2008, που ακυρώθηκε, ήταν σχεδόν 420 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, 419.468.000 ευρώ. Η Hutchison δεν επανεμφανίστηκε στον νέο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.