Απεργίες και ελλείμματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς - Free Sunday
Απεργίες και ελλείμματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Απεργίες και ελλείμματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ (κυρίως), στο μετρό και στο τραμ με επαναλαμβανόμενες κυλιόμενες στάσεις εργασίας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους επιβάτες, οι οποίοι υποχρεούνται να γνωρίζουν αναλυτικά το… απεργιακό δελτίο της εβδομάδας, προκειμένου να κανονίσουν τις δουλειές τους, αλλά και τις μετακινήσεις τους, ενώ οι κινητοποιήσεις στα τρία αυτά μέσα (τα οποία ανήκουν στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε.) επιβαρύνουν επιπλέον το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και προκαλούν επιπλέον καθυστερήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ (τα οποία συνθέτουν την ΟΣΥ Α.Ε.).

Συνεχείς στάσεις εργασίας

Την περασμένη εβδομάδα το σωματείο των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) πραγματοποίησε στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου από τις 12:00 έως τις 16:00 και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Αντίστοιχη εικόνα είχε παρουσιαστεί και κατά το προηγούμενο διάστημα, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, κάποιες ημέρες τουλάχιστον, και των εργαζομένων στο μετρό και στο τραμ, «βραχυκυκλώνοντας» σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των πλέον δημοφιλών μέσων μεταφοράς της πρωτεύουσας. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η κακοκαιρία να επιτείνει τα προβλήματα, καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν και έκλεισαν για μερικές ώρες οι σταθμοί του μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Πανόρμου» την περασμένη Δευτέρα, αυξάνοντας την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ, μετρό και τραμ βρίσκονται προωθούμενες αλλαγές/αναδιαρθρώσεις στη ΣΤΑΣΥ, αν και σε συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και καμία μετακίνηση εργαζομένου χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα σωματεία, τα οποία αντιτίθενται καθέτως σε οποιαδήποτε σκέψη ιδιωτικοποίησης των μέσων μεταφοράς.

Ο ελλειμματικός ΟΑΣΑ

Όσον αφορά την εταιρεία-ομπρέλα στην οποία ανήκουν όλες οι υπόλοιπες εταιρείες μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, τον ΟΑΣΑ, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η διοίκηση, τα ελλείμματα παραμένουν.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι «ο προϋπολογισμός του Ομίλου ΟΑΣΑ για κάθε έτος διαμορφώνεται κάθε Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς. Κατά τη διάρκεια του 2015 είχε καταρτιστεί ένας αρχικός προϋπολογισμός που προέβλεπε έλλειμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ για το 2016. Οι νέες διοικήσεις περιέκοψαν την πρόβλεψη αυτή κατά 23 εκατ. ευρώ και έτσι διαμορφώθηκε ο εγκεκριμένος στόχος που προβλέπει έλλειμμα 77 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος 2016», ενώ σημειώθηκε ότι «για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2016 ελήφθησαν υπόψη νέα δεδομένα τα οποία δεν ίσχυαν για τον προϋπολογισμό του 2015 και επομένως δεν μπορούν να γίνουν άμεσες συγκρίσεις μεταξύ δύο προϋπολογισμών που αφορούν ανόμοιες καταστάσεις και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Επίσης, τονίστηκε ότι «σχετικά με το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών του Ομίλου, ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε., σημειώνεται ότι κληρονομήθηκαν από τη διαχείριση των προηγούμενων περιόδων συσσωρευμένες απλήρωτες υποχρεώσεις ετών προς τρίτους οι οποίες στις 31/12/2015 ανέρχονταν για την ΟΣΥ Α.Ε. στο ύψος των 112.329.617 ευρώ και για τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. στο ύψος των 78.771.576 ευρώ, δηλαδή αθροιστικά σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 190 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά το χρέος της ΟΣΥ προς τη ΔΕΠΑ, αλλά και για προμήθειες πετρελαίου και ανταλλακτικών, ανερχόταν σε 58 εκατ. ευρώ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 9 εκατ. ευρώ, ενώ της ΣΤΑΣΥ μόνο προς τη ΔΕΗ σε 18,3 εκατ. ευρώ».

Μειωμένη και η επιχορήγηση

Σχετικά με το ύψος της κρατικής επιδότησης προς τον ΟΑΣΑ, η διοίκηση του οργανισμού σημείωσε ότι το 2013 ήταν 182 εκατ. ευρώ, το 2014 100 εκατ. ευρώ, το 2015 108 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για το 2016 ήταν 86 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μάλιστα ότι «αν ο Όμιλος ΟΑΣΑ λάμβανε το 2016 την επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που έλαβε το 2013, τότε θα παρουσίαζε κέρδη άνω των 120 εκατ. ευρώ», αλλά και τονίζοντας ότι «οι προβλέψεις του ΟΑΣΑ είναι ότι στο τέλος του χρόνου το έλλειμμα θα κλείσει κάτω του εγκεκριμένου και συμφωνημένου με τους θεσμούς στόχου των 77 εκατ. ευρώ.

Ήδη, σύμφωνα με τα απολογιστικά οικονομικά μεγέθη του οκταμήνου 2016, προκύπτει ότι το έλλειμμα των εταιρειών του Ομίλου ΟΑΣΑ διαμορφώνεται σε 34 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό μόλις 44% επί του ετήσιου εγκεκριμένου στόχου».

Πυρά από Δημοκρατική Συμπαράταξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2017 για τη ΣΤΑΣΥ, υποστηρίζοντας ότι οι επιβάτες είναι εκείνοι που θα επιβαρυνθούν με το έλλειμμα μέσω της αύξησης των εισιτηρίων και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το 2015 παρέλαβε μια οικονομικά υγιή εταιρεία συγκοινωνιών και τώρα την οδηγεί στη χρεοκοπία και στην απαξίωση.

Υπογράμμισε, δε, ότι «η ανεχόμενη από την κυβέρνηση –και σε βαθμό ενθάρρυνσης– εισιτηριοδιαφυγή, οι μη πληρωμές από τα υπουργεία που ασκούν κοινωνική πολιτική (με την κυβέρνηση να παραβιάζει νόμο που η ίδια ψήφισε το φθινόπωρο του 2015) και η κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στις καταστροφές των μπαχαλάκηδων, με τους πρώτους βανδαλισμούς ακόμα και στο σύστημα αυτόματης συλλογής κομίστρου, οδηγούν τα μέσα σταθερής τροχιάς στη χρεοκοπία και στην απαξίωση».

Αυξάνεται η εισιτηριοδιαφυγή

Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εισοδήματος λόγω της κρίσης, καθιέρωσε τη δωρεάν χρήση των μέσων μεταφοράς από τους ανέργους, φαίνεται ότι η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου προκάλεσε νέο κύμα εισιτηριοδιαφυγής από τους επιβάτες.

Αν και δεν υπάρχει ακριβής τρόπος υπολογισμού του κόστους των «τζαμπατζήδων» στα μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών το ύψος των διαφυγόντων εσόδων μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 50 ή ακόμα και 60 εκατ. ευρώ το έτος, ήτοι να αγγίζει πλέον το σύνολο της κρατικής επιδότησης του ΟΑΣΑ, παρά τις προσπάθειες για όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχο κυρίως στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, αλλά και στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλήθηκαν εμφάνισε μείωση σε ποσοστό 18% την περίοδο 2013-2015, ενώ η μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις τους έφτασε το 20% μεταξύ 2014 και 2015.

Την ίδια χρονιά πτώση 7% και 46% εμφάνισε η πώληση των μηνιαίων και των ετήσιων καρτών αντιστοίχως. Κατά τα φαινόμενα, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών… κάνει υπομονή μέχρι την πλήρη εγκατάσταση και εφαρμογή του λεγόμενου «έξυπνου» εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πάταξη του φαινομένου αυτού.

Ήδη σε πολλούς σταθμούς του ΗΣΑΠ έχει αρχίσει η τοποθέτηση των μηχανημάτων για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα, θα αντικαταστήσει τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και θα λειτουργεί ως εξής: ο επιβάτης θα «φορτώνει» το «έξυπνο» εισιτήριο με ένα ποσό, το οποίο θα μειώνεται με κάθε διαδρομή-πέρασμα από το μηχάνημα. Ωστόσο, θα διατηρηθούν τα εισιτήρια για μεμονωμένες διαδρομές. Το υπουργείο εκτιμά ότι η έναρξη λειτουργίας του μέτρου θα γίνει στις αρχές του 2017 με στόχο την πλήρη επέκτασή του έως τα μέσα του νέου έτους.

Αμφιβολίες για την τηλεματική

Παράλληλα, αμφιβολίες για την εγκατάσταση του συστήματος τηλεματικής κυρίως στην ΟΣΥ εκφράζονται από διάφορες πλευρές, κυρίως για την αποτελεσματικότητά του, αλλά και λόγω της εγκατάστασής του σε παλιά οχήματα. Ο ΟΑΣΑ, πάντως, εκτίμησε ότι το σύστημα έδωσε ώθηση στις πωλήσεις του κατά τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση των εισπράξεων κατά 5%, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων καρτών απεριορίστων διαδρομών κατά 10%. Αντίστοιχα, η αύξηση των εισπράξεων τον μήνα Σεπτέμβριο έφτασε το 3%, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων, η οποία ξεπέρασε το 5%. Η συνολική αύξηση των εσόδων του διμήνου ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης σημείωσε ότι «η αύξηση των εσόδων το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου οφείλεται, κατά μεγάλο ποσοστό, στην αναβάθμιση των προσφερόμενων συγκοινωνιακών υπηρεσιών, με την εφαρμογή της τηλεματικής στα λεωφορεία και τρόλεϊ, που έτυχε θερμής υποδοχής από το επιβατικό κοινό. Ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στο νέο σύστημα και το εντάσσει στην καθημερινότητά του και αυτό αντικατοπτρίζεται μέσω της αύξησης των καρτών απεριορίστων διαδρομών».

Παραλαβή λεωφορείων μετά από… 12ετία!

Ακόμα μια ιστορία παραλογισμού made in Greece εξελίχθηκε το τελευταίο διάστημα, καθώς η ΟΣΥ αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή που θα προχωρήσει στην τυπική παραλαβή 283 λεωφορείων.

Το ζήτημα είναι ότι η σύμβαση για τα οχήματα αυτά υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου του… 2004 και ότι τα λεωφορεία αυτά κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας εδώ και πέραν της δεκαετίας, ενώ έχουν ενταχθεί κανονικά στο δυναμικό του αμαξοστασίου του Αγίου Ιωάννη Ρέντη! Στην ουσία, η απόφαση για συγκρότηση επιτροπής είναι μια τυπική διαδικασία οριστικοποίησης της παραλαβής των οχημάτων, παρουσία εκπροσώπου της προμηθεύτριας εταιρείας, όπως καθορίζεται σε αυτού του είδους τις συμβάσεις.

Ωστόσο, πέρα από το τεράστιο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να κλείσει αυτή η διαδικασία (έστω και μόνο ως προς το τυπικό της μέρος), ερωτηματικό αποτελεί ακόμα και το αν τα οχήματα αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία ή έχουν ακινητοποιηθεί, ενώ πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι η εταιρεία προχωρεί στην οριστική παραλαβή των οχημάτων προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να τα… αποσύρει –επίσης, οριστικά– από την κυκλοφορία.

 Και όλα αυτά ενώ, πάλι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλο μέρος του στόλου των λεωφορείων και τρόλεϊ αντιμετωπίζει προβλήματα βλαβών και έλλειψης προσωπικού.