Ταμεία των ΜΜΕ: Αναζητώντας λύσεις επιβίωσης - Free Sunday
Ταμεία των ΜΜΕ: Αναζητώντας λύσεις επιβίωσης

Ταμεία των ΜΜΕ: Αναζητώντας λύσεις επιβίωσης

Οι ενώσεις Τύπου αναμένουν την υπογραφή της υπουργού Εργασίας προκειμένου να εκταμιευτούν από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (ταμείο κύριας ασφάλισης του Τύπου) τα οφειλόμενα, ύψους 17-18 εκατ. ευρώ, για τον ΕΔΟΕΑΠ, η διάσωση του οποίου εξακολουθεί να είναι στον αέρα μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου. Το συγκεκριμένο ποσό οφείλει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ και αναμένεται να δώσει μια μικρή ανάσα ζωής περίπου πέντε μηνών μέχρι να βρεθεί λύση για την επιβίωσή του.

Η κατάργηση του αγγελιόσημου

Τα ούτως ή άλλως επιβαρυμένα οικονομικά των ταμείων των ΜΜΕ έρχεται να επιδεινώσει η κατάργηση του αγγελιόσημου, η οποία αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση όλων των κυβερνήσεων, στερώντας έναν κρίσιμο πόρο από τα ταμεία αυτά. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά των σωματείων του Τύπου στην τελευταία τους απεργιακή κινητοποίηση, ότι «το αγγελιόσημο –οιονεί εργοδοτική εισφορά–, που εξασφάλιζε επί δεκαετίες τη λειτουργία των ταμείων του κλάδου, έχει μετατραπεί με τον τελευταίο νόμο (Ν. 4387/2016) σε διαφημιστική δαπάνη, δηλαδή έσοδο που εισπράττουν κανάλια, ραδιόφωνα, ημερήσιος και εβδομαδιαίος Τύπος και διαδικτυακές εφαρμογές. Κάνουν ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες που έχουν ήδη φροντίσει να τσακίσουν τα δικαιώματα και μισθούς και να βγάλουν στην ανεργία το 40% του κλάδου».

Εις αναζήτησιν ειδικού πόρου

Μπροστά στη νέα δυσοίωνη πραγματικότητα, συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ με τους οποίους επικοινώνησε η FS υπογράμμισαν την ανάγκη να βρεθεί άμεσα ένας νέος «ειδικός» πόρος, ο οποίος θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ταμείων του κλάδου. Μάλιστα, οι ίδιοι συνδικαλιστές τόνισαν την πίεση χρόνου, καθώς μετά την παρέλευση των πέντε μηνών «ανάσας ζωής» ο ΕΔΟΕΑΠ κινδυνεύει με… λουκέτο. Σημείωσαν δε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής αναζητείται ένα ποσό το οποίο θα επιβαρύνει τις διαφημίσεις ή τον τζίρο των ΜΜΕ και το οποίο θα διοχετεύεται στα ταμεία, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ έχουν απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για την ώρα, σύμφωνα με τα ισχύοντα του νόμου Κατρούγκαλου, το ταμείο κύριας ασφάλισης, δηλαδή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο εξής θα εισπράττει εργοδοτική εισφορά από τα ΜΜΕ, ύψους 13,5%, η οποία θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο.

Απεργία

Εν τω μεταξύ στις 7 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 8 Δεκεμβρίου. Σε ψήφισμα που επέδωσε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο και σε εκπροσώπους των κομμάτων ζητήθηκε να δημιουργηθεί αυτόνομη διεύθυνση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με λογιστική αυτοτέλεια, εντός του ΕΦΚΑ (Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) και να διατηρηθούν ο ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ (Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών) ως αυτοδιοικούμενοι φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου τους. Παράλληλα, επανέφεραν το αίτημα για τη θεσμοθέτηση πόρου, ενός «τέλους πλουραλισμού», από τα έσοδα όλων των έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών ΜΜΕ, υπέρ των επικουρικών ταμείων.

Πυρά κατά της κυβέρνησης

Οι ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, οπότε καταργήθηκε το αγγελιόσημο, «οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και κυρίως οι δημοσιογράφοι είναι και παραμένουν ανασφάλιστοι». Υπογράμμισαν δε ότι «τα δημοσιογραφικά ταμεία κύριας ασφάλισης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) με 13 κλάδους ασφαλισμένων και λογαριασμούς ανεργίας συγχωνεύονται από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό, τα ταμειακά τους διαθέσιμα, το χαρτοφυλάκιό τους (με ομόλογα και αμοιβαία) και τα αποθεματικά τους, άνω των 900 εκατ. ευρώ, απλώς πέφτουν στο πηγάδι της μαύρης τρύπας των άλλων ταμείων». Επίσης, σε μπαράζ κατηγοριών κατά της κυβέρνησης τόνισαν ότι «έχει δεσμευτεί να κρατήσει ανοιχτό τον ΕΔΟΕΑΠ. Πώς όμως θα συμβεί αυτό; […] Ο ΕΔΟΕΑΠ, με την κατάργηση του πόρου του από την κυβέρνηση, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και κινδυνεύει με στάση πληρωμών».

Πρόβλημα η ανεργία και η part-time εργασία

Η ανεργία, που κυριολεκτικά έχει σαρώσει τον χώρο των ΜΜΕ, αλλά και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης του κλάδου, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί δραματικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνδικαλιστές δημοσιογράφοι, το «μπλοκάκι» πλέον είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ενώ οι χιλιάδες δημοσιογράφοι που απασχολούνται στους ειδησεογραφικούς ιστοχώρους παραμένουν επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς η αναγνώρισή τους από την ΕΣΗΕΑ συναντά πολλά –ουσιαστικά και γραφειοκρατικά– εμπόδια. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, τα ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ κυριολεκτικά στεγνώνουν από πόρους.

Στ. Νικολόπουλος: «Άμεση η σχέση της αυτονομίας των ταμείων με την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ και της ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος ανέφερε στην FS ότι «η Ένωση έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή την άμεση σχέση της αυτονομίας των δημοσιογραφικών ταμείων με την αυτοτέλεια των ενώσεων και κατά συνέπεια με την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων». Ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι «μόνο με κατοχυρωμένα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα οι δημοσιογράφοι μπορούν να αντιμετωπίσουν πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να κινούνται οι συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου, διεκδικώντας συμβάσεις και ταμεία για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ».