Πάνω-κάτω για τις βάσεις εισαγωγής - Free Sunday
Πάνω-κάτω για τις βάσεις εισαγωγής

Πάνω-κάτω για τις βάσεις εισαγωγής

Και αυτό, διότι με βάση τις εκτιμήσεις από τα στοιχεία αυτά, αναμένονται τόσο ισχυρές ανοδικές τάσεις σε ορισμένες σχολές και τμήματα όσο και σημαντικές πτώσεις σε άλλα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, που αποτελούν μόνο έναν από τους παράγοντες της συνάρτησης που καθορίζει εντέλει την πορεία των βάσεων, με κύριο παράγοντα τις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αυτές αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά τους δελτία, η κατάθεση των οποίων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Εν πάση περιπτώσει, με βάση τις εκτιμήσεις από τα στατιστικά στοιχεία, σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να καταγραφεί σε δημοφιλείς σχολές, όπως πολυτεχνικές, φυσικομαθηματικές, οικονομικές και Πληροφορικής, ενώ ακόμη μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η πτώση των βάσεων στις –κάποτε περιζήτητες– παιδαγωγικές σχολές, στις οποίες αναμένεται να εισαχθούν ακόμη και υποψήφιοι που συγκεντρώνουν μόλις 9.000 μόρια.

Στον αντίποδα, τουλάχιστον 18.500 μόρια εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή τους στις ιατρικές σχολές, ενώ για τις νομικές σχολές θα απαιτούνται 17.500 μόρια. Από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας προκύπτει επίσης ότι περισσότεροι από το 25% των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι μόλις 758, με τους περισσότερους (462) να εντοπίζονται στο Επιστημονικό Πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών. Αυτό εκτιμάται ότι όχι μόνο θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων των ιατρικών σχολών της χώρας αλλά θα παρασύρει προς τα πάνω και τις βάσεις εισαγωγής για τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας. Από την άλλη πλευρά, 19.863 υποψήφιοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια. Από τα παραπάνω και με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι:
• Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομειώσεις, οι οποίες θα αφορούν κυρίως τις φιλοσοφικές σχολές και τις σχολές Ψυχολογίας. Πτωτική πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες νομικές σχολές, ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών.
• Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο οι πολύ καλές, σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η Φυσική, δεν φαίνεται να έχουν τη φυσιολογική επίδραση, δηλαδή ανοδικές τάσεις στις βάσεις, καθώς στις πολυτεχνικές σχολές αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές.
• Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο οι πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρούν τις βάσεις στις ιατρικές σχολές σε υψηλά επίπεδα και ενίοτε προκαλούν ανοδικές τάσεις και στις παραϊατρικές (νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) αλλά και στις γεωπονικές σχολές.
• Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά το γεγονός ότι περίπου το 67% των μαθητών των Ανθρωπιστικών Σπουδών έγραψε στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση, εκτιμάται ότι πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις παιδαγωγικές σχολές των πανεπιστημίων.
• Τέλος, στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, όπου περίπου το 78% έγραψε κάτω από τη βάση