Αυτοί τους οποίους δεν βλέπει ο Φλαμπουράρης - Free Sunday
Αυτοί τους οποίους δεν βλέπει ο Φλαμπουράρης

Αυτοί τους οποίους δεν βλέπει ο Φλαμπουράρης

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλαμπουράρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά ότι «πλέον δεν βλέπεις άνθρωπο, άνδρα, γυναίκα, παιδί, να ψάχνει μέσα στα σκουπίδια για το φαγητό του». «Ανάλογα τι ώρα βγαίνετε» παρατήρησε ο δημοσιογράφος, ωστόσο ο κ. Φλαμπουράρης επέμεινε, λέγοντας πως «ό,τι ώρα κι αν βγαίνω. Από το πρωί είμαι στον δρόμο. Πλέον δεν βλέπεις αυτό που είχε επεκταθεί τρομακτικά την περίοδο του 2014».

Η απάντηση του υπουργού

Η ατάκα αυτή του κ. Φλαμπουράρη προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και έναν μικρό… χαμό στα social media, με αποτέλεσμα ο υπουργός Επικρατείας να υποχρεωθεί να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι «προς αποκατάσταση της στρέβλωσης που επιχειρείται στο θέμα που έθιξα την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, σημειώνω τα εξής: Κατ’ αρχάς απομονώθηκε η έκφραση “δεν βλέπεις πια ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια”, χωρίς να γίνει αναφορά σε όλο το σκεπτικό που παρέθεσα στην εν λόγω τοποθέτησή μου. Δεν είπα ότι τελείωσαν τα προβλήματα των ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι από τον κοινωνικό ιστό. Τουναντίον, τόνισα ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια μέσα από τις δομές αλληλεγγύης, τις κάρτες για την αγορά τροφίμων, τα συσσίτια των κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας να βελτιωθεί αυτή η άθλια εικόνα».
Ο κ. Φλαμπουράρης εκτίμησε ότι «αρχίζει να αποδίδει καρπούς αυτή η προσπάθεια και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η καθιέρωση των σχολικών γευμάτων έχει σχεδόν εξαλείψει το φαινόμενο παιδιών να λιποθυμούν λόγω υποσιτισμού», προσθέτοντας ότι «προσπάθησαν κάποιοι στην αντιπολίτευση να κανιβαλίσουν το νόημα των λεγομένων μου, αυτοί που ανάγκασαν τον κόσμο να ψάχνει στα σκουπίδια». «Η κυβέρνηση, όμως, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Και θα προσπαθήσει να βρει όσους ακόμη ψάχνουν στους κάδους, που είναι σαφώς λιγότεροι, και σκοπός μας είναι να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας που θα στερείται το φαγητό» τόνισε.

Η εικόνα σήμερα

Μπορεί ο υπουργός Επικρατείας να υποστηρίζει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ωστόσο η πραγματικότητα μάλλον δεν συμφωνεί μαζί του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από έναν μήνα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αποκάλυψε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που στηρίζονται στις ενέργειες του δήμου για τη βασική επιβίωσή τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης είχε αναφέρει ότι «δυστυχώς, η κρίση βαθαίνει. Δεν είναι μόνο ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στα συσσίτια αυξάνεται. Ο δήμος είναι εδώ, ο δήμος συνεχίζει, ο δήμος Αθηναίων στηρίζει αυτή τη στιγμή 26.000 ανθρώπους στην πόλη, 10.000 οικογένειες. Το ζητούμενο όμως είναι να ανοίξουν δουλειές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Τα γεύματα αυτά που προσφέρουμε και παρόμοιες δράσεις και πρωτοβουλίες μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση, που είναι απαραίτητη, ωστόσο δεν δίνουν τη λύση στο πρόβλημα της χώρας και στο πρόβλημα της κοινωνίας». Είχε σημειώσει, δε, με νόημα ότι «κάθε χρόνο ο αριθμός αυξάνεται. Πέρυσι μιλάγαμε για περίπου 23.000 άτομα, 8.000 οικογένειες».

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ δεν μπορεί να τονιστεί επαρκώς ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη στήριξη αυτών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε ο «Ελεύθερος Τύπος», σήμερα από τις δράσεις της Εκκλησίας στηρίζονται 10.000 άνθρωποι, από τους 513.000 που τρέφονται μέσω των 327 συσσιτίων που οργανώνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα, μέχρι τα 90.000 άτομα που στηρίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Μόνο το 2015 η Εκκλησία της Ελλάδος δαπάνησε περισσότερα από 126 εκατ. ευρώ για το φιλανθρωπικό της έργο και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις το ποσό ήταν αυξημένο για το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά μέσω των συσσιτίων της η Εκκλησία προσφέρει πάνω από 10.000 μερίδες φαγητού, εκ των οποίων τις 1.500 στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και περίπου 20.000 πακέτα με τρόφιμα μία φορά τον μήνα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2017 η Εκκλησία της Ελλάδος μελετά πώς θα ενισχύσει το κοινωνικό δίκτυό της σε όλη τη χώρα.

Πολλοί οι άστεγοι

Την ίδια στιγμή η βαρυχειμωνιά που έπληξε τη χώρα και την πρωτεύουσα έφερε στην επιφάνεια μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της προστασίας των αστέγων της Αθήνας, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 1.500, ενώ σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και άγνωστος αριθμός μεταναστών οι οποίοι ζουν κυριολεκτικά στον δρόμο. Αν και το ζήτημα των αστέγων είναι πολύ πιο σύνθετο, η ωμή πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωπο αυτοί που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη αυξάνονται δραματικά μέσα στα χρόνια της κρίσης. Έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είχε αποκαλύψει ότι την περίοδο 2010-2013 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον ορατό πληθυσμό των αστέγων, οι οποίοι βρήκαν προσωρινή ανακούφιση σε διάφορα υπνωτήρια και υπηρεσίες άμεσης κοινωνικής βοήθειας. Ωστόσο, με τη μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών, μέσα στο 2015 οι ανάγκες άμεσης υποδοχής ξεπέρασαν κατά πολύ τις υπάρχουσες υποδομές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται σε δημόσιους χώρους.

Τι κάνει η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα: ψήφισε πρόσφατα το νομοσχέδιο με τις νέες δομές κατά της φτώχειας, ενώ μόλις την τελευταία στιγμή (στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου) δόθηκε παράταση στη χρηματοδότηση των υφιστάμενων δομών (κοινωνικά παντοπωλεία φαρμακεία, στέγες αστέγων και δομές σίτισης). Παράλληλα, παρέτεινε τρία προγράμματα που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου: το πρόγραμμα σίτισης ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 30 δήμους και το πρόγραμμα Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.