All you need is love - Free Sunday
All you need is love

All you need is love

Στις παραπάνω κατηγορίες έρχονται να προστεθούν οι ατάκες του μήνα Φεβρουαρίου «εγώ γιορτάζω τον έρωτα κάθε μέρα», «η γιορτή είναι εμπορική», «μα στην ηλικία μας;». Φυσικά δεν λείπουν οι προτάσεις-συμβουλές «τι να φορέσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», «πού να φάτε», «δέκα ταινίες που προτείνουμε να δείτε εκείνη την ημέρα» και άλλες πολλές – αρκεί μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο και οι πληροφορίες πέφτουν βροχή. Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του Έρωτα. Επίσης, αποτελεί και μια καλή αφορμή για καβγάδες άνευ προηγουμένου μεταξύ των ζευγαριών, αν η μέρα δεν κυλήσει με βάση αυτό που θα επιθυμούσαν.

Δηλαδή δεν μ’ αγαπάς;

Ας μη γελιόμαστε. Για το ανδρικό φύλο η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου δεν υφίσταται. Η μέρα αυτή είναι φτιαγμένη για τις γυναίκες. Σαφώς υπάρχουν κι εκείνες που τις αφήνει αδιάφορες. Ας επικεντρωθούμε στις πρώτες. Καρδούλες, λούτρινα αρκουδάκια, λουλούδια, σοκολατάκια. Αν ο σύντροφος έχει έστω και μια δόση ρομαντισμού στο αίμα του, τότε για τη σχέση ξημερώνει και η 15η Φεβρουαρίου. Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση; Οι σύμβουλοι σχέσεων εξηγούν τι μπορεί να πάει στραβά. Το πρώτο «λάθος», σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο άντρας να ξεχάσει τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Όπως εξηγούν, κάθε γυναίκα θέλει να νιώσει πως αγαπιέται. Γι’ αυτό και θεωρεί σημαντικό έστω και ένα λουλούδι εκείνη την ημέρα. Και αυτό ισχύει για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Στην αντίθετη περίπτωση, η ερώτηση «δηλαδή δεν μ’ αγαπάς;» είναι αναπόφευκτη. Λάθος χειρισμός είναι επίσης ο άντρας να επιμένει στην άποψή του ότι είναι καθαρά μια εμπορική γιορτή. Αυτό οι ειδικοί το μεταφράζουν ως δικαιολογία για να αποφύγει τη σχέση του. Αλλά και τα λόγια που θα συνοδεύουν το δώρο δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε ένα απλό «χρόνια πολλά». Αυτό που επισημαίνουν, ωστόσο, είναι ότι στους άντρες δεν αρέσει να αισθάνονται ότι περνούν εξετάσεις και ίσως γι’ αυτό τον λόγο κάποιοι να παρουσιάζουν αντιδραστική συμπεριφορά με το να μην κάνουν απολύτως τίποτα εκείνη την ημέρα. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει πάντως να δοθεί στην εσφαλμένη αντίληψη που έχουν οι άντρες για την οικονομική αξία του δώρου. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ακριβό δώρο και συναίσθημα πρέπει να αποσυνδεθούν και πολύ περισσότερο σήμερα, στην εποχή της κρίσης, καθώς οι άντρες πάντα έχουν την ανασφάλεια του ακριβού δώρου που θα δώσει μεγαλύτερη αξία στη σχέση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ο άντρας να γνωρίζει εάν η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έχει σημασία για τη σύντροφό του. Και σε όσους χαρακτηρίζουν τη γιορτή εμπορική θα μπορούσαμε να αντιτάξουμε τη γιορτή της μητέρας, την επέτειο γάμου, ακόμη και τα γενέθλια. Όλες οι γιορτές εμπορικές δεν είναι; Ας το δούμε σαν μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη μονοτονία της καθημερινότητας και να δημιουργήσουμε καινούργιες αναμνήσεις.

Ο Άγιος Βαλεντίνος της Μυτιλήνης

Στη Μυτιλήνη, όπου φιλοξενούνται λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στον καθολικό ναό της Παναγίας, βρίσκονται σε εξέλιξη εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ «The Island of Love» της ομάδας ΙΔΕΑ άρχισε την 1η Φεβρουαρίου και σταδιακά θα φτάσουν στο νησί όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες για να φιλοτεχνήσουν τα γλυπτά πτηνά, στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης του φεστιβάλ. Μετά την ολοκλήρωση και πριν από τη δημοπράτησή τους, τα έργα θα εκτεθούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Μεταξύ των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται ακόμη έκθεση εικαστικών τεχνών Λέσβιων καλλιτεχνών µε θέμα τον Άγιο Βαλεντίνο, βόλτες με άμαξα για τα ερωτευμένα ζευγάρια, βραδιά με ερωτικά τραγούδια και διαγωνισμοί ερωτικών ποιημάτων. Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο παλαιό Δημαρχείο θα πραγματοποιηθεί ομαδική γαμήλια τελετή από τον δήμαρχο Λέσβου, ενώ την επόμενη μέρα θα διεξαχθεί παλλεσβιακός διαγωνισμός «αδαμάντινου ιωβηλαίου - μακροβιότερου γάμου».

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Ελάχιστα είναι γνωστά για τον βίο του οσιομάρτυρα Βαλεντίνου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικούς αγίους με το ίδιο όνομα. Σύμφωνα με τον κυρίαρχο θρύλο, ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα και κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια χριστιανών. Συνελήφθη για την πράξη του αυτή και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο διά λιθοβολισμού. Όμως ο Βαλεντίνος επέζησε του λιθοβολισμού, έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 269. Η σύνδεση της 14ης Φεβρουαρίου με τους ερωτευμένους οφείλεται στον Άγγλο ποιητή Τζέφρι Τσόσερ, ο οποίος τον 14ο αιώνα έγραψε ένα ποίημα στο οποίο περιέγραφε ερωτευμένα ζευγάρια να ανταλλάσσουν λουλούδια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.