Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη εννέα παιδιών - Free Sunday
Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη εννέα παιδιών

Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη εννέα παιδιών

«Η Πατριωτική Ένωση λόγω των τελευταίων δυσάρεστων γεγονότων με αποκορύφωμα τον τραυματισμό ενός νεαρού συμπολίτη μας διακόπτει κάθε δραστηριότητα έξω από τα σχολεία. Κάποιοι μας παρουσιάζουν ως εγκληματίες που θα βάλουν βόμβες στα σχολεία. Αν είναι δυνατόν!!! Δεν μισούμε κανέναν άνθρωπο. Συνεχίζουμε ειρηνικά και με τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού την προσπάθεια να επικοινωνήσουμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον της πατρίδας μας». Με αυτή την ανακοίνωση η Πατριωτική Ένωση Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου έκανε γνωστή την απόφασή της να σταματήσει τις διαμαρτυρίες για τη λειτουργία του απογευματινού σχολείου για τα προσφυγόπουλα της περιοχής. Η απόφαση αναρτήθηκε στη σελίδα της Ένωσης στο Facebook, η οποία έχει 510 φίλους. Από αυτούς, τους τελευταίους 136 τους απέκτησε την τελευταία εβδομάδα, που ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες, δηλαδή την προηγούμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.

Τότε μια ολιγάριθμη ομάδα από την Ένωση, κρατώντας ελληνικές σημαίες και σημαίες με τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου, επιχείρησε να αλυσοδεθεί μπροστά στην αυλόπορτα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου για να εμποδίσει την είσοδο των εννέα παιδιών από τη δομή φιλοξενίας Δερβενίου-Αλεξίλ, τα οποία θα ξεκινούσαν τα μαθήματα. Τα παιδιά όμως μπήκαν στο σχολείο, όπου τα υποδέχτηκαν Έλληνες μαθητές με τραγούδια και βίντεο που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι. Οι διαμαρτυρόμενοι, αφού παρέμειναν για λίγο στο σημείο, έφυγαν.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής έκανε λόγο για μεμονωμένη ενέργεια και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης υπενθύμισε ότι, όπου χρειάστηκε, υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα, όπως στην περίπτωση γονέων στον Προφήτη οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία της εκεί δομής εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα δεν έστελναν για μέρες τα δικά τους παιδιά στο σχολείο. Πάντως, ο μεν γενικός δεν γνώριζε αν οι διαμαρτυρόμενοι έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου ήταν γονείς μαθητών, ο δε περιφερειακός έκανε λόγο για «κάποιους γονείς του συγκεκριμένου σχολείου που ήταν αντίθετοι και στην τελετή υποδοχής και στη λειτουργία της ΔΥΕΠ (δομή υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων), καλώντας σε «τριήμερη αποχή από τα μαθήματα».

Η φοίτηση των εννέα παιδιών, όμως, δεν είχε μόνο αντιπάλους αλλά και αντιπάλους των αντιπάλων της, καθώς ομάδα φίλων της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) είχε συγκεντρωθεί για να αποδοκιμάσει τη διαμαρτυρία. Οι δυο ομάδες είχαν ανάμεσά τους δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που προσπάθησαν να κρατήσουν την αντιπαράθεση σε συνθήματα.

Η κυβερνητική λογική και η αποφασιστικότητα που θέλησε να εκπέμψει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΠΘ δεν συνέτισε τους διαμαρτυρόμενους, που την Δευτέρα, δεύτερη ημέρα των μαθημάτων, ήταν και πάλι εκεί. Τόσο οι διαμαρτυρόμενοι όσο και τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, με τα ΜΑΤ ενδιάμεσα.
«Κάποιες μειοψηφίες θλιβερές, κάποιων ακραίων φασιστικών στοιχείων, τις αφήνουμε και προχωράμε κανονικά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής.

Προφανώς το «αφήνουμε» που είπε ο κ. Παντής είχε πολιτική διάσταση, αλλά οι διαμαρτυρόμενοι της Πατριωτικής Ένωσης αφέθηκαν να επιτεθούν στο συνεργείο του ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο η οποία κάλυπτε το γεγονός, την ώρα που ήταν σε απευθείας μετάδοση. Την επίθεση δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν ούτε οι αντίπαλοι των διαμαρτυρομένων, αλλά, κυρίως, ούτε η αστυνομική δύναμη που ήταν εκεί και μάλλον έδειξε να αιφνιδιάζεται. Τουλάχιστον η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ δεν τραυματίστηκε.

Την ώρα που η αστυνομία, όμως, έδειχνε να μην παρεμβαίνει στην αστυνομική πλευρά της υπόθεσης, άρχισε να ζεσταίνεται η πολιτική της πλευρά. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες του Ωραιοκάστρου «να υπερασπιστούν αυτό το δικαίωμα και να δώσουν απάντηση στους ολιγάριθμους ακροδεξιούς που δυναμιτίζουν την προσπάθεια ένταξης των προσφύγων». Η ανακοίνωση δεν προσδιόριζε τι ακριβώς πρέπει να κάνουν «οι δημοκρατικοί πολίτες του Ωραιοκάστρου», αλλά δεν είχε και αναφορά στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, τον οποίο πριν από λίγους μήνες το κόμμα είχε καταγγείλει ως ρατσιστή. Πιθανόν η αποδοκιμασία ρατσιστικών συμπεριφορών από τον κ. Μητσοτάκη αποθάρρυνε την επαναφορά του θέματος, αν και έχουν δοθεί κι άλλες ερμηνείες στην έλλειψη απευθείας αναφοράς, ενώ λέγεται ότι η ανακοίνωση δεν εξέφραζε το κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τον δήμαρχο.

Άλλωστε, στο κλίμα Παντή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου αποδοκίμασε τις ρατσιστικές συμπεριφορές ως συμπεριφορές που «δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν το σύνολο των δημοτών, τη δημοτική αρχή» και υπαινίχθηκε διόγκωση του προβλήματος από τη «μεγάλη έκταση από τα ΜΜΕ», ενώ ο δήμαρχος ζήτησε προσωπικά εισαγγελική παρέμβαση, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταδίκασαν με αυστηρότητα την παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπιθύμητους».

Η επίθεση στους δημοσιογράφους βέβαια δεν ήταν το μόνο περιστατικό σωματικής βίας. Την Τρίτη, ενώ η διαμαρτυρία της Πατριωτικής Ένωσης είχε μεταφερθεί στο Δημαρχείο, συνελήφθη ένας 25χρονος, ο οποίος μπήκε στην αυλή του σχολείου και ξυλοκοπήθηκε. Μετά τον ξυλοδαρμό του, για τον οποίο το ΕΚΑΒ έλεγε ότι αφορούσε κακώσεις στο πρόσωπο, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και όταν, αφού πήρε εξιτήριο, πήγε αυτοβούλως στο τμήμα, βρέθηκε κατηγορούμενος.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εισαγγελική παρέμβαση, διότι με τη σύλληψη «πήραν το μάθημά τους». «Πιστεύω ότι δεν θα συνεχιστούν τα επεισόδια, νομίζω ότι πήραν το μάθημά τους και με την εντολή του εισαγγελέα για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου, που πολύ καλώς εφαρμόστηκε και συνελήφθη και κάποιος που παρέβη αυτόν τον νόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το δικό τους» είπε περήφανος ο υπουργός.

Όντως τα επεισόδια δεν συνεχίστηκαν, αλλά στη δίκη του 25χρονου μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε ότι είδε τον κατηγορούμενο στον χώρο, ωστόσο δεν άκουσε να παρακινεί κάποιον, δεν είδε να κάνει κάτι μεμπτό, αλλά είδε έξι άτομα να μπαίνουν στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος και να τον χτυπούν.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο με μαυρισμένα μάτια, ισχυρίστηκε ότι μπήκε στην αυλή για να κόψει δρόμο, ενώ έφερε και βεβαίωση της Πατριωτικής Ένωσης ότι δεν είναι μέλος της και αθωώθηκε. Αυτόπτες μάρτυρες πάντως λένε ότι ακόμη και τη στιγμή που τον έβαζαν στο ασθενοφόρο, έβριζε τη φιλοξενία των παιδιών στο σχολείο του Ωραιοκάστρου.

Όλοι πλέον έχουν έναν λόγο να αισθάνονται πολιτικά δικαιωμένοι.