SOSTE TO NERO της Θεσσαλονίκης (από την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ) - Free Sunday
SOSTE TO NERO της Θεσσαλονίκης (από την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ)

SOSTE TO NERO της Θεσσαλονίκης (από την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ)

Η τοποθέτηση του καθηγητή του Τομέα Υδραυλικής του ΑΠΘ Γιάννη Κρεστενίτη ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αντίθετα, έκπληξη αποτέλεσε το ότι δεν είχε γίνει νωρίτερα. Υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, ο καθηγητής ήταν η εικόνα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να δώσει στην κοινωνία, ότι σέβεται τα «ασημικά» της οικογένειας.
Η αλήθεια είναι ότι ο διορισμός του στην ΕΥΑΘ ήταν σε αναμονή από τον Ιούνιο του 2015, αλλά «κάτι η διαπραγμάτευση, κάτι το δημοψήφισμα, κάτι οι εκλογές, καθυστερήσαμε» έλεγε πολιτικό στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού, που ισχυρίζεται ότι ξέρει καλά τον χώρο.
Στις 11 Μαΐου, που έγινε η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ο Γιώργος Δανιόλος, εκπρόσωπος της SUEZ, η οποία έχει το 5,42% των μετοχών, προτίμησε να απόσχει από την ψηφοφορία για το νέο Δ.Σ., διευκρινίζοντας μετά ότι δεν έχει πρόβλημα με τα πρόσωπα, αλλά δεν γνωρίζει την πολιτική που θα ακολουθήσουν.
Προφανώς κάτι δεν πάει καλά στην ΕΥΑΘ. Διότι λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ είχε πει από βήματος ότι το Ταμείο θα πουλήσει περίπου το 24% των μετοχών της εταιρείας. Σε αυτό δύο άνθρωποι προέκυψε ότι ήταν επιφυλακτικοί: ο κ. Δανιόλος, ο οποίος είπε ότι η SUEZ ενδιαφέρεται να αγοράσει αλλά το θέμα είναι της κυβέρνησης, και ο κ. Κρεστενίτης, ο οποίος, 20 μέρες μετά, στις 30 Μαΐου, είπε ότι ο ίδιος εμμένει στην ανάγκη της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.
Η δήλωση του επικεφαλής της ΕΥΑΘ έγινε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης επισκέφθηκε την ΕΥΑΘ και τον διαβεβαίωσε ότι «το Δημόσιο θα κρατήσει και το μάνατζμεντ της εταιρείας». Αλλά τρεις μέρες νωρίτερα, στις 27 Μαΐου, η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει την ΕΥΑΘ στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες του Δημοσίου. Και αποκρατικοποίηση με μάνατζμεντ στο Δημόσιο δεν γίνεται.
Και για όσους δεν κατάλαβαν, υπάρχει και το ακριβές κείμενο που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Γαλλίας στον οδικό χάρτη της διμερούς συνεργασίας, στο κεφάλαιο «Επενδύσεις», μόλις τρεις μέρες αργότερα, στις 3 Ιουνίου: «Η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία αποφάσισαν την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος των ελληνικών αρχών στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, ιδίως […] της διαχείρισης των υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για τις οποίες εξετάζεται νέο σχήμα».
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς σημαίνει «νέο σχήμα», αλλά η διασαφήνιση αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον. Διότι, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, το μάνατζμεντ θα μείνει στο κράτος, το οποίο θα προσλάβει και 150 εργαζόμενους, και μετά θα έρθει η SUEZ για να αγοράσει το 24%. Γιατί 24%; Διότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία προκάλεσαν πολιτικοί φίλοι του κ. Κρεστενίτη, το κράτος πρέπει να έχει πάντοτε την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών, δηλαδή το 50,01%, άρα, από τη στιγμή που σήμερα έχει 74%, δεν μπορεί να πουλήσει πάνω από 24%.

Η μετοχή
Η μετοχή της ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο είναι εδώ και λίγο καιρό σταθερά πάνω από τα 3,6 ευρώ και η συνολική της κεφαλαιοποίηση είναι λίγο πάνω από 133 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν το κράτος πουλήσει αύριο το 24%, θα βάλει στα ταμεία του περίπου 32 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά τα 32 εκατ. προσθέσει κάποιος και το κόστος της αγοράς του μάνατζμεντ, μπορεί να φτάσει και τα 40 εκατ. ευρώ, χρήματα που ίσως θα μπορούσε να πάρει και με την αύξηση του ποσοστού διασποράς της μετοχής, που σήμερα είναι στο 26%. Καλή εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η τιμή είναι 25% επάνω σε σχέση με την τιμή που είχε την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στις 26 Ιανουαρίου 2015, όταν ήταν στα 2,7 ευρώ.
Όμως από τα νούμερα καθίσταται σαφές ότι η πώληση της ΕΥΑΘ δεν είναι ένα οικονομικό θέμα. Είναι ένα θέμα με υψηλούς συμβολισμούς, που είχε αναχθεί σε μείζον ηθικό θέμα από τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την κίνηση με τη συμβολική ονομασία SOSΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, της οποίας επικεφαλής ήταν ο κ. Κρεστενίτης.
Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχτισαν την προσωπική τους πολιτική καριέρα ποντάροντας στον διχασμό της κοινωνίας με βάση το «ναι» ή το «όχι» στην πώληση. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η διαχωριστική γραμμή που τράβηξαν δεν χώριζε τίποτε άλλο πλην τους ίδιους από την εξουσία. Ακόμη και η κίνηση «136», η οποία προωθούσε τη μετοχοποίηση του οργανισμού με μετόχους τους καταναλωτές και τεχνικό σύμβουλο τον νυν υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, είχε αντιμετωπιστεί με άκρα εχθρότητα από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα όμως το θέμα ξεπερνάει τη γελοιότητα της διχαστικής πολιτικής. Ξεπερνάει τη συγνώμη που δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσουν για τις ύβρεις τους. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει έναν σημαντικό πελατειακό μηχανισμό, που είχε αξιοποιήσει στα πρόσωπα των εργαζομένων του οργανισμού. Η πόλη όμως βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο πολύ σύντομα μια καίρια υποδομή της να έχει ιδιωτικό μάνατζμεντ.
Όσοι, λοιπόν, ήταν σύμφωνοι με την αποκρατικοποίηση και την πώληση της εταιρείας, κυρίως οι δυνάμεις από τον χώρο της ΝΔ, πρέπει να πάρουν δημόσια θέση και να ενημερώσουν την κοινωνία της πόλης για τους μηχανισμούς του κοινωνικού ελέγχου στο ιδιωτικό μάνατζμεντ της εταιρείας. Όποιος ξέρει πώς γίνεται πρέπει να μιλήσει τώρα!


BOX
Το χρονολόγιο του αλαλούμ

• 5 Ιουνίου 2014 – Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκποίηση, στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ».
• 15 Δεκεμβρίου 2015 – Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: «Στα θέματα των δικτύων ύδρευσης το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των εταιρειών».
• 12 Μαΐου 2016 – Γενική Συνέλευση ΕΥΑΘ: Ο επικεφαλής της κίνησης SOSTE TO NERO αναλαμβάνει επικεφαλής της ΕΥΑΘ.
• 27 Μαΐου 2016 – Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής: Η ΕΥΑΘ στις 19 υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες.
• 30 Μαΐου 2016 – Χριστόφορος Βερναρδάκης, αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Το Δημόσιο θα κρατήσει το μάνατζμεντ της εταιρείας και θα γίνουν 150 προσλήψεις».
• 3 Ιουνίου 2016 – Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός: «Να ενθαρρυνθούν επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις των ελληνικών αρχών για αποκρατικοποιήσεις στη διαχείριση των υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».
• 8 Ιουνίου 2016 – Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ: «Είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε μια εταιρεία κοινής ωφέλειας που διαχειρίζεται μονοπωλιακά ένα κοινωνικό αγαθό».