Η απεργία επαναλαμβάνεται ως φάρσα - Free Sunday
Η απεργία επαναλαμβάνεται ως φάρσα

Η απεργία επαναλαμβάνεται ως φάρσα

Πίσω στις 25 Αυγούστου έχει γυρίσει το θέμα της επίλυσης του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αφού οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων, εφόσον μέχρι τις 12 Οκτωβρίου δεν έχει καταβληθεί άλλος ένας καθυστερούμενος μήνας των αποδοχών τους.

Τότε, στις 25 Αυγούστου, κυβέρνηση, ΟΑΣΘ και εργαζόμενοι είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία για να αποφευχθούν οι κινητοποιήσεις, που τελικά έγιναν τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων χωρίς αστικές συγκοινωνίες.

Ας θυμηθούμε τι αποφασίστηκε στις 25 Αυγούστου στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και οι γενικοί γραμματείς Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης και Υποδομών Πέτη Πέρκα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ και οι εργαζόμενοι.

«Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει μίνιμουμ 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων.
»Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλει μαζί με την επιδότηση του Σεπτεμβρίου και τα αντίστοιχα ποσά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, πράγμα που συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη (εργοδοσία, εργαζόμενοι).
»Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό των 2.400.000 ευρώ για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016.
»Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα οργανώσει άμεσα διαδικασίες διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (διοίκηση ΟΑΣΘ, εργαζόμενοι ΟΑΣΘ και υπουργεία) για το μέλλον του ΟΑΣΘ, ο οποίος διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.10.2016».

Έξι εβδομάδες αργότερα, δεν έγινε τίποτε από τα παραπάνω εκτός από το ότι σύρθηκε ο κ. Σπίρτζης να δώσει το τμήμα της επιδότησης που δήλωνε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει νόμιμα. Όλα τα δεδουλευμένα του ενός μήνα καταβλήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών, ο ΟΑΣΘ δεν διέθεσε το 18% των εσόδων για τις αμοιβές του προσωπικού, το υπουργείο Εργασίας δεν κατέβαλε τα 2,4 εκατ. ευρώ για τις μετακινήσεις των πολυτέκνων.
Το μείζον όμως έλλειμμα από τη συμφωνία είναι ότι ουδείς ενδιαφέρεται να υλοποιηθεί η ακροτελεύτια διάταξή της και να αρχίσει διάλογος για το μέλλον του ΟΑΣΘ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι πρόσκαιρη και με μαθηματική ακρίβεια θα επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα, όπως γίνεται τώρα, ούτε δύο εβδομάδες μετά την επίτευξη της προηγούμενης συμφωνίας.

Για την κυβέρνηση το θέμα έκλεισε όταν ο κ. Σπίρτζης, αμέσως μετά τη λήξη του πρώτου γύρου, είπε ότι «δεν πρόκειται να καταγγελθεί η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ», ενώ η πλευρά του ΟΑΣΘ έχει καταλάβει ότι η κυβέρνηση –τουλάχιστον ο κ. Σπίρτζης– απεδείχθη ανίσχυρη να επιβάλει τις θέσεις της.

Όμως οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης δεν είναι θέμα ούτε του κ. Σπίρτζη ούτε του ΟΑΣΘ, αλλά των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που επί σχεδόν δύο εβδομάδες περπάτησαν και πλήρωσαν ταξί, διότι δεν είχαν άλλον τρόπο μετακίνησης.