Ένα «γαλαζοκόκκινο δάνειο» σε πράσινες τσέπες - Free Sunday
Ένα «γαλαζοκόκκινο δάνειο» σε πράσινες τσέπες

Ένα «γαλαζοκόκκινο δάνειο» σε πράσινες τσέπες

Ανησυχία για τις δημοσιονομικές, και όχι μόνο, επιπτώσεις που θα έχει για την πόλη το δάνειο που εγκρίθηκε μετά την ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζουν στελέχη τόσο της διοίκησης όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και στελέχη των υπηρεσιών του δήμου.

Το ύψους 20 εκατ. ευρώ δάνειο θα χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά παραμένει άγνωστο πώς θα αξιοποιηθεί, καθώς ο πίνακας των έργων τα οποία θα χρηματοδοτήσει είναι «ενδεικτικός». Πρακτικά, όμως, εκτοξεύει τις δανειακές δεσμεύσεις του δήμου στα 45 εκατ. ευρώ και αυξάνει ισόποσα και το χρέος της χώρας, καθώς εντάσσεται στις υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, στην οποία υπάγονται οι δήμοι.

Το εντυπωσιακό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι για τη λήψη του (συν)εργάστηκε μια «γαλαζοκόκκινη» συμμαχία, χωρίς την οποία αυτή θα ήταν αδύνατη. «Γαλάζια» γιατί τις επαφές για την προώθηση της σύναψης του δανείου έκανε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος από το 2013, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, έχει την ιδιότητα του συμβούλου του προέδρου της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο. «Κόκκινη» γιατί τη λήψη του δανείου εξασφάλισε η διαβεβαίωση της κυβέρνησης προς την ΕΤΕπ ότι αναλαμβάνει την εγγύησή του.

Επιρροή Αντώναρου

Η επιθυμία της ΕΤΕπ για ενίσχυση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα είναι γνωστή εδώ και καιρό. Την εξέφρασε άλλωστε ο ίδιος ο Βέρνερ Χόγιερ, παρουσία του πρωθυπουργού, σε ομιλία του στις 24 Ιανουαρίου για τις σκέψεις του σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. «Φτιάξαμε μια ειδική ομάδα επενδύσεων για την Ελλάδα, με δικό της επικεφαλής, η οποία εργάζεται με μεγάλη επιτυχία στη χώρα, κάτι το οποίο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε. Θέλουμε να πλησιάσουμε και τους μικρούς πελάτες σε τομείς εταιρικών επιχειρήσεων» είπε ο κ. Χόγιερ, παρουσιάζοντας συγχρόνως και το μείζον πρόβλημα της τράπεζας.

Παρά το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΤΕπ αγγίζουν το 10% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Χόγιερ «οι μικροί πελάτες σε τομείς εταιρικών επιχειρήσεων» είναι λίγοι και δυσεύρετοι στη σύγχρονη Ελλάδα. Πολιτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για στροφή στους δήμους, για «να μην πάνε χαμένα τα λεφτά».

Ο κ. Αντώναρος ήταν τακτικός επισκέπτης της Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, σε συνομιλητές του δεν έκρυβε τον σκοπό της επίσκεψής του, ακόμη και όταν ο δήμαρχος έλεγε για δάνειο που θα ζητούσε ο δήμος από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός σε όσους μιλούσε σχετικά με το δάνειο. Μάλιστα, κάποιοι που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ έκαναν promotion του δανείου, μιλώντας εξ ονόματός του, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η χρησιμοποίηση του ονόματός του ήταν και εν γνώσει του.

Εξάλλου κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδιδαν στη διακριτική παρουσία του κ. Αντώναρου το γεγονός ότι η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, παρά τους υψηλούς τόνους κριτικής στον δήμαρχο, δεν καταψήφισε το δάνειο αλλά αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία, αν και η απόφαση ελήφθη από την ίδια τη δημοτική ομάδα. Η Θεσσαλονίκη είναι καραμανλική, έλεγαν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πολιτική περίοδο που βιώνει η χώρα.

Γραμμή Χαρίτση

Η εικόνα που παρουσίασε στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τρίτης η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εντυπωσίασε κανέναν. Ούτε καν το γεγονός ότι στάθηκε αδύνατη η αναζήτηση κοινής γραμμής σε μια ψηφοφορία η οποία δεν ήταν καθοριστική. Η διοίκηση είχε κατεβάσει τον πήχη του δανείου από τα 50 στα 20 εκατ. ευρώ, επειδή κατά τη γνώμη της εκεί δεν χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά, δύο από τους τρεις συμβούλους, ανάμεσα στους οποίους και η επικεφαλής της παράταξης, ψήφισαν υπέρ της λήψης του δανείου και μόνο ένας ψήφισε κατά.

Το γεγονός ότι η επικεφαλής της παράταξης, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ρία Καλαφακάκου, είναι και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., με επιλογή Σπίρτζη κόντρα στην τότε πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, συνέδεσε τη στάση της με τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες αυτές, λένε τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν διαμηνυθεί από το Μαξίμου και στον τρίτο σύμβουλο της παράταξης, τον λογιστή στο επάγγελμα Γιώργο Αβαρλή.

Λέγεται ότι η επαγγελματική εκπαίδευση του κ. Αβαρλή στην ανάγνωση των αριθμών τον έχει κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στη διαχείριση της διοίκησης Μπουτάρη, γεγονός που εδώ και καιρό δεν του δίνει πόντους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτή τη φορά λέγεται ότι και ο επικεφαλής της παράταξης στις εκλογές του 2014 Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος όταν εξελέγη βουλευτής, είχε τοποθετηθεί κατά του δανείου.

«Οι δικοί μου είναι έτοιμοι να κατέβουν με τον Μπουτάρη το 2019» έλεγε γελώντας στέλεχος του κόμματος που έχει αξιοποιηθεί στον κρατικό μηχανισμό λίγο μετά τις 16 Φεβρουαρίου, που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπουτάρη αντιμετώπισε θετικά το αίτημα του δήμου η ίδια συμμετοχή του στα έργα να καλυφθεί από το κράτος.

«Γιατί να μην το αντιμετωπίσει θετικά, όταν ο δήμος με το δάνειο δεν χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση για τα έργα του;» σχολίαζαν αυτοδιοικητικοί κύκλοι που γνωρίζουν σκέψεις που κυκλοφορούν στα υπουργεία, ενώ πρόσθεταν χαριτολογώντας ότι η εγγύηση του κράτους, που θα δώσει η κυβέρνηση, δεν είναι τζάμπα, αλλά θα της αποφέρει το 1% του δανείου. Στην κατάσταση που είναι τα οικονομικά του κράτους, 200.000 ευρώ δεν είναι λίγα λεφτά, πρόσθεταν.

Και κάτι προβλήματα, πολιτικά και άλλα

Βεβαίως το δάνειο έχει ορισμένα προβλήματα ακόμη που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Το πρώτο είναι ότι δεν είναι βέβαιη η έγκρισή του από την αποκεντρωμένη διοίκηση, καθώς η ίδια συμμετοχή του 25% που πρέπει να μπει από τον δήμο (ή το κράτος, αν τηρήσει την υπόσχεσή του) ανεβάζει το deal από τα 20 στα 27,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, όμως, εφόσον ανεβάζει το ποσό του δανείου πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη του. Αν αυτή η πλειοψηφία ήταν εφικτή, θα επέμενε στη λήψη δανείου 50 εκατ. ευρώ, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει. Είναι δύσκολο να φτάσει τις 33 ψήφους, εκτός κι αν πάρει θετική θέση η παράταξη που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή και η οποία δεν τοποθετήθηκε για το θέμα.

Το δεύτερο είναι ότι μπορεί οι σύμβουλοι της παράταξης που διοικεί –πλην του πρώην αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα– να υπερψήφισαν το δάνειο, ελάχιστοι, ωστόσο, από αυτούς περιμένουν να αξιοποιηθεί, κάτι που είπαν ευθέως στον δήμαρχο, αμφισβητώντας στη συνεδρίαση της παράταξης και την πολιτική και τη διαχειριστική του επάρκεια.

Για τον κ. Μπουτάρη ο κ. Ζέρβας, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ το 2015, είναι «κόκκινο πανί» για όσα λέει δημόσια, δεν λέει όμως τίποτε παραπάνω από αυτά που η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων του –οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν πολιτικά στον χώρο της κεντροαριστεράς και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ– υποστηρίζει ιδιωτικά. Άλλωστε ο ίδιος ο Μπουτάρης μπορεί να αυτοτοποθετείται ως φιλελεύθερος, ωστόσο η διοίκησή του είναι ίσως η μοναδική διοίκηση δήμου στην Ελλάδα που αύξησε το προσωπικό του δήμου κατά 600 μόνιμους υπαλλήλους και τα δάνεια (μαζί με το τελευταίο) κατά 25 εκατ. ευρώ.

Στο τελευταίο συνέδριο της ΔΡΑΣΗΣ, όπου ήταν ιδρυτικό μέλος, ούτε καν τον κάλεσαν, σχολίαζε πολιτικός παράγοντας της πόλης.