Αγ. Σοφία: η συναρπαστική ιστορία ενός οικουμενικού μνημείου - Free Sunday
Αγ. Σοφία: η συναρπαστική ιστορία ενός οικουμενικού μνημείου

Αγ. Σοφία: η συναρπαστική ιστορία ενός οικουμενικού μνημείου

Ο Τάσος Παπαδόπουλος αναλύει τα χαρακτηριστικά ενός μνημείου που ταυτίστηκε με μια αυτοκρατορία και αφηγείται την καθηλωτική του ιστορία στη διαχρονία της

Ίσως να μην υπάρχει άλλο μνημείο που να ταυτίστηκε περισσότερο με μία αυτοκρατορία, όσο η Αγία Σοφία με τη βυζαντινή. Για περίπου 1000 χρόνια υπήρξε ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός του κόσμου και για αυτό οι βυζαντινοί την αποκαλούσαν η «Μεγάλη Εκκλησία». Το αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Ανθέμιου από τις Τράλλεις και του Ισίδωρου από τη Μίλητο αποτέλεσε τομή στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και αποτέλεσε το πιο πολύτιμο στολίδι στο στέμμα του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας, τα μονογράμματα των οποίων μπορεί να δει κανείς ακόμα και σήμερα στα κιονόκρανα του μνημείου.

Τόπος στέψης των βυζαντινών αυτοκρατόρων και πατριαρχικός ναός με εκατοντάδες «αγιοσοφίτες» κληρικούς, η Αγία Σοφία αποτέλεσε την επιτομή του βυζαντινού πολιτισμού τόσο σε καλλιτεχνικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο. Ο γιγάντιος τρούλος της παρομοιάστηκε με χρυσή σφαίρα που κρέμονταν από τον ουρανό, ενώ οι κολοσσικές της διαστάσεις σε συνδυασμό με τα πολύχρωμα μάρμαρα και την πληθώρα των ψηφιδωτών δημιουργούσαν ουσιαστικά έναν επίγειο παραδεισιακό τόπο, ίσως το μόνο ικανό χώρο για να στεγάσει το «αχώρητο», δηλαδή την Αγία Σοφία του Θεού στο πρόσωπο του Χριστού ως ενσαρκωμένου Λόγου.

Λεηλατημένη από τους ιππότες της Δ΄ Σταυροφορίας το 1204, μετατράπηκε σε τζαμί από τον Πορθητή το 1453 για να γίνει μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 και ξανά δυστυχώς τζαμί το 2020. Την πολυτάραχη και συναρπαστική ιστορία της Αγίας Σοφίας, δίνοντας έμφαση στην αρχιτεκτονική και τα ψηφιδωτά της, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στη διαχρονία της μέσα από την πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

Ώρα: 19:00

Συμμετοχή: 6 ευρώ

Κρατήσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη των πολιτισμικών εταιριών Thessaloniki Walking Tours και Athens Walking Stories) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)