Στα άγνωστα χωριά του Λάδωνα - Free Sunday
Στα άγνωστα χωριά του Λάδωνα

Στα άγνωστα χωριά του Λάδωνα

Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει, και αυτή τη σεζόν, τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη ζωή αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

“Η ζωή́ δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά́ από́ τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα”.

Η γαλήνια Κύθνος, η εντυπωσιακή Μήλος με τα σπάνια τοπία και τις γεύσεις της, η Σέριφος με την αφοπλιστική της απλότητα, η καταπράσινη Κεφαλονιά και η Ιθάκη, το κινηματογραφικό Μεσολόγγι και η απόκρημνη Κάρπαθος είναι μερικές μόνο από τις στάσεις σ' αυτό το νέο μεγάλο ταξίδι. Ο Νίκος Αλιάγας, ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Βασίλης Ζούλιας είναι μερικοί από τους ανθρώπους που μας έδειξαν τους αγαπημένους τους προορισμούς, αφού μας άνοιξαν την καρδιά τους.

Ιστορίες ανθρώπων που η καθημερινότητά τους δείχνει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν για πάντα, να ξαναγυρίσουν για πάντα ή πάντα να επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από́ τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή́, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.

Η κάθε ιστορία μάς δείχνει, με τη δική της ομορφιά, μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν. Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη Ζωή αλλιώς, όπου κι αν βρεθούμε. Με πυξίδα τον άνθρωπο, μέσα από την εκπομπή, θα καταγράφουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα ζήσουμε μαζί τη ζωή σαν να είναι μια Ζωή αλλιώς. Θα γευτούμε, θα ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε. Και θα μάθουμε όλα αυτά, που μόνο όταν μοιράζεσαι μπορείς να τα μάθεις.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου  2020, στις 17:00

Eπεισόδιο 18ο: «Τα άγνωστα χωριά του Λάδωνα»

Πήραμε τον δρόμο για τα σχεδόν άγνωστα χωριά του Λάδωνα. Ακολουθήσαμε τα νερά του ποταμού ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, χρυσοκίτρινα δάση και ξεχασμένα στον χρόνο χωριουδάκια, εκεί όπου η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα.

Στο Μοναστηράκι, σπίτια και καρδιές θα ανοίξουν για μας. Ο κύριος Χαράλαμπος και η κυρία Παναγιώτα θα μας ανάψουν τον φούρνο τους αλλά και θα μας ζεστάνουν με τη φλόγα, τη χαρά και την αγάπη που κρατάει ζωντανή τη σχέση τους. Και η κυρία Θοδώρα θα μας μιλήσει για τον πόνο της καρδιάς της, αλλά και τον πόνο για τον «τόπο της γεννήσεως», όπως τον ονομάζει.

Στο Βεσίνι, σε αυτόν τον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό, ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε και ο κύριος Αρίστος είναι ο τελευταίος των… Μοϊκανών. Στα 88 του, δεν το κουνάει από το χωριό του, γιατί όπως λέει και ο ίδιος, ο κάβουρας, εκεί που είναι η τρούπα του είναι δυνατός!

Στην αρχόντισσα της περιοχής, στην πετρόχτιστη και ιστορική Δάφνη, γνωρίσαμε τον Χαράλαμπο και την τέχνη του. Στο Στέκι των Αλόγων φτιάχνει καθημερινά με τα χέρια του υπέροχα αντικείμενα και σέλες, ό,τι έχει να κάνει με τα άλογα, που τα υπεραγαπάει.

Λίγο πιο κάτω, στην παραμυθένια Σμίξη, στις όχθες του Λάδωνα, μας περίμενε ο Παναγιώτης, ένας άνθρωπος που ανήκει στη φύση. Και μαζί του γνωρίσαμε αυτό το φιλικό ποτάμι και τα νερά του, μπήκαμε σε βάρκες και ζήσαμε τη χαρά του καγιάκ και του ράφτινγκ, μέσα σε ένα ευλογημένο φυσικό τοπίο. Ο Λάδωνας, όμως, έχει και λίμνη. Ένα ακόμη μαγικό σημείο συνάντησης και ανάτασης ψυχής. Εκεί ψαρέψαμε, κάναμε sup, συζητήσαμε, ακούσαμε ιστορίες και τραγούδια της περιοχής, γευτήκαμε τα τοπικά ψάρια.

Μα σαν βρεθείς στην περιοχή, δεν μπορείς να μη δεις και το εντυπωσιακό τοξωτό Γεφύρι της Κυράς, που πότε βυθίζεται και πότε αναδύεται μέσα από τα νερά, ανάλογα με τη στάθμη τους.

Είναι πολλά τα κρυμμένα μυστικά σε αυτόν τον τόπο. Εδώ συναντήσαμε ανθρώπους που αναπνέουν καλύτερα, αισθάνονται καλύτερα στον τόπο τους, που ζουν μέσα στη φύση και με ελευθερία. Που δεν έχουν αμφιβολία πως τα xωριά του Λάδωνα είναι ένας ευλογημένος τόπο, αν θες να ζήσεις τη Ζωή σου αλλιώς.