Η ναζιστική κατοχή στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης - Free Sunday
Η ναζιστική κατοχή στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης

Η ναζιστική κατοχή στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης

 Ο φιλόλογος Μάριος Μώρος διατρέχει μια σκοτεινή περίοδο αναζητώντας τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τον οποίο βιώθηκε αλλά και αποτυπώθηκε στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης

Αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώθηκε στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης το τραυματικό βίωμα της ναζιστικής κατοχής, ο Μάριος Μώρος εξετάζει το έργο καταξιωμένων πεζογράφων της πόλης όπως είναι ο Νίκος Κοκάντζης, ο Νίκος Μπακόλας, ο Περικλής Σφυρίδης, η Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, ο Τόλης Καζαντζής, ο Γιώργος Ιωάννου αλλά και ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Φόβος, εκτοπισμοί, πείνα και οδυνηρές απώλειες προσεγγίζονται με διαφορετικούς τρόπους συνθέτοντας το σκοτεινό τοπίο μιας εποχής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διερεύνησης ο Μάριος Μώρος αρχικά εξετάζει τη συναρπαστική όσο και περίπλοκη σχέση της Ιστορίας με τη Λογοτεχνία αναφέροντας όλες τις θεωρητικές εξελίξεις μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα ενώ εξετάζονται οι δεσμοί της Λογοτεχνίας με τη μνήμη, την ατομική, την οικογενειακή, την συλλογική. Παράλληλα, μέσω των τραυματισμένων από τα γεγονότα ηρώων των έργων που μας απασχολούν γίνεται αναφορά και στο «τραύμα», στο άχθος της Ιστορίας που φέρουν οι συγγραφείς, οι οποίοι δεν είναι καθόλου «αθώοι από Ιστορία» για να αφήσουμε στην συνέχεια το έργο τους να μιλήσει για όλα εκείνα που άλλαξαν για πάντα την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

Ο Μάριος Μώρος ανήκει σε μια νέα γενιά φιλολόγων που με τη φρέσκια τους ματιά ανανεώνει και τη δική μας πρόσληψη σε κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη νεοελληνική λογοτεχνία εκπονώντας διπλωματική εργασία με θέμα τις αναφορές βιωματικών πεζογράφων του βορειοελλαδικού χώρου στη Γερμανική Κατοχή. Το διδακτορικό του έχει θέμα την παρουσία βιβλικών μύθων στη μεταπολεμική ποίηση, και πιο συγκεκριμένα εστιάζει στο πρόσωπο του Χριστού. Το 2019 πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Πέρα από τις ισχνές αγελάδες. Μελετήματα για την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου", από τις εκδόσεις «Ιανός». Το 2019 συμμετείχε στην έκδοση της, άγνωστης εν πολλοίς, ποιητικής συλλογής του Στράτη Μυριβήλη, Μικρές Φωτιές, των εκδόσεων της «Εστίας», γράφοντας το επίμετρο της έκδοσης, «Οι Μικρές Φωτιές κι οι εποχές τους». Το 2020 κυκλοφόρησε σε δική του επιμέλεια από την «Εστία» ο τόμος με τα διηγήματα του κοζανίτη μεσοπολεμικού διηγήματα του κοζανίτη μεσοπολεμικού πεζογράφου Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, Ιβάν Τσέρμσκι και άλλα διηγήματα.

Πλατφόρμα Zoom/ ώρα: 19:00 /συμμετοχή: 7 ευρώ /κρατήσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας  Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)