Πρωτοβουλία 1821-2021: Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον - Free Sunday
Πρωτοβουλία 1821-2021: Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον

Πρωτοβουλία 1821-2021: Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον

Η Πρωτοβουλία 1821-2021 συγκροτήθηκε το 2018, ενόψει της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας 15 ιδρυμάτων και της Εθνικής Τράπεζας.

Σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος της Επανάστασης είναι αναγκαίο να αποτελέσει μια αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Τα 15 συνεργαζόμενα κοινωφελή, πολιτιστικά, επιστημονικά ιδρύματα και η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με παραπάνω από 75 φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνδιαμόρφωσαν επί δυόμισι και πλέον χρόνια ένα συνεκτικό πρόγραμμα με περισσότερες από 130 δράσεις, με έμφαση στην επιστήμη, στην πολιτιστική κληρονομιά, στη μουσική και ευρύτερα στις τέχνες, καθώς και στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας.

Από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2022, με τη συνεργασία επιστημονικών, ερευνητικών, πανεπιστημιακών και πολιτιστικών φορέων, διοργανώνονται συνέδρια, εκδοτικά προγράμματα, ιστορικές και εικαστικές εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις, ενώ θα υποστηριχθούν εκπαιδευτικά-ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες. Στο εξωτερικό, σε χώρες που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση (Γαλλία, Ελβετία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά.), αντίστοιχοι φορείς προγραμματίζουν παρόμοιες δράσεις σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία.

Περισσότερα στο www.protovoulia21.gr.

Για την εβδομάδα 21-26 Μαρτίου ξεχωρίσαμε για εσάς:

  • Τα νέα από το 1821 #live: Ενημερωτική και εκπαιδευτική καμπάνια στο Τwitter

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, φέρνει το «χθες» στο «σήμερα»! Πώς θα ενημερωνόμασταν αν ζούσαμε το 1821; Το Twitter, ένα σχεδόν ειδησεογραφικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλη αμεσότητα, γίνεται το όχημα για να «ζήσουμε» το 1821 σαν να συμβαίνει σήμερα. Ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης, βιογραφικά στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και εικόνες παρουσιάζονται σε διαρκή ροή μέσα από τον ειδικό λογαριασμό στο Τwitter @Eidiseis1821. Για το αγγλόφωνο κοινό έχει δημιουργηθεί ο αντίστοιχος λογαριασμός Τwitter @News1821.

  • Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.* 1821. O Αγώνας στη θάλασσα. Ίδρυμα Ευγενίδου

Η έκθεση που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αποσκοπεί, μέσα από την προβολή αρχειακών τεκμηρίων, μουσειακών κειμηλίων και ψηφιακών εφαρμογών, στην ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου του εμπορικού και πολεμικού στόλου αλλά και των εμβληματικών ναυτικών προσωπικοτήτων του Αγώνα στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, ακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η έκθεση στηρίζεται σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό και μουσειακά αντικείμενα που προέρχονται από τα αρχεία και τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τα οποία διαφυλάσσουν τον μεγαλύτερο όγκο των αρχείων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, από φορείς του εξωτερικού, όπως το Archivio di Stato της Νάπολης (Ιταλία), αλλά και από την προσωπική συλλογή των Δημήτρη και Ανδρονίκης Κωστοπούλου.

*Ανδρέας Κάλβος, Εις Αγαρηνούς (ωδή ογδόη)

 

  • Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ψηφιακών έργων, Ίδρυμα Ωνάση & Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, διοργανώνουν τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών έργων «Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή», σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Νέες τεχνολογίες, γρίφοι και σύμβολα σε έναν multimedia διαγωνισμό που εμπνέεται από έναν διάσημο, σπάνιο χάρτη και προσκαλεί ομάδες μαθητών να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό έργο.

  • «Με αφορμή το ’21», μια διαδικτυακή δράση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Τι ενώνει μια ιστορικό με έναν σεφ; Έναν καλλιτέχνη με μια αθλήτρια; Έναν πολιτικό με μια ακτιβίστρια; Το Ίδρυμα Μποδοσάκη αναρτά κάθε εβδομάδα του 2021 στο BLOD.gr (Bodossaki Lectures on Demand) μια ολιγόλεπτη παρέμβαση μιας προσωπικότητας από τους χώρους της υποκριτικής, της ιστορίας, της λογοτεχνίας, της γαστρονομίας, της οικονομίας, της σκηνοθεσίας, της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας, της μουσικής, της θεωρητικής πληροφορικής, του αθλητισμού και της κοινωνίας των πολιτών, με αφορμή το ’21. Μια σκέψη προσωπική, έναν στοχασμό, ένα συμβάν, που συνδέει την ιστορία του καθενός με τη μεγάλη Ιστορία. Στο BLOD.gr, την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων του ιδρύματος, μπορείτε να κάνετε μια διαφορετική «επίσκεψη» στο ’21, μέσα από ένα παιχνίδι με τον χρόνο και τη μνήμη.

  • «Στέλιος Ράμφος: Προϊστορία και ιστορία της Παλιγγενεσίας» από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Επετειακή σειρά διαλέξεων του Στέλιου Ράμφου με θέμα τον αγώνα των Ελλήνων για την εθνική ανεξαρτησία και την εμφύλιο –με διαχρονικές επιπτώσεις– αναμέτρηση του μεταβυζαντινού μας πολιτισμού με τις αντιλήψεις των εξεγερμένων για την ελευθερία.

24, 31 Μαρτίου 2021

7, 14, 21 Απριλίου 2021

5, 12, 19 Μαΐου 2021

Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Κύκλος 18 διαλέξεων: €180

Μεμονωμένη διάλεξη: €12