Η Ζωή Μουράτογλου αγαπάει τα '60s - Free Sunday
Η Ζωή Μουράτογλου αγαπάει τα '60s

Η Ζωή Μουράτογλου αγαπάει τα '60s

Δροσερή και ανήσυχη η Ζωή Μουράτογλου με τους Mood Swings αγαπούν να παίζουν ήχους soul, rock’n’roll, blues και 60s. 

Αν σου ζητούσαμε να περιγράψεις τον εαυτό σου και τη μουσική σου με 100 λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Χμμμ..! Έχω σπουδάσει Οικονομικά και Μουσική. Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά τις περισσότερες φορές, και μου αρέσει να ζω έντονα και να γεμίζω τη μέρα μου με όμορφες στιγμές. Αγαπώ το διάβασμα, τη φύση, το φαγητό, το θέατρο και τα ταξίδια. Μου αρέσουν οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι και αυτοί που προσπαθούν να εξελίσσονται, και έτσι προσπαθώ να είμαι κι εγώ.

Μουσικά θα έλεγα πως είμαι uptempo, ταιριάζει στην κινητικότητα και στον έντονο χαρακτήρα μου. Αγαπώ τις blues πεντατονικές, τον vintage αναλογικό ήχο και τη δεκαετία των 60s, με τη μουσική της οποίας έχω μεγαλώσει.

Έχεις κυκλοφορήσει ψηφιακά το single Παντού και Πουθενά. Μίλησε μας για αυτό.

Το “Παντού και Πουθενά” είναι μια διασκευή στα Ελληνικά του “Manha de Carnaval” των Luiz Bonfa και Antonio Maria. Οι στίχοι είναι γραμμένοι από εμένα και τις φίλες μου Αριάδνη Λαδά και Κατερίνα Χονδρομπύλα, και αντλούν έμπνευση από το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Η ιδέα για αυτή τη διασκευή προέκυψε από μια άσκηση στα πλαίσια ενός εργαστηρίου στιχουργικής που παρακολουθούσα τότε.

Οι μουσικοί που έγραψαν είναι ο Κωστής Βαζούρας στο σαξόφωνο, ο Άγγελος Παπαδάτος κοντραμπάσο, ο Γιάννης Σπηλιόπουλος κιθάρα, ο Χάρης Παναγιωτόπουλος τύμπανα και ο Γιάννης Νοταράς κρουστά.

 

 

Τι είναι πιο δύσκολο: ένα νέο τραγούδι ή η διασκευή ενός τραγουδιού που ήδη έχει την πορεία και την αξία του;

Για μένα σίγουρα το στοίχημα είναι στο να κερδίσεις τον κόσμο με τη μουσική και τους στίχους σου. Μια διασκευή αποτελεί μια ασφαλή επιλογή, ειδικά αν πρόκειται για γνωστά και αγαπημένα κομμάτια που βρίσκονται ήδη στην καρδιά του κόσμου. Γι’αυτό άλλωστε επέλεξα κι εγώ να κάνω το πρώτο δισκογραφικό μου βήμα με μια διασκευή, ώστε να έχω την ανάλογη εμπειρία όταν έρθει η στιγμή να κυκλοφορήσουμε το δικό μας υλικό.

Βέβαια και η καταιγιστική, θα έλεγα, κυκλοφορία διασκευών από νέους καλλιτέχνες είναι κάτι όμορφο, διότι δίνεται η ευκαιρία να ξανασυστηθούν στο κοινό αγαπημένα τραγούδια με φρέσκο, πιο εξελιγμένο και σύγχρονο ήχο.

Προμηνύεται και δισκογραφικό βήμα μετά από αυτό το single;

Αυτή τη στιγμή ηχογραφούμε με την μπάντα μου το επόμενο single, το οποίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο! Πρόκειται για ένα uptempo χορευτικό κομμάτι με τον ρετρό, αναλογικό ήχο που μου αρέσει, σε μια υπέροχη ενορχήστρωση από τον Αλέξανδρο Λιβιτσάνο. Το κομμάτι μιλάει για την ελευθερία στον έρωτα και στις σχέσεις, και στίχους και μουσική έχω γράψει εγώ. Για τη συνέχεια έχουμε ήδη κάποια κομμάτια στα σκαριά τα οποία δουλεύουμε με την μπάντα. Δύο από αυτά θα κυκλοφορήσουν ως single μέσα στην επόμενη χρονιά, παράλληλα σκεφτόμαστε και την κυκλοφορία ενός EP ή LP, ενώ θα ενταχθούν όλα και στα live μας.

zwh min

 

Έχεις παρουσία στις αθηναϊκές μουσικές σκηνές. Τι παρουσιάζετε στα live σας;

Μας βρίσκετε στις αθηναϊκές – και όχι μόνο – σκηνές με τους Mood Swings (Μιχάλης Κραουνάκης: πλήκτρα και σαξόφωνο, Αλέξανδρος Δερμάνης: κιθάρα, Θανάσης Γκιουλέας: μπάσο, Δημήτρης Γρηγοριάδης: τύμπανα). Παρουσιάζουμε ένα δυνατό, χορευτικό πρόγραμμα 2.5 ωρών, σε ήχους soul, rock’n’roll, blues & 60s. Σε πιο μικρές σκηνές εμφανιζόμαστε ως τρίο, δημιουργώντας μια πιο οικεία, παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Τα κομμάτια που παίζουμε είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένα ώστε ο κόσμος που έρχεται στα live μας να φεύγει γεμάτος, ανεβασμένος και με ένα μικρό τσίμπημα νοσταλγίας στην καρδιά!

zwh2 min

Στο σπίτι εσύ τι μουσική ακούς;

Αχ, η πιο δύσκολη ερώτηση είναι αυτή! Λοιπόν, ακούω πολύ Beatles, Pink Floyd και classic rock με την οποία έχω μεγαλώσει. Ακούω επίσης αρκετή soul, πολλά κομμάτια από musical, καθώς και όλα είδη στα οποία εντάσσονται τα κομμάτια που μελετάω είτε για τα live, είτε για να γίνω καλύτερη ως μουσικός. Σε πιο περιορισμένη κλίμακα και αρκετά επιλεκτικά θα ακούσω pop, metal και ελληνική μουσική, παλιότερη και σύγχρονη. Και χαλαρώνω με κλασική, blues ή jazz.

Διαβάζω πως έζησες στο Άμστερνταμ. Τι έκανες εκεί; Ποιες αναμνήσεις κρατάς;

Στο Άμστερνταμ βρέθηκα τυπικά πρώτα για Erasmus και στη συνέχεια για μεταπτυχιακό στα Οικονομικά. Στην πραγματικότητα όμως πήγα για να γνωρίσω ανθρώπους και να συνεργαστώ με μουσικούς από όλο τον κόσμο και όλες τις κουλτούρες. Αυτά που κρατάω είναι αδελφικές φιλίες και σχέσεις ζωής, συζητήσεις και διαβάσματα που έκαναν το μυαλό μου να ανοίξει, και φυσικά η περαιτέρω διαμόρφωση της μουσικής μου ταυτότητας. Η γνωριμία μου με τα blues, τα πρώτα μου jam, η συμμετοχή σε gospel και γρηγοριανές χορωδίες, και φυσικά οι Phunk Bazaar: η πρώτη μπάντα με την οποία παρουσίασα δικό μου υλικό σε κοινό.

 

Μόλις κέρδισες ένα φανταστικό μουσικό ταξίδι στον χρόνο, για να ακούσεις από κοντά και να επικοινωνήσεις με όποιον μουσικό θέλεις. Πού θα πήγαινες;

Η πιο εύκολη ερώτηση! Αύγουστος 1969. Θα έπαιρνα τον John Lennon για ένα διάλειμμα από τις ηχογραφήσεις του Abbey Road και θα πηγαίναμε στο Woodstock. Να την αράξουμε ένα τριημεράκι ακούγοντας τις αγαπημένες μου μουσικές και να μιλήσουμε για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα.

 Photos: Ειρήνη Χριστοπούλου, Νίκος Αργυρόπουλος, Πέτρος Κρεμυζάκης

Επόμενες εμφανίσεις των Mood Swings:

Τετάρτη 19/7: Cactus Sunny Bar, Αρκίτσα Πέμπτη 20/7: Τουριστικό, Αίγιο Παρασκευή 28/7: Camping Gythion Bay Σάββατο 29/7: Πάραλος, Στούπα Παρασκευή 11/8: Camping Gythion Bay

Περισσότερες πληροφορίες:www.themoodswings.gr