Στο Athens Hat θα βρεις καπέλα με άποψη – τη δική σου - Free Sunday
Στο Athens Hat θα βρεις καπέλα με άποψη – τη δική σου

Στο Athens Hat θα βρεις καπέλα με άποψη – τη δική σου

 

Στην οδό Περικλέους ο Γιώργος Τρομάρας ζωγραφίζει μοναδικά καπέλα και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε κι εμείς.

Τι είναι το Athens Hat;

Το Athens Hat είναι, ουσιαστικά, μια ιδέα και επιθυμία που είχα από μικρός. Ανέκαθεν φορούσα καπέλα. Αυτό που με προβλημάτιζε πάντα ήταν το γεγονός ότι δεν κατάφερνα να βρω αυτό που είχα στο μυαλό μου. Έτσι, λοιπόν, στα 34 μου αποφάσισα να το δημιουργήσω. Και προέκυψε το Athens Hat, ένα κατάστημα στο οποίο μπορείς να έρθεις και να παραγγείλεις το δικό σου καπέλο, με το σχέδιο που επιθυμείς. Επιλέγεις τη βάση καπέλου που σε βολεύει και αγαπάς, βλέπουμε το σχέδιο μαζί ή αν έχεις μια ιδέα σε βοηθάω εγώ να την κάνεις σχέδιο και μετά το αφήνεις στα χέρια μου για να το μετατρέψω σε ένα μοναδικό καπέλο. Η φιλοσοφία μου είναι κάθε καπέλο που ζωγραφίζω, κάθε σχέδιο, να είναι μοναδικό. Ειδικότερα στις παραγγελίες πελατών είμαι πολύ αυστηρός στο να μην αναπαράγονται τα σχέδια. Το εφαρμόζω όμως και σε σχέδια που ζωγραφίζω ο ίδιος για το Athens Hat. Το καπέλο για μένα είναι κάτι σαν τα παπούτσια μου. Βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μου. Δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς καπέλο. Είναι σαν να μου ζητάς να κυκλοφορώ χωρίς ρούχα. Πολλοί άνθρωποι έχουν «φετίχ» με τις τσάντες, για παράδειγμα, ή είναι sneaker addicts, εγώ είμαι ένας hat lover.

IMG 9249 min

Πώς επέλεξες να ασχοληθείς με τα καπέλα;

Οι σπουδές μου και γενικότερα η προηγούμενη επαγγελματική μου πορεία δεν σχετίζονται άμεσα, έως και καθόλου θα έλεγα, με το Athens Hat και τη ζωγραφική. Πριν από το Athens Hat είχα ένα κατάστημα, το Karamouza Shop, στο οποίο μπορούσες να βρεις χειροποίητα κοσμήματα, ένα από κάθε κωδικό, σχεδιασμένα αποκλειστικά από Έλληνες δημιουργούς. Αυτή η αγάπη μου για τη μοναδικότητα και η φιλοσοφία μου πως ο καθένας μας είναι ιδιαίτερος, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τα καπέλα, με οδήγησαν στο να κάνω αυτό το βήμα. Περιττό να σου πω πως στην αρχή η οικογένειά μου και οι φίλοι μου δεν ήταν απόλυτα θετικοί στο να «επενδύσω» σε αυτή την ιδέα, αλλά ήταν και είναι πολύ υποστηρικτικοί. Συν τοις άλλοις, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα, πράγμα που ήθελα πάντα. Δεν έχω κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις σχετικά με τον σχεδιασμό και τη ζωγραφική. Οι σπουδές μου δεν είχαν αυτή την κατεύθυνση. Το μόνο πράγμα που μπορώ να σου πω είναι ότι ζωγράφιζα από μικρός και συνήθιζα να αποτυπώνω με μεγάλη ακρίβεια ό,τι έβλεπα.

Τι καπέλα φτιάχνεις;

Οι βάσεις στις οποίες ζωγραφίζω είναι δύο, τα κλασικά trucker hats ή αλλιώς baseball hats (καπέλα με κυρτό γείσο) και τα snapbacks (καπέλα με ίσιο γείσο). Προτιμώ τα καπέλα αυτά επειδή είναι πολύ κοντά στο στιλ μου και με βοηθούν να ζωγραφίζω καλύτερα, λόγω του σκληρού μετώπου τους.

IMG 9262 min

Τι σχέδια σου ζητάνε συνήθως;

Οι πελάτες μου, γενικότερα, έχουν αποτελέσει τρομερή έμπνευση για μένα. Μου φέρνουν διάφορα σχέδια, άλλοτε πιο μινιμαλιστικά, άλλοτε πιο «γεμάτα». Συνήθως προτιμούν καπέλα με φράσεις, ονόματα, κρυφά μηνύματα, συμβολισμούς, τη σημασία των οποίων μόνο εκείνοι γνωρίζουν. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που αγαπούν τα cartoons και τους υπερήρωες. Σίγουρα έχουν υπάρξει κάποια σχέδια τα οποία ήταν τα καλύτερά μου, καθώς μου προσφέρανε πολλή έμπνευση. Μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται κι εκείνα τα οποία κρύβουν μια ολόκληρη ιστορία πίσω τους.

Εσύ από πού εμπνέεσαι για τα σχέδιά σου;

Αντλώ πολύ μεγάλη έμπνευση από την καθημερινότητά μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Αυτοί αποτελούν την κινητήρια δύναμή μου. Μεγάλη έμπνευση αντλώ επίσης από το κέντρο της Αθήνας. Το κέντρο φαντάζει για μένα σαν ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Πληθώρα ερεθισμάτων παρέχεται από τα γκράφιτι, τις αφίσες, ακόμη και τη διαρρύθμιση ορισμένων καταστημάτων ή τον τρόπο ένδυσης των ανθρώπων. Όλα, στα δικά μου μάτια, φαντάζουν ως πιθανά μελλοντικά καπέλα. Ένα ερέθισμα αρκεί για να γκουγκλάρω και να βρω ακόμη περισσότερα ερεθίσματα.

Βλέπω κάποια καπέλα με λέξεις, με φράσεις. Θα σχεδίαζες κάποιο με πολιτικό σύνθημα; Και, αν ναι, θα έπρεπε να είναι κάποιο που θα σε έβρισκε σύμφωνο;

Προτιμώ να αποφεύγω πολιτικά συνθήματα. Το Athens Hat αφορά την τέχνη και, όπως όλοι γνωρίζουμε, στην τέχνη δεν υπάρχουν όρια. Παρά ταύτα, δεν θέλω να φεύγει από το Athens Hat καπέλο το οποίο θα είναι φορτισμένο με πολιτικά, κομματικά ή και οπαδικά συνθήματα, επειδή δεν αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη φιλοσοφία που έχω ως άνθρωπος.

IMG 9264 min

Τι άλλο μπορούμε να βρούμε στο Athens Hat εκτός από καπέλα;

Στο Athens Hat εκτός από καπέλα μπορείτε να βρείτε και κάποια σκουφάκια, κατά τους χειμερινούς μήνες. Το κύριο και μοναδικό αντικείμενο ενασχόλησής μας είναι το καπέλο!

Δεν είναι παράτολμο να έχεις επιχείρηση στην Αθήνα της κρίσης; Τα καταφέρνεις;

Η αλήθεια είναι πως οι καιροί είναι δύσκολοι. Πέρα από την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουμε και μια ανθρωπιστική κρίση, συνδυασμός ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικός για τις επιχειρήσεις. Όταν πήρα αυτή την απόφαση, είχα στον νου μου πως είναι ένα ρίσκο. Αλλά δεν με σταμάτησε αυτό. Αντιθέτως, η αγάπη μου για τα καπέλα και η εκτίμησή μου για τη χειροποίητη δουλειά με έκαναν να το τολμήσω. Οι δυσκολίες είναι πολλές, οι υποχρεώσεις ακόμη περισσότερες, αλλά ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την ιδέα και τη στηρίζει καθημερινά. Αυτό και μόνο, για μένα, είναι αρκετό ώστε να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ.

INFO

Athens Hat

Περικλέους 19

Τηλ.: 210 3254435

http://www.athenshat.com

https://www.facebook.com/athenshat/