Μελέτης Ηλίας: Ένας κύριος μου έδωσε αντίγραφο της ταυτότητας του Καζαντζίδη σαν δώρο - Free Sunday
Μελέτης Ηλίας: Ένας κύριος μου έδωσε αντίγραφο της ταυτότητας του Καζαντζίδη σαν δώρο

Μελέτης Ηλίας: Ένας κύριος μου έδωσε αντίγραφο της ταυτότητας του Καζαντζίδη σαν δώρο

 

Στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ξετυλίγεται αυτόν τον χειμώνα η ζωή και το έργο του Στέλιου Καζαντζίδη.

Πρόκειται για μία παράσταση της Μιμής Ντενίση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο φαινόμενο τραγουδιστής αλλά ρίχνει βάρος στο ήθος και στην ψυχή του Στέλιου Καζαντζίδη.

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης Μελέτης Ηλίας ο οποίος υποδύεται τον μεγάλο καλλιτέχνη, μίλησε στο FreeSunday.gr.

kazantzidis 1

Η παράσταση «Στέλιος Καζαντζίδης η ζωή του όλη» έκλεισε ένα μήνα. Θα μας πείτε ποιο είναι το feedback που έχετε λάβει μέχρι σήμερα;
Είναι αρκετά θετικό. Ο κόσμος που έρχεται και βλέπει την παράσταση παρακολουθεί την ζωή ενός ανθρώπου μιας άλλης εποχής. Νομίζω ότι περνάει στον κόσμο και ότι αρέσει.

Έχετε δεχθεί επισημάνσεις ή ακόμα και ενστάσεις από τους θαυμαστές του Καζαντζίδη;
Ενστάσεις δεν έχουμε δεχθεί. Υπάρχουν όμως μέρες όπου το κοινό είναι πολύ «ζωντανό» μπορεί δηλαδή να αντιδρά κατά τη διάρκεια της παράστασης με το να συμφωνεί με κάτι που βλέπει. Βέβαια έχουν υπάρξει και συγκινητικές στιγμές στο τέλος της παράστασης. Για παράδειγμα, ένας κύριος μου έδωσε αντίγραφο της ταυτότητας του Καζαντζίδη σαν δώρο μετά την παράσταση.

Είχατε επιφυλάξεις στο να δεχτείτε τον συγκεκριμένο ρόλο;
Στην αρχή είχα αγχωθεί γιατί το να προσπαθείς να υποδυθείς ένα πραγματικό πρόσωπο έχει πολλά αρνητικά αλλά και θετικά. Το θετικό είναι ότι υπάρχει άπειρο υλικό για να μελετήσεις ενώ το αρνητικό είναι ότι δεν μπορείς να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη καθώς πρόκειται για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Οπότε, αυτό που άγχωνε ήταν ότι έπρεπε να κινηθώ προς μία συγκεκριμένη γραμμή.
Επιπλέον, φοβόμουν το θέμα της σύγκρισης και κάποιοι οι οποίοι τον είχαν σαν Θεό να έλεγαν ότι δεν μπορώ να «πιάσω» τον ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ποντάραμε τόσο ούτε στο φωνητικό χάρισμα- ακούμε μεν τραγούδια αλλά εγώ ψιλοτραγουδάω ελάχιστες στιγμές, ούτε και στην ομοιότητα της εξωτερικής εμφάνισης αλλά ρίξαμε βάρος περισσότερο στα στοιχεία του χαρακτήρα του.
Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή για εμένα. Νιώθω πολύ όμορφα που αναμετριέμαι με αυτόν τον ρόλο στο συγκεκριμένο θέατρο και με αυτόν τον θίασο γιατί πλέον σπανίζουν τέτοιες παραγωγές λόγω της υπάρχουσας κατάστασης.

kazantzidis 2

Ποια αίσθηση σας άφησε η μελέτη πάνω στο έργο και στη ζωή του Καζαντζίδη;
Καταρχάς ήταν πολλές οι πληροφορίες που δεν γνώριζα όπως για παράδειγμα τις δυσκολίες που πέρασε αυτός ο άνθρωπος προτού γίνει γνωστός. Επίσης, το γεγονός ότι είχε κάποιες συγκριμένες πεποιθήσεις και αρχές σε σχέση με τα χρήματα και με το πώς θα πρέπει να ήταν η δουλειά. Όπως αναφέρεται και μέσα στο κείμενο δεν του άρεσε που από ένα σημείο και μετά ένιωθε ότι τον εκμεταλλεύτηκαν με την έννοια ότι εκείνος ήθελε να τραγουδάει επειδή το «γούσταρε» και ένιωθε όμορφα με αυτό. Όταν όμως μπήκε στην διαδικασία να είναι νούμερο ένα που αυτό σημαίνει «πρωταθλητισμός», εκεί το παιχνίδι άρχισε να γίνεται πιο δύσκολο και επικίνδυνο για κάποιον που έκανε κάτι το οποίο τον ευχαριστούσε.

Στην παράσταση είναι εμφανείς οι αναφορές στις αξίες και στις αρχές του Στέλιου Καζαντζίδη. Πώς φαντάζουν στη σημερινή εποχή;
Φαντάζουν εξωπραγματικά. Είχαν αξίες που με τα σημερινά δεδομένα δεν τις χωράει ο ανθρώπινος νους όπως όλη αυτή η αποστροφή που είχε ο Καζαντζίδης για το «περιτύλιγμα» της δουλειάς και όχι την ουσία της, ή την αποστροφή που είχε για τα χρήματα. Τώρα πια έχουν αντιστραφεί τα πράγματα. «Έπεφταν» στα πόδια του ποσά τα οποία μόνο που τα ακούς σε πιάνει ίλιγγος και εκείνος έλεγε «πάμε να φάμε ένα ψαράκι και να ψαρέψουμε στον Άγιο Κωνσταντίνο και ας τα αφήσουμε αυτά». Όλα αυτά στα δικά μου αυτιά ακούγονται εξωπραγματικά.

Για εσάς ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι κάτι «μακρινό» ή «οικείο»;
Θεωρώ ότι σε κάποια σημεία είναι οικείο δηλαδή νιώθω ότι μπορώ να καταλάβω και να αφουγκραστώ και τη σχέση που είχε με την μητέρα του και όλον αυτόν τον αγώνα που έκανε. Είναι όμως και κάποια πράγματα με τα οποία δυσκολεύομαι αλλά μέσα από την διαδικασία των προβών βούτηξα μέσα σε αυτό.

kazantzidis 3

Στέλιος Καζαντζίδης- Η ζωή του όλη

Πρωταγωνιστούν: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Σταρόβας, Νίκη Παλληκαράκη, Σταύρος Νικολαΐδης, Σπύρος Μεριανός, Κώστας Βελέντζας, Αναστασία Σκοπελίτη, Μαριλένα Δήμα, Χρήστος Βελιάνο.

Μαζί τους η Νεφέλη Ορφανού & ο Μιχάλης Μητρούσης. «Γιορδάνης» ο Αντώνης Λουδάρος

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Ζιάνα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ηλίας Νομικός, Νίκος Πολοζιάνης, Έφη Σταυροπούλου, Γιώργος Τάτσης

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη-Πέμπτη 19:00,Παρασκευή - Σάββατο 20:00, Κυριακή 18:30

Τιμές Εισιτηρίων:€42 €37, €32, €27, €22 & €15 (θεωρείο)

Φοιτητικά & νεανικά έως 26 ετών (για ζώνες Α’, Β’, Γ’, Δ’ & θεωρείο): €32, €27, €22, €18, €13

Παιδικό έως 12 ετών: €15 & €12 (θεωρείο).

Εισιτήριο ανέργων (για ζώνες Β’, Γ’, Δ’ & θεωρείο): €27, €22, €18, €13. ΑΜΕΑ: €17

Παραγωγή: ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ & STEFI PRODUCTIONS