Δημήτρης Κίτσος: «Κάτω από την ποιητικότητα του Ουάιλντ, υποβόσκει κάτι πολύ σάπιο» - Free Sunday
Δημήτρης Κίτσος: «Κάτω από την ποιητικότητα του Ουάιλντ, υποβόσκει κάτι πολύ σάπιο»

Δημήτρης Κίτσος: «Κάτω από την ποιητικότητα του Ουάιλντ, υποβόσκει κάτι πολύ σάπιο»

Ένας σπουδαστής ζητάει από την Κοπέλα να τον συνοδέψει στο χορό του Πρίγκιπα. Εκείνη του ζητάει ως αντάλλαγμα ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Ο χειμώνας όμως «πάγωσε τις φλέβες» της μόνης κόκκινης τριανταφυλλιάς, οπότε δεν υπάρχει κανένα κόκκινο τριαντάφυλλο να της προσφέρει. Το Αηδόνι τον ακούει και καταλαβαίνει το «μυστικό της θλίψης» του. Αποφασίζει να τον βοηθήσει.

«Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο», το μεταφυσικό παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ παρουσιάζεται στο Θέατρο Φούρνος σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσου με τις Θεοδώρα Τζήμου , Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου.

Ο Δημήτρης Κίτσος, τον οποίο γνωρίσαμε από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο «Park» της Σοφίας Εξάρχου, μίλησε στο Freesunday.gr από την πλευρά του σκηνοθέτη για την επιλογή του συγκεκριμένου έργου, τους συμβολισμούς και το μεταφυσικό στη ζωή μας.

Πώς προέκυψε η ιδέα να σκηνοθετήσετε το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ;

Με ενδιέφερε πάντα η σκηνοθεσία. Πριν ακόμη ασχοληθώ με το θέατρο, θυμάμαι πως σκεφτόμουν τη σκηνοθεσία κινηματογράφου. Στην πορεία απομακρύνθηκα κάπως από αυτό, χωρίς να έχει πάψει βέβαια να με ενδιαφέρει. Πέρυσι, έτυχε να συνεργαστώ δύο φορές με τη Θεοδώρα Τζήμου στον «Καλιγούλα» του Καμύ, που σκηνοθέτησε η Αλίκη Δανέζη Knutsen και στην ταινία της Στέλλας Θεοδωράκη «Ελεύθερο Θέμα». Μέσα σε αυτό το διάστημα συζητούσαμε την ανάγκη μας να ξανασυνεργαστούμε και η Θεοδώρα έριξε στο τραπέζι την ιδέα να την σκηνοθετήσω. Αναζητούσαμε από κοινού έργα που να μας ενδιαφέρουν και συγκλίναμε στο συγκεκριμένο παραμύθι.

Τι σας γοητεύει στην συγκεκριμένη ιστορία;

Στο σύνολο των έργων του Όσκαρ Γουάιλντ, αυτό που με γοητεύει είναι ο τόσο όμορφος τρόπος για να παρουσιάσει πολύ σκληρές και βίαιες καταστάσεις. Υποβόσκει κάτω από την ποιητικότητα του, κάτι πολύ σάπιο. Επίσης, ξέρει πως να διεισδύει μέσα σου χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι. Δεν του αρέσει να επιβάλλεται, σε αφήνει να αποφασίσεις μόνος σου εάν θα καταλάβεις κάτι. Στο συγκεκριμένο παραμύθι, αν πρέπει να κρατήσω μόνο ένα πράγμα, περισσότερο μου τράβηξε το ενδιαφέρον, ότι βλέπουμε έναν άνθρωπο εγκλωβισμένο στην απραξία επειδή κουβαλάει πάνω του τη γνώση.

wilde

Τι συμβολίζει για εσάς το τριαντάφυλλο;

Το τριαντάφυλλο για μένα αυτό που «φέρει» ως θεματική είναι η σχέση της φύσης με την ηθική. Το οτι δεν υπάρχει σχέση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ηθική στη φύση. Δεν πράττει με βάση το καλό και το κακό. Είναι αυτό που είναι και δε μπορεί να κατηγορηθεί ποτέ η φύση, ένα ζώο για τις πράξεις του. Όσο σκληρό και «απάνθρωπο» φαίνεται ένα λιοντάρι όταν καταβροχθίζει ένα μικρό ζαρκάδι, δε μπορείς να το κρίνεις ως καλό ή κακό. Κάνει αυτό που χρειάζεται για να επιβιώσει, όπως όλοι μας.

Το μεταφυσικό έχει θέση στη ζωή μας;

Φυσικά και έχει! Αλλιώς βλέπουμε μόνο με τα μάτια μας και αυτό είναι λίγο. Απλώς υπάρχει ένα μπέρδεμα στη σημερινή εποχή και ορίζουμε ως μεταφυσικό κυρίως οτιδήποτε δε μπορεί να αναλυθεί ορθολογικά, ενώ ο γενικότερος όρος εμπεριέχει την προσπάθεια κατανόησης του κόσμου πέραν του ορατού.

Ηθοποιός ή σκηνοθέτης;

Νομίζω ηθοποιός. Χαίρομαι που βρέθηκα στη θέση του σκηνοθέτη. Με βοήθησε να καταλάβω τι «περνάει» κι αυτή η πλευρά. Αλλά οι ευθύνες είναι πολύ περισσότερες. Οφείλουν να είναι. Από την άλλη, στο δικό μου το κεφάλι, η τέχνη είναι ένα ενιαίο πράγμα, απλώς διαφέρει το μέσο που χρησιμοποιείς για να ασχοληθείς με την τέχνη. Τη μια μέρα χρησιμοποιείς ένα πινέλο, την άλλη το «λόγο».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Το καλοκαίρι θα βρίσκομαι μαζί με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου στην ταινία της Γιάννας Αμερικάνου «Brothers» και αμέσως μετά, έχοντας ενταχθεί στην παράσταση του Δημήτρη Παπαιωάννου «The Great Tamer», θα φύγω για παγκόσμια περιοδεία.

«Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο του Όσκαρ Ουάιλντ»
Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ - Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-6460748
Προπώληση: Ticket Services
Δευτέρα-Τρίτη: 21.00
Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 12€,Φοιτητικό & άνω 65 ετών: 10€ ,Άνεργοι: 8€, Ατέλειες ηθοποιών: 5€