Καινοτόμος πρωτοβουλία για ασυνόδευτους εφήβους - Free Sunday
Καινοτόμος πρωτοβουλία για ασυνόδευτους εφήβους

Καινοτόμος πρωτοβουλία για ασυνόδευτους εφήβους

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τα 3.150 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, με πολλές δομές φιλοξενίας να κλείνουν και με περισσότερα από 2.300 από αυτά να διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες - σε κρατητήρια, καταυλισμούς, ακόμα και στο δρόμο - η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων είναι καθοριστικής σημασίας.
 
Για το λόγο αυτό, η ΜΕΤΑδραση, με τη στήριξη και χρηματοδότηση της διεθνούς αντιπροσωπείας της UNICEF στην Ελλάδα, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018, για πρώτη φορά στη χώρα μας, την καινοτόμο δράση «Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση για Ασυνόδευτους Ανήλικους» ηλικίας 16-18, η οποία, εκτός από την κάλυψη της ανάγκης για στέγαση, εστιάζει στην αξιοποίηση και ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους και στοχεύει στην ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
 
«Συνεργαστήκαμε με θεσμικούς φορείς και οργανώσεις άλλων χωρών, μελετήσαμε τα διαφορετικά μοντέλα που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, εδώ και δεκαετίες, τις καλές και κακές πρακτικές, το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο και πιστεύουμε ότι φτιάξαμε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για τους ασυνόδευτους ανήλικους», εξηγεί η Υπεύθυνη της δράσης Κλαίρη Παυλάκη. «Σημαντική στην προσπάθειά μας είναι η συμβολή των Εισαγγελέων Ανηλίκων και Πρωτοδικών και του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, καθώς και η συνεργασία με το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)».
 
«Η αναγνώριση της ανάγκης εφαρμογής εναλλακτικών μορφών φροντίδας για την ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα των ασυνόδευτων παιδιών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία τους και την ομαλή κοινωνική τους ένταξη. Το πρόγραμμα της Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης σχεδιάστηκε με υποστήριξη και καθοδήγηση των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να προσεγγίσει εξατομικευμένα τις ανάγκες των παιδιών και ελπίζουμε ότι θα εδραιωθεί ως βασικό μοντέλο φροντίδας και προστασίας τους», πρόσθεσε ο Lucio Melandri, Συντονιστής της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF στην Ελλάδα.
 
Στo πρώτο διαμέρισμα της δράσης συγκατοικούν τέσσερις έφηβοι, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, έχοντας περάσει για πολλούς μήνες τις δύσκολες συνθήκες των hot spot στη Μόρια και την Βιάλ. «Είμαι πολύ τυχερός που ζω εδώ, έχω το δικό μου δωμάτιο και το δικό μου γραφείο. Μπορώ επιτέλους να κάνω τα μαθήματα του σχολείου με ησυχία και να επικεντρωθώ στους στόχους μου», μας λέει ο M., ο οποίος θέλει να σπουδάσει νομικά και γνωρίζει ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του… Ο Α. εκφράζει την επιθυμία του να κάνει μαθήματα ψυχολογίας, «για να μάθει πώς σκέφτεται ο κόσμος και να τον αλλάξει», όπως λένε οι φίλοι του. Ο τρίτος της παρέας, ο Π., αγαπάει το ποδόσφαιρο - oι δύο συγκάτοικοί του τον αποκαλούν «ο επόμενος Μέσι» - ενώ ο Κ. ήρθε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες και αισθάνεται ήδη σαν στο σπίτι του.

Το ημερήσιο πρόγραμμά τους ξεκινάει στις 6 το πρωί, με πρωινό, λίγο διάβασμα και μετάβαση στο σχολείο με την συγκοινωνία. Το απόγευμα, παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών και άλλων γλωσσών από εθελοντές της ΜΕΤΑδρασης, ενώ συμμετέχουν και σε αθλητικές δραστηριότητες. Συνειδητοποιώντας ότι το διαμέρισμα αυτό αποτελεί πιλοτική φάση της δράσης, τα παιδιά δηλώνουν: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάει καλά, γιατί ξέρουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούν και άλλοι έφηβοι σαν κι εμάς».
 
Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στα παιδιά είναι η κινητήρια δύναμη που ωθεί τη ΜΕΤΑδραση να διευρύνει τη δράση. Το δεύτερο διαμέρισμα της δράσης υποδέχτηκε πρόσφατα το πρώτο παιδί και τα επόμενα αναμένονται σύντομα.