Βασίλης Καραμπούλας: «Για να είσαι στην σκηνή πρέπει να έχεις κάτι σημαντικό να πεις» - Free Sunday
Βασίλης Καραμπούλας: «Για να είσαι στην σκηνή πρέπει να έχεις κάτι σημαντικό να πεις»

Βασίλης Καραμπούλας: «Για να είσαι στην σκηνή πρέπει να έχεις κάτι σημαντικό να πεις»

Συνεχίζεται έως τις 14 Ιουνίου στο BIOS-Basement η παράσταση «Medeamaterial» (Μήδειας Υλικό) του Heiner Müller.

Ένας από τους σπουδαιότερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, γράφει για την «δική» του Μήδεια η οποία συνδιαλέγεται με τον κόσμο των ανθρώπων.

Ο Βασίλης Καραμπούλας, ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών μίλησε στο FreeSunday.gr για το κείμενο του Müller και τη θέση της Μήδειας στο σήμερα.

MedeaMaterial 1

Η παράσταση «Medeamaterial» (Μήδειας Υλικό) ανεβαίνει στο Bios από τις 11 Απριλίου. Ποιο είναι το feedback που έχετε πάρει από τον κόσμο;

Σε γενικές γραμμές έχει πολύ θετική ανταπόκριση.

Τι σας έχει γοητεύσει στο συγκεκριμένο έργο;

Το τοπίο με τους αργοναύτες- ο θραυσματικός του λόγος, και το πως περνάει ο αφηγητής από το «Eγώ» στο «Eμείς». Από το προσωπικό στο συλλογικό.

Πώς διαφοροποιείται η Μήδεια του Μίλλερ από την Μήδεια του Ευριπίδη;

Στον Ευριπίδη, η Μήδεια, συνδιαλέγεται με τον κόσμο των θεών, ενώ στον Χάινερ Μύλλερ συνδιαλέγεται με τον κόσμο των ανθρώπων, οπότε αυτό μπορεί να φέρει την πιθανότητα μιας αλλαγής.

Τι συμβολίζει η Μήδεια;

Η Μήδεια συμβολίζει την δυναμική αυτής της αλλαγής.

Πρόκειται για ένα «δύσκολο» έργο. Είχατε επιφυλάξεις για το πώς θα υποδεχτεί το θεατρόφιλο κοινό την συγκεκριμένη παράσταση;

Πάντα έχω επιφυλάξεις όταν καταπιάνομαι με ένα καινούργιο έργο. Για να είσαι στην σκηνή πρέπει να έχεις κάτι σημαντικό να πεις, διαφορετικά η σκηνή σε αποβάλλει. Εδώ το σημαντικό ήταν ότι ένα καθαρά ποιητικό κείμενο μιλάει με θεατρικούς όρους για την καταστροφή της καταναλωτικής κοινωνίας που αρνείται να δει τον όλεθρο αυτής της καταστροφής.

Ποια είναι η θέση του έργου στη σημερινή εποχή;

Στον μύθο της Μήδειας ο Χάινερ Μύλλερ βρίσκει υλικό, στάδια κοινωνικής εξέλιξης, συγκρούσεις κοινωνικών δομών, την πάλη του παλιού με το νέο που μπορούνε να παραλληλισθούν με σημερινές καταστάσεις. Ο Χάινερ Μύλλερ χρησιμοποιεί τον μύθο της Μήδειας για να ερμηνεύσει φαινόμενα, καταστάσεις, δομές της σύγχρονης εποχής και κοινωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ ο κόσμος που εκπροσωπείται από τον Ιάσωνα είναι καταδικασμένος, στην Μήδεια που φτάνει μέσω της εξέγερσης της στην αυτογνωσία, εκφράζεται η ελπίδα του μέλλοντος, η γέννηση του νέου μέσα από τον τρόμο. Στην Μήδεια του Χάινερ Μύλλερ, φαίνεται και μια άλλη πλευρά του κεντρικού του προβληματισμού. Η αλλοτρίωση της γυναίκας, στην σύγχρονη ανδροκρατική κοινωνία, ως ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των καταπιεσμένων, ληστεμένων, αλλοτριωμένων, μαζί με τους λαούς του τρίτου κόσμου.

MedeaMaterial Collage

Μετάφραση: Νίκος Φλέσσας
Σκηνοθεσία: Ευφροσύνη Μαστρόκαλου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Δημήτρης Ταμπάκης
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Δρόσος Σκώτης
Visuals COM.ODD.OR: Σοφία Παπαδοπούλου, Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Λιανοστάθη
Παίζουν: Βασίλης Καραμπούλας, Ελεάνα Γεωργούλη
BIOS-Basement, Πειραιώς 84
Τελευταίες παραστάσεις: 13, 14 Ιουνίου στις 21.00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Μειωμένο/Φοιτητικό: 10 ευρώ