Βίκυ Μιχαλοπούλου: «Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την έκφραση των αξιών μας» - Free Sunday
Βίκυ Μιχαλοπούλου: «Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την έκφραση των αξιών μας»

Βίκυ Μιχαλοπούλου: «Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την έκφραση των αξιών μας»

Με μια μικρή αλλαγή στον τίτλο του έργου η ομάδα «New Lab Theatre Company», παρουσιάζει στο θέατρο Αλκμήνη την κωμωδία του Όσκαρ Ουάιλντ «Η Σημασία να Είναι Κανείς Ειλικρινής».

Η ηθοποιός Βίκυ Μιχαλοπούλου που υποδύεται την Σέσιλι Κάρντιου, μίλησε στο Freesunday.gr για την διαχρονικότητα του έργου, για την ειλικρίνεια αλλά και για τον λόγο που αντικαταστάθηκε η λέξη «σοβαρός».

45273681 301997007306200 7471822311268548608 n

Η παράσταση «Η σημασία να είναι κανείς ειλικρινής», ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν. Ποιο είναι το «feedback» που λάβατε το περασμένο διάστημα;

H ανταπόκριση του κοινού την πρώτη σεζόν ήταν πολύ θετική. Οι θεατές μετά το τέλος της παράστασης ήταν ενθουσιασμένοι κι επιθυμούσαν να μοιραστούν μαζί μας το χαμόγελό τους. Η συνολική εικόνα που μας μετέφεραν ήταν ότι δεν κατάλαβαν πώς πέρασε η ώρα, γέλασαν, τους άρεσε πολύ το έργο και εισέπραξαν πολλή ζωντάνια και χαρά. Μια από τις ατάκες που μου έμειναν ιδιαίτερα ήταν ότι «Ενώ το έργο αρχικά φαινόταν ως μια κωμωδία καταστάσεων στο τέλος απέκτησε χαρακτήρα σχεδόν Χιτσκοκικό»!

Τι σας γοητεύει στο συγκεκριμένο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ;

Στο συγκεκριμένο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ με γοητεύει ιδιαίτερα η λεπτή ισορροπία μεταξύ σοβαρότητας και χιούμορ. Εκεί που όλα κινούνται στη σφαίρα μια κωμικής ελαφρότητας, ξαφνικά ο Όσκαρ Ουάιλντ βάζει τους χαρακτήρες του να ξεστομίζουν ατάκες εμποτισμένες με σοφία και στοχασμό. Ως παράδειγμα αναφέρω μια ατάκα της νεαρής Σέσιλι προς την παιδαγωγό της, Μις Πρισμ: « Η μνήμη συνήθως συγκρατεί αυτά που ποτέ δεν έγιναν κι ίσως ούτε θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν».

Θα μας μιλήσετε για τον ρόλο σας;

Υποδύομαι την Σέσιλι Κάρντιου. Η Σέσιλι είναι ο αέρας του Νότου, μια πνοή ελευθερίας και αυθορμητισμού που έρχεται σε αντιδιαστολή με τον καθωσπρεπισμό και τον συγκρατημένο ορθολογισμό της Αγγλίας του 1900. Είναι ένα κορίτσι, το οποίο δεν γνώρισε γονείς. Υπεύθυνοι για τη φροντίδα και ανατροφή της είναι ο κηδεμόνας της, Τζακ Ουόρδινγκ και η παιδαγωγός της, Μις Πρισμ. Συνεχή συντροφιά της, το ημερολόγιό της. Εκεί καταγράφει, όπως μας λέει η ίδια, τα θαυμαστά μυστικά της ζωής της για να μπορεί να τα λησμονεί! Η Σέσιλι έχει πάρα πολλή φαντασία και διασκεδάζει πλάθοντας στο ημερολόγιό της κόσμους ολόκληρους, τους οποίους βιώνει τόσο έντονα ως πραγματικούς που αργά ή γρήγορα μετουσιώνονται σε πραγματικότητα! Όταν θέλει κάτι το αποκτά, γι αυτό και πολλές φορές γίνεται ανυπόμονη και πεισματάρα. Αυτό όμως εκπροσωπεί και στο έργο. Τη δύναμη και τον ενθουσιασμό της νεότητας.

Για ποιο λόγο «αντικαταστάθηκε» η λέξη «σοβαρός» από το «ειλικρινής»;

Η λέξη Earnest του αγγλικού τίτλου του έργου (The importance of being Earnest) έχει πολλαπλή διάσταση. Αρχικά είναι το αντρικό όνομα Έρνεστ και επιπλέον σημαίνει σοβαρός ή ειλικρινής. Εμείς, αντί για τη συνήθη μετάφραση επιλέξαμε το «Ειλικρινής», γιατί σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες βαδίζουν σε ένα λαβύρινθο ανειλικρίνειας που δεν βγάζει πουθενά, μέχρι που διαπιστώνουν ότι το μοναδικό στοιχείο που θα τους ελευθερώσει είναι η ειλικρίνεια.

Ποια στοιχεία του έργου θεωρείτε ότι το κάνουν διαχρονικό;

Το έργο είναι διαχρονικό, γιατί θίγει βασικά θέματα όπως ο έρωτας, το συμφέρον, η γνώση, η ειλικρίνεια και τον καταπιεστικό ρόλο της κοινωνίας πάνω στον ίδιο της τον δημιουργό. Οι κώδικες επικοινωνίας μπορεί να είναι διαφορετικοί, αφού αναφερόμαστε στην Αγγλία του 1900, αλλά οι άνθρωποι, όπως έχει αποδείξει η ιστορία μας, παραμένουν πάντα άνθρωποι. Αλληλεπιδρούν μέσα στα τρέχοντα κοινωνικά δεδομένα και προσπαθούν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους.

Είστε μέλος της ομάδας «New Lab Theatre Company». Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας σε έναν νέο ηθοποιό;

Σίγουρα όταν είναι κανείς μέλος μιας ομάδας, τροφοδοτείται με τη σκέψη ότι υπάρχει ένα έδαφος μες στο οποίο μπορεί να συν-δημιουργήσει. Δεν βρίσκεται σε αναμονή, αλλά σε κίνηση. Νιώθει ενεργός και κατά συνέπεια πιο δυνατός. Το θέμα της ασφάλειας, από την άλλη, είναι διαφορετικό. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ασφαλής, αν δεν νιώθεις εσύ ασφαλής μέσα στο ίδιο σου το «Είναι».

Σε έναν κόσμο με υποκρισία μπορεί τελικά να είναι κάποιος ειλικρινής;

Πάντα και παντού μπορεί να είναι κανείς ειλικρινής, με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι καλοπροαίρετος και ευγενής. Όλα είναι θέμα επιλογών. Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την έκφραση των αξιών μας. Αν κάπου υπάρχει υποκρισία, αντί να την ενισχύουμε, μπορούμε απλά να πάμε κάπου αλλού. Ο κόσμος μας είναι άπειρος κι η υποκρισία τόσο μικρή.

45672253 574007959700537 2702948590115880960 n

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Φοίβος Παπακώστας, Γιάννης Δαμάλας, Γιώργος Στυλ, Ιωάννα-Μαρία Μπατή, Εύα Ζουμπουνέλλη, Βίκυ Μιχαλοπούλου, Ελεάννα Χρυσανθοπούλου και Θάνος Κρομμύδας.
Σκηνοθεσία-Σκηνικά : Όλγα Τζωρτζ
Στο πιάνο: η Κατερίνα Δεληγιαννίδου
Κοστούμια: Βικτωρία Γιαννάκη, Έβελυν Κάκκου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Νεκταρία Δασκαλάκη
Κάθε Σάββατο μέχρι και 12/1
Έναρξη παράστασης: 19:00
Tιμή εισιτηρίου: 15€, 12€ (προπώληση μέσω Viva), 10€ (ΣΕΗ, κάρτα ανεργίας, συνταξιούχοι, ομαδικά)
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 12, Πετράλωνα
Τηλέφωνο: 2103428650