Τάσος Πυργιέρης: «Το θέατρο είναι η ζωή μου» - Free Sunday
Τάσος Πυργιέρης: «Το θέατρο είναι η ζωή μου»
φωτο: Wang Jiannan

Τάσος Πυργιέρης: «Το θέατρο είναι η ζωή μου»

«Μια ζωή στο θέατρο», το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ, ανεβαίνει στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Η αγάπη του συγγραφέα για το θέατρο και τους ηθοποιούς, τον οδήγησαν στο να καταγράψει τις κρυφές στιγμές, την αγωνία, την προετοιμασία και τα συναισθήματα των ηθοποιών μεταφέροντας στο κοινό λεπτομέρειες από το επάγγελμά τους.

Ο Τάσος Πυργιέρης που σκηνοθετεί την παράσταση, μίλησε στο Freesunday.gr για τους λόγους που επέλεξε το συγκεκριμένο έργο αλλά και το ρόλο που παίζει το θέατρο στη δική του ζωή.

Mia zoi sto theatro s

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση «Mια Ζωή στο Θέατρο».

Η παράσταση «Mια ζωή στο θέατρο» μεταφέρει στους θεατές τον αθέατο κόσμο των παρασκηνίων του θεάτρου και σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεση των καλλιτεχνών που την αποτελούν. Περιγράφει την καθημερινότητά τους, καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις κρυφές στιγμές των ηθοποιών πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την παράσταση.

Για ποιο λόγο κάνατε την συγκεκριμένη επιλογή;

Η συγκεκριμένη επιλογή έγκειται στην ανάγκη μου να μιλήσω για τον επαγγελματικό χώρο που αγαπώ και εργάζομαι ,τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω. Για το άγχος της προετοιμασίας ,την διαχείριση της επιτυχίας καθώς επίσης την αποδοχή της αποτυχίας.

Ο Ντέιβιντ Μάμετ έγραψε το έργο το 1977. Από όσα περιγράφει, τι έχει αλλάξει στο χώρο του θεάτρου;

Έχουν μεσολαβήσει 40 χρόνια από τότε που ο Μάμετ έγραψε το συγκεκριμένο έργο και αισθάνομαι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο χώρο του θεάτρου. Το θέατρο συνεχίζει να είναι δύσκολο προς την εκτέλεσή του. Ζόρικα ήταν τότε εξίσου ζόρικα είναι και τώρα.

Ποια είναι η αισθητική που υπάρχει στο σημερινό θέατρο;

Το θέατρο δεν είναι κάτι που βρίσκεται εκτός της κοινωνίας. Κατά συνέπεια η αισθητική του θεάτρου βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινωνία και συνδιαλέγεται συνεχώς με την αισθητική της κοινωνίας.

Ο Τζον και ο Ρόμπερτ. Κατά τη γνώμη σας, τι είναι αυτό που κάνει τους ήρωες του Μάμετ ενδιαφέροντες;

Ο Τζον και ο Ρόμπερτ είναι δύο συνάδελφοί μου... είναι δύο ηθοποιοί που θαυμάζω στο θέατρο... Διακρίνω και στους δύο στοιχεία της προσωπικότητάς μου (καθότι ηθοποιός και εγώ). Βλέπω στο μικρότερο την προσμονή και την ανυπομονησία της καταξίωσης. Διακρίνω στο μεγαλύτερο την απόγνωση της διαχείρισης της δύσης μιας πετυχημένης καριέρας.

Θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφος. Πού αισθάνεστε πιο κοντά;

Η τηλεόραση είναι εργαλείο της δουλειάς μου, μου έδωσε τη δυνατότητα να γίνω πιο αναγνωρίσιμος στο ευρύ κοινό. Μου αρέσει ο κινηματογράφος μακάρι, να είχαμε τη δυνατότητα να ήμασταν πιο παραγωγικοί, πιο καινοτόμοι οι Έλληνες. Μεγαλώνοντας νιώθω πως το θέατρο είναι πιο κοντά σε μένα, στην ιδιοσυγκρασία μου, στον τρόπο που σκέφτομαι, στις συνήθειές μου. Μόνο κάνοντας θέατρο μπορώ να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, να είμαι ευτυχισμένος, να είμαι πιο παραγωγικός, να είναι πιο χρήσιμος, να είμαι λιγότερο βαρετός. Το θέατρο είναι όλη μου η ζωή. Δεν μπορώ να κάνω κάτι χωρίς το θέατρο. Το θέατρο μου είναι απαραίτητο. Το θέατρο είναι η ζωή μου. Τέλος.

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων, τι θ’ ακολουθήσει;

Προσπαθώ να στήσω μία νέα παράσταση, βασισμένη στην ιστορία των αμαρτωλών-παραβατικών προαστίων της πρωτεύουσας των Αθηνών (1910 - 1960) όπως έχει αποτυπωθεί από «τολμηρούς- παραβατικούς» συγγραφείς εκείνης της εποχής.

«Mια Ζωή στο Θέατρο»
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Ερμηνεύουν: Γρηγόρης Σταμούλης & Χρήστος Καπενής
INFO:
Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Από 7 Δεκεμβρίου έως 10 Φεβρουαρίου
Παρασκευή και Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ:
Κανονικο:12 ευρώ,Μειωμένο:10 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού