ΚΠΙΣΝ: Ημερίδα Εξερευνώντας τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο - Free Sunday
ΚΠΙΣΝ: Ημερίδα Εξερευνώντας τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο

ΚΠΙΣΝ: Ημερίδα Εξερευνώντας τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ακαδημία Νευροεπιστημών και την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών, ημερίδα με τίτλο «Εξερευνώντας τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο». Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν, με εύληπτο τρόπο, επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων ετών σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις, τα συναισθήματα και τη μνήμη. Η ημερίδα διοργανώνεται στον Πύργο Βιβλίων και στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΚΠΙΣΝ από τις 16.00 έως τις 22.00.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει εργαστήρια εκπαίδευσης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από έμπειρους νευροεπιστήμονες τις βασικές αρχές λειτουργίας του εγκεφάλου και των νευρωνικών δικτύων. Επίσης,  θα προβληθεί η ταινία: Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο – Από τα πρώτα βήματα… μέχρι τις νευροεπιστήμες του 21ου αιώνα, σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Τσάμη (MDPhD, Στρατιωτικού Ιατρού-Νευρολόγου). Η ταινία αποτελεί μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας των νευροεπιστημών και δείχνει πώς εξελίχθηκαν οι αντιλήψεις γύρω από τη λειτουργία του εγκεφάλου από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Η ημερίδα θα κλείσει με μια σειρά από διαδραστικές ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες που θα αναδείξουν τις πιο πρόσφατες ερευνητικές ανακαλύψεις αιχμής των νευροεπιστημών και τη μελλοντική πορεία των ερευνών, καθώς και την επίδραση των νευροεπιστημών στη ζωή μας, στις άλλες επιστήμες και στην τεχνολογία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

16.00 – 19.00.  Εκπαιδευτικά εργαστήρια

20.00 – 20.30.  Προβολή της ταινίας Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο – Από τα πρώτα βήματα… μέχρι τις νευροεπιστήμες του 21ου αιώνα

20.30 – 22.00  Ομιλίες και συζήτηση με το κοινό:

20:30-21:00 Εμείς και ο εγκέφαλός μας

Ομιλητές: Χριστίνα Δάλλα, PhD, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ  και Σπυρίδων Ευθυμιόπουλος, PhD, Καθηγητής Φυσιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ

21:00-21:30 Αλληλεπίδραση εγκεφάλου – μηχανής

Ομιλητές: Αλέξανδρος Τζάλλας PhD, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  και Δημήτριος Μυτιληναίος MD, PhD, Kenhun Instructor

Υπεύθυνος Διοργάνωσης: Κωνσταντίνος Τσάμης MDPhD, Στρατιωτικός Ιατρός-Νευρολόγος

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά εργαστήρια απαιτείται προεγγραφή στο SNFCC.org. Η προεγγραφή ξεκινάει στις 15/05 στις 12.00.

Η ημερίδα «Εξερευνώντας τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο», καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).                 

    

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

 

Και αυτόν τον μήνα, οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, στην πλειονότητά τους πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

 

 

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To θερινό ωράριο λειτουργίας (1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου) είναι:

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Στίβος, Φάρος: 06.00-00.00

Κέντρο Επισκεπτών: 09.00-22.00

  • Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

#####