Ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο για την οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ελλάδα - Free Sunday
Ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο για την οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ελλάδα
Ο νόμος που ενίσχυσε τις ελληνικές παραγωγές.

Ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο για την οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ελλάδα

Τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Άγριες Μέλισσες» και η συνέχεια του «Λόγω Τιμής» και κινηματογραφικές παραγωγές όπως το πολυσυζητημένο «Adults in the room» του Κώστα Γαβρά έχουν κοινό στοιχείο τη χρηματοδότησή τους από το κράτος μέσω του «νόμου Κρέτσου» (ν. 4487/2017), ο οποίος επέτρεψε τη δημιουργία αξιόλογων τηλεοπτικών κυρίως προϊόντων και την επιστροφή σε μια ποιότητα που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια από την ελληνική τηλεόραση.

Cash rebate

Τον Αύγουστο του 2017 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο εν λόγω νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο οποίος θέσπισε το επενδυτικό κίνητρο της επιστροφής χρημάτων, το λεγόμενο cash rebate, με σκοπό την παραγωγή εγχώριων και διεθνών οπτικοακουστικών έργων. Το ποσοστό επιστροφής ανέρχεται στο 35% των δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση τηλεοπτικών σειρών, ενώ το ποσό της επιδότησης μπορεί να χρησιμεύσει και ως εγγύηση για τους παραγωγούς προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες. Το ελληνικό cash rebate υπάγεται στη διαχείριση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Ο νόμος θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς έχει δώσει μια σχετικά μεγάλη ανάσα στους συντελεστές της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα έχει ενισχύσει τις ελληνικές παραγωγές, οι οποίες καταλαμβάνουν πλέον μεγαλύτερο έδαφος σε σχέση με τις τουρκικές και άλλες ξένες παραγωγές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνολικά 58 παραγωγές, 30 ελληνικές και 28 διεθνείς, αξιοποίησαν το cash rebate, επενδύοντας περίπου 56 εκατ. ευρώ στη χώρα μας στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, με το ποσό επιστροφής να ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Από τις «Άγριες Μέλισσες» στο «Adults in the room»

Όπως αναφέρει αναλυτικά η ιστοσελίδα typologies.gr, για τη σειρά «Λόγω Τιμής – 20 χρόνια μετά», που προβάλλεται από τον ΣΚΑΪ, το επενδυτικό σχέδιο υποβλήθηκε από την εταιρεία Black Orange με προϋπολογισμό 1.299.195 ευρώ και επιχορήγηση ύψους 454.718 ευρώ. Πρόταση για την αστυνομική σειρά «Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές» υπέβαλε και η εταιρεία Blond, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 856.150 ευρώ και την επιχορήγηση στα 299.652 ευρώ. Η σειρά προβλήθηκε από την Cosmote TV και θα προβληθεί και από το Star Channel.

Ο ΑΝΤ1 καταχώρισε επενδυτικό σχέδιο για την τηλεοπτική σειρά «Μην Ψαρώνεις» με προϋπολογισμό ύψους 617.101 ευρώ και την επιχορήγηση να αγγίζει τα 215.985 ευρώ, ενώ έχει υποβάλει αίτηση επιχορήγησης και για την επιτυχημένη σειρά «Άγριες Μέλισσες».

Ο τέταρτος κύκλος της σειράς «The Durrells», που μεταδόθηκε από την Cosmote TV, είχε προϋπολογισμό 1.882.745 ευρώ και έλαβε επιχορήγηση 470.686 ευρώ.

Και ο Alpha όμως προβάλλει τρεις παραγωγές της εταιρείας Green Pixel οι οποίες πήραν επιδότηση μέσω του «νόμου Κρέτσου». Πρόκειται για τα σίριαλ «Το σόι σου», του οποίου ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 170.800 ευρώ και η επιδότηση στα 59.780 ευρώ, «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», του οποίου ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 167.834 ευρώ και η επιδότηση στα 58.742 ευρώ, και «Κρατάς Μυστικό» με προϋπολογισμό 890.420 ευρώ και επιδότηση 311.647 ευρώ.

Εκτός από την ενίσχυση των εγχώριων παραγωγών και την αναβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής τηλεόρασης, αρκετές ξένες παραγωγές –ταινίες και σειρές– έχουν γυριστεί και θα γυριστούν το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα χάρη στο επενδυτικό κίνητρο που δίνει ο συγκεκριμένος νόμος. Μία από τις παραγωγές αυτές είναι το φιλμ «Born to be murdered» με την Αλίσια Βικάντερ, το οποίο θα αφήσει στη χώρα περί τα 4 εκατ. ευρώ, με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται κυρίως στην Αθήνα. Από την άλλη, οι ταινίες «Echoes of the past», «Quicksand» και «Monday», έχουν πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα υποβάλλοντας αίτημα για το πολυπόθητο cash rebate. Το πολυσυζητημένο «Adults in the room» του Κώστα Γαβρά, με προϋπολογισμό 1.798.747 ευρώ, έλαβε επιχορήγηση ύψους 629.561 ευρώ.

Η ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω επιχορήγησης ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90. Πρώτη χώρα που την εφάρμοσε ήταν ο Καναδάς, που ήθελε να προσελκύσει κινηματογραφικές παραγωγές οι οποίες μέχρι τότε επέλεγαν το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη για τα γυρίσματά τους. Η ιδέα είχε επιτυχία και άρχισε να εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.

Η Ελλάδα ήταν περιζήτητη για τους ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της μορφολογίας της, ωστόσο η γραφειοκρατία και η έλλειψη επενδυτικών κινήτρων ήταν παράγοντες αποτρεπτικοί. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, γεγονός που θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, τεχνικούς και λοιπούς συντελεστές, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό ως ιδανικού τουριστικού προορισμού. Αν κατορθώσουμε να εξαλείψουμε και το κομμάτι της χαοτικής γραφειοκρατίας, δεν αποκλείεται να γίνουμε το «Χόλιγουντ της Ευρώπης».