Από τον «Τελευταίο Χορό» στο «Χόλιγουντ» - Free Sunday
Από τον «Τελευταίο Χορό» στο «Χόλιγουντ»
Δύο σειρές του Netflix που σπάνε ρεκόρ τηλεθέασης αυτή την περίοδο.

Από τον «Τελευταίο Χορό» στο «Χόλιγουντ»

Το Netflix έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των χρηστών του σε παγκόσμιο επίπεδο τον τελευταίο καιρό με δύο εξαιρετικές τηλεοπτικές σειρές. Ο λόγος για τη σειρά ντοκιμαντέρ «The last dance» που αναφέρεται στη ζωή και την μπασκετική καριέρα του Μάικλ Τζόρνταν και τη σειρά «Hollywood» η οποία εξετάζει με καυστικό τρόπο την εξέλιξη του θεάματος στις ΗΠΑ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Ένας θρύλος

Την περασμένη Πέμπτη το Netflix ανακοίνωσε πως ο «Τελευταίος Χορός» του Τζόρνταν καθήλωσε έξω από τις ΗΠΑ 23,8 εκατομμύρια νοικοκυριά σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, καθώς πολλές οικογένειες έγιναν για πρώτη φορά συνδρομητές, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη σειρά, παραγωγής ESPN σε συνεργασία με το Netflix. Η σκηνοθεσία του Τζέισον Έιχιρ θέτει στο επίκεντρο την τελευταία σεζόν του Μάικλ Τζόρνταν στους Chicago Bulls και με έξυπνα flashbacks σκιαγραφεί με μαεστρία τον χαρακτήρα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις διαμάχες αλλά και το μεγαλείο του ομαδικού αθλητισμού. Μέσα σε 10 επεισόδια ο τηλεθεατής παρακολουθεί όχι μόνο την πορεία του κορυφαίου παίκτη του ΝΒΑ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το άθλημα στις ΗΠΑ, που το καθιστά μοναδικό.

Μάθημα ηγεσίας

Το πέμπτο επεισόδιο του «Τελευταίου Χορού» αφιερώθηκε στον Κόμπι Μπράιαντ, που πριν από μερικούς μήνες σκοτώθηκε μαζί με την κόρη του σε πτώση ελικοπτέρου. Η επαφή Τζόρνταν-Μπράιαντ, αν και μικρή, ήταν αρκετή για να εμπνεύσει τον τελευταίο να φτάσει στην κορυφή. Οι σχέσεις του Τζόρνταν με τους συμπαίκτες και τον προπονητή του ξετυλίγουν το προφίλ ενός ηγέτη που αντιμετώπισε τις αδυναμίες του με ρεαλισμό και σύνεση. Η αποχώρηση του Τζόρνταν από προσωπική επιλογή για περίπου έναν χρόνο από το μπάσκετ και η πολυαναμενόμενη επιστροφή του μαρτυρούν την ανάγκη ενός μεγάλου παίκτη για απόσυρση και ενδοσκόπηση μέχρι να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Χωρίς η σειρά να μας αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο της αποχώρησης, ο τηλεθεατής αντιλαμβάνεται πως ένας μεγάλος ηγέτης πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής. Μέσα σε περίπου 20 λεπτά η σειρά εστιάζει στην απομάκρυνση του Τζόρνταν ενώ βρισκόταν στην κορυφή και στο παγκόσμιο σοκ που ακολούθησε, στις προσπάθειές του να ασχοληθεί με το μπέιζμπολ και, τέλος, στη μεγάλη του επιστροφή, με κάποιες δυσκολίες όμως –κι αυτό είναι το ατού της σειράς, ότι εστιάζει στις δυσκολίες που δυναμώνουν την ανθρώπινη φύση–, στην κορυφή.

Η σκηνοθεσία του Έιχιρ με έξυπνο τρόπο ταρακουνάει τους συνεντευξιαζόμενους παίκτες που μιλούν για τον Τζόρνταν. Όταν λ.χ. ρωτάει για κάποια συγκεκριμένα περιστατικά και δεν παίρνει την απάντηση που θέλει, δείχνει στον εκάστοτε παίκτη σε ένα τάμπλετ τι έχει αναφέρει κάποιος άλλος, προκειμένου να εκμαιεύσει μια απάντηση ή, ακόμα καλύτερα, μια ίντριγκα. Για το εν λόγω κόλπο, μάλιστα, επαίνεσαν τον σκηνοθέτη οι «New York Times», λέγοντας ότι ακόμη και στα σημεία που θα μπορούσε να κάνει «κοιλιά» η σειρά, βρίσκεται ένας τρόπος να ανακτάται το ενδιαφέρον του τηλεθεατή.

Φυσικά υπάρχουν οι απογοητεύσεις και οι αρνητικές κριτικές, όπως, για παράδειγμα, η ενόχληση του βασικού συμπαίκτη του Τζόρνταν, Σκότι Πίπεν, ο οποίος φημολογείται ότι δήλωσε «πληγωμένος» από τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφήθηκε στον «Τελευταίο Χορό». Αρνητική άποψη είχε και ο Χόρας Γκραντ, πρώην συμπαίκτης του Τζόρνταν, επισημαίνοντας πως η σειρά δημιουργήθηκε για να αναδείξει τον Τζόρνταν χωρίς τις αδυναμίες του, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του που ανακύπτουν κατά τις προσωπικές συνεντεύξεις και η σκηνοθετική ματιά του Έιχιρ τα αφήνει ασχολίαστα σκόπιμα, για να βγάλει ο τηλεθεατής το συμπέρασμά του.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον Τζόρνταν, ο «Τελευταίος Χορός» του Netflix είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τον μάθουν.

Σεξ, ναρκωτικά και rock n roll

Πρόσφατα έκανε πρεμιέρα επίσης στο Netflix μία ακόμη δραματική σειρά, με τίτλο «Hollywood», που κλείνει το μάτι στη βρόμικη όψη της βιομηχανίας του θεάματος. Η σειρά κόστισε πάνω από 520 εκατ. δολάρια και εστιάζει στην εξέλιξη του Χόλιγουντ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι σταρ. Στον απόηχο του κινήματος #MeToo και της καταδίκης του Χάρβεϊ Γουάινστιν, η σειρά ξεμπροστιάζει πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ, έχοντας φυσικά καλύψει τα πραγματικά τους ονόματα. Πολλές ιστορίες είναι εμπνευσμένες από το βιβλίο «Full Service», που κυκλοφόρησε το 2012, για τα όργια, τα ναρκωτικά, τις αυτοκτονίες και τις πισώπλατες μαχαιριές σε έναν αλλόκοτο κόσμο.

Χαρακτηριστικό της νέας σειράς, ένα βενζινάδικο το οποίο λειτουργούσε ως βιτρίνα και στην πραγματικότητα παρείχε ιδιαίτερες υπηρεσίες σε διάσημες κυρίες του Χόλιγουντ με περίεργα γούστα, αλλά και σε ομοφυλόφιλους σταρ, οι οποίοι τη δεκαετία του ’50 αδυνατούσαν να εξωτερικεύσουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Στο συγκεκριμένο βενζινάδικο, που φημολογείται ότι είχε την κωδική ονομασία «Dreamland», βρήκαν παρηγοριά η Βίβιαν Λι, η Εντίθ Πιαφ, ακόμα και ο αμφιλεγόμενος αρχηγός του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν ομοφυλόφιλος.

Η σειρά προσφέρει άπειρες αληθινές ιστορίες για πάρτι με ναρκωτικά, ακριβά ουίσκι, ημίγυμνα αγόρια και κορίτσια τα οποία εξυπηρετούσαν τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες της βιομηχανίας του θεάματος με πολλούς και διάφορους τρόπους και αντάλλαγμα να αποκτήσουν καριέρα στον κινηματογράφο.

Η πορεία του ηθοποιού Ροκ Χάντσον, που ήταν ομοφυλόφιλος, και η προσπάθεια των ατζέντηδων να τον μετατρέψουν σε «macho man» για να είναι αρεστός στις γυναίκες σκιαγραφεί ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο φέρονταν εκείνη την εποχή στους ομοφυλόφιλους.

Ο ρατσισμός απέναντι στους μαύρους ηθοποιούς δείχνει επίσης τη βαθιά συντηρητική νοοτροπία σε μια βιομηχανία που θα περίμενε κανείς να είναι πιο προοδευτική.

Ναρκωτικά, ίντριγκες, όργια, δολοφονίες, οι πάμπλουτοι βιομήχανοι του θεάματος διαχειρίζονταν έναν περίεργο «πλανήτη», στον οποίο όλα επιτρέπονταν με αντάλλαγμα μια θέση αστεριού στη λεωφόρο της δόξας.