Θέατρο Τέχνης -Εισιτήρια με 3 ευρώ - Free Sunday
Θέατρο Τέχνης -Εισιτήρια με 3 ευρώ

Θέατρο Τέχνης -Εισιτήρια με 3 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι περισσότεροι από 3.000 θεατρόφιλοι είχαν σπεύσει ν’ αγοράσουν εισιτήρια έξω από τα ταμεία του θεάτρου. Το ραντεβού για φέτος ορίστηκε για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.

Αέρας Ανανέωσης


Εν τω μεταξύ στο Θέατρο της οδού Φρυνίχου και στο υπόγειο της Πεσμαζόγλου έγιναν επισκευές που έφτασαν τις 108.175,43 ευρώ. Οι εργασίες αφορούσαν μεταξύ άλλων την πυροπροστασία, την πλατεία, την ανακατασκευή της σκηνής και την αντικατάσταση του δαπέδου κοινού και της σκηνής. Το μισό ποσό, δηλαδή 54.100 ευρώ προσέφερε το  Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός του πολιτισμού, στρατηγικός εταίρος του act4Greece και υποστηρικτής της δράσης ενίσχυσης του Θεάτρου Τέχνης.

«Έως ότου -φως μου- βγούμε απ' την τρικυμία αυτού του κόσμου».


Με την απαγγελία του ποιήματος  «Φαντασία» του Γιάννη Σκαρίμπα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη άρχισε την παρουσίαση του προγράμματος για τη σεζόν 2016-2017.
«Το Θέατρο Τέχνης είναι ένα παλιό γερό σκαρί που άντεξε τόσο χρόνια και συνεχίζει την πορεία του σε αυτήν την τρικυμία»,τόνισε η κ. Κάλμπαρη, επισημαίνοντας ότι αυτό που κρατάει από το συγκεκριμένο ποίημα του Σκαρίμπα είναι η ανάγκη του «να ’μαστε μαζί, να πορευτούμε μαζί, είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά».

Οι παραστάσεις


Η αυλαία ανοίγει στις 22 Σεπτεμβρίου στην οδό Φρυνίχου με το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη με την Αλεξάνδρα Καζάζου. Στις 30 του μήνα ακολουθεί το Φεστιβάλ Αναλόγια 2016 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου ενώ στις 7 Οκτωβρίου επαναλαμβάνεται ο «Ερωτόκριτος» με τους  Χαΐνηδες και την ομάδα χορού «Κι όμως κινείται». Ακολουθεί στις 10 Οκτωβρίου σε επανάληψη η παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλείου «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι». Από τις 14 Οκτωβρίου η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά και η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας, παρουσιάζουν σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θόδωρου Γράμψα «Μια πέτρα λάθος». Στο Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου οι παραστάσεις αρχίζουν στις 3 Οκτωβρίου με την «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη που επαναλαμβάνεται. Ακολουθούν στις 6 Οκτωβρίου «Θουκυδίδης δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη- Γιάννη Παναγόπουλου και στις 20 Οκτωβρίου «Η ζωή είναι ωραία» (Οδηγός ευδαιμονίας από τον Τσέχωφ).
Από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο θα παρουσιαστούν «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομερά, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, η «Φαίδρα» σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου, «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ με την Τάνια Τσανακλιδου (η οποία εμφανίζεται και φέτος στο Θέατρο Τέχνης) και ο «Ιβάνωφ» της Σύλβιας Λιούλιου με τον Νίκο Κουρή.

Εθνικό Θέατρο και Θέατρο Τέχνης «Τελειώνει η έχθρα»


Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεργάζονται στην από κοινού παρουσίαση ενός μακρόπνοου καλλιτεχνικού σχεδίου, που θα ξεκινήσει από τη φετινή και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Πρόκειται για το ανέβασμα της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες», το πρώτο μέρος της οποίας θα ανέβει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Μάρτιο του 2017 σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου. «Οι παλιότεροι μιλούσαν για έχθρα ανάμεσα στο Τέχνης και το Εθνικό. Είμαστε εδώ για να τελειώσουμε αυτή την έχθρα», ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός. Τα άλλα δύο μέρη της τριλογίας θα παρουσιαστούν κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018. Η «Αριάγνη», σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, θα ανέβει σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και η «Νυχτερίδα», σε σκηνοθεσία  Άρη Τρουπάκη, σε χώρο που θα επιλεγεί αργότερα. Αναφερόμενος στις Ακυβέρνητες Πολιτείες, ο κ. Λιβαθινός έκανε λόγο για δύσκολο εγχείρημα. «Αν δεν τα καταφέρουμε θα πρόκειται τουλάχιστον για μια μεγάλη αποτυχία» είπε χαρακτηριστικά.

Παίζοντας με μουσική και τραγούδια


Από τον Νοέμβριο η οδός Φρυνίχου ντύνεται με μουσική. Ο Χρήστος Στέργιογλου παίζει στο διήγημα του Ευθύμη Φιλίππου «Διάφορες επιλογές-Πέτρος» και αναφέρεται στην ακραία παρεκτροπή μιας σχέσης και την επιλογή 16 ελληνικών λαϊκών και άλλων τραγουδιών γραμμένων σε κασέτα, που διακόπτουν και συνδέουν τον πεζό λόγο. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Γιάννος Περλέγκας στο «RELAX... MYNOTIS» και ακολουθεί «Η Σονάτα του Κρόιτσερ» με τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο και τους Αλέξανδρο Μυλωνά και Κατερίνα Φωτιάδη στη σκηνή. Ο Σταμάτης Κραουνάκης ανέλαβε το λιμπρέτο και τη μουσική στην παράσταση «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ. Η Κάτια Γέρου και ο Σπύρος Γραμμένος θα ερμηνεύσουν έργο του Πιτσιρίκου τον Φεβρουάριο. Στην εφηβική σκηνή έχει προγραμματιστεί η παράσταση «Η ζωή είναι ωραία» (Οδηγός Ευδαιμονίας από τον Τσέχωφ) και στην παιδική «Ο Σέρλοκ Χολμς και το γαλάζιο ρουμπίνι».

Παράλληλες εκδηλώσεις-αφιερώματα


17 Σεπτεμβρίου Ζάππειο -Μια γιορτή για τον Σαίξπηρ

Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατο του δραματουργού που σφράγισε όλο το θέατρο από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, δεκαοχτώ θεατρικοί συγγραφείς συναντήθηκαν στο Θέατρο Τέχνης σε ένα Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής με τίτλο «Γράφοντας θέατρο με χαρακτήρες από τα έργα του Σαίξπηρ». Στο αναλόγιο συμμετέχουν ηθοποιοί που έλαβαν μέρος στα εργαστήρια υποκριτικής του Θεάτρου Τέχνης «Μια γιορτή για τον Σαίξπηρ» που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2016.

22 Οκτωβρίου-Μια ολονυχτία για τον ΣΑΙΞΠΗΡ
Για  μια ολόκληρη νύχτα στη Φρυνίχου, Έλληνες καλλιτέχνες θα τιμήσουν το έργο του μεγάλου δραματουργού.

1-5 Νοεμβρίου-Ο μύθος του ΠΡΟΜΗΘΕΑ
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Théâtre de Montreuil Mathieu Bauer και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη πραγματοποιούν εργαστήριο πάνω στο μύθο του Προμηθέα με φοιτητές των γαλλικών πανεπιστημίων Paris VIII και Paris X και νεαρούς ηθοποιούς αποφοίτους του Θεάτρου Τέχνης.

5 Δεκεμβρίου
Εκδήλωση για την επέτειο 10 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Λαζάνη.

24 Ιανουαρίου 2017-Ο ΜΠΡΕΧΤ στην Αθήνα
Ημερίδα με λογοτεχνικό, μουσικό, θεατρικό, κινηματογραφικό πρόγραμμα-αφιέρωμα στο Μπρεχτ με αφορμή την επέτειο της πρώτης παρουσίασης του Μπρεχτ στην Ελλάδα στις 24 Ιανουαρίου 1957.
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, το Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Θέατρο Τέχνης.    

Φεβρουάριος 2017
Εκδηλώσεις για την επέτειο 30 χρόνων από το θάνατο του Κάρολου Κουν.

First Reviewers -Πρώτη Γνώμη


Το Θέατρο Τέχνης εισάγει τον θεσμό των First Reviewers, η αλλιώς της Πρώτης Γνώμης. Άνθρωποι των γραμμάτων, της διανόησης, των τεχνών και της επιστήμης, παρακολουθούν την πρεμιέρα κάθε παράστασης και δίνουν γραπτώς το πρώτο feedback, το πρώτο ερέθισμα από το κοινό, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό ύφος. Η «Πρώτη Γνώμη» Θα δημοσιεύεται την επομένη της πρεμιέρας των παραστάσεων, ακριβώς στις 15.00 το μεσημέρι, στο site του Θεάτρου Τέχνης και θα κοινοποιείται αυτόματα στα media και τα social media, μαζί με τις πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση. Ωστόσο, στο τέλος της παρουσίασης ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση ερμηνεύοντας και την «Φαντασία» του Γιάννη Σκαρίμπα, την οποία έχει μελοποιήσει εξέφρασε την αντίθεσή του στο νέο εγχείρημα κάνοντας λόγο «για κοινό προσκλήσεων» ενώ υποστήριξε ότι το Θέατρο Τέχνης «νομιμοποιεί την αυθαίρετη γνώμη των υποτιθέμενων διανοούμενων». Απαντώντας του η κ. Κάλμπαρη του ζήτησε ν΄ακούσει ποιοι θα πουν τη γνώμη τους και να κρίνει στη συνέχεια.