Θέατρο Πόρτα: Ανοιχτή Πόρτα στο «Μαύρο Χιούμορ» - Free Sunday
Θέατρο Πόρτα: Ανοιχτή Πόρτα στο «Μαύρο Χιούμορ»

Θέατρο Πόρτα: Ανοιχτή Πόρτα στο «Μαύρο Χιούμορ»

«Είπαμε να τοποθετήσουμε το «Μαύρο Χιούμορ» φλάμπουρο κάτω από το οποίο θα ξεσηκώσουμε τα πλήθη των θεατών, που θα σπεύσουν να μας υποστηρίξουν στον τίμιο και ιερό αγώνα μας και να συμπεριλάβουμε στο φετινό μας ρεπερτόριο έργα που εκπροσωπούν το είδος» υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Θωμάς Μοσχόπουλος. «Το φλάμπουρο θα το σηκώσουν, κυρίως, νέοι. Που είναι, αυτό που λένε, η νέα γενιά ηθοποιών. Γιατί αυτοί κρατούν το μαύρο μόνο για το χιούμορ τους. Και σε τελική ανάλυση, πού ακούστηκε επανάσταση χωρίς αυτούς;»

«Μπροστά σου το χειρότερο ώσπου ν΄ αρχίσεις να γελάς»


Με αυτή τη φράση του Μπέκετ η οποία αποτελεί και το μότο του φετινού ρεπερτορίου, το θέατρο Πόρτα υποδέχεται τρεις παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία και αποτελούν τον κορμό του ρεπερτορίου. Είναι η «Δίκη του Κ.» (Φραντς Κάφκα), το «Μαύρο Χιόνι- το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» (Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ) και η «Μύτη» (Νικολάι Γκόγκολ). Καυστική σάτιρα σύμφωνα με τον κ. Μοσχόπουλο αποτελεί και το έργο για παιδιά «Ένας Δράκος…μα ποιος Δράκος» που βασίζεται στο Δράκο του Γιεβγκένι Σβάρτς. «Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιούμε τον όρο καυστική σάτιρα, μιας και δεν τολμάμε να μιλήσουμε για παιδικό έργο με Μαύρο Χιούμορ φοβούμενοι τις μηνύσεις απ' όσους ταυτίζουν αυτό το είδος θεάτρου με πακτωμένες με ροζ τούλι, παγιέτα και ηθικά διδάγματα παιδικές παραστάσεις» αναφέρει ο κ. Μοσχόπουλος.

Έναρξη με τρεις επαναλήψεις


Η σεζόν αρχίζει με τον «Θεατροποιό» στις 2 Οκτωβρίου. Η κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και το Νίκο Χατζόπουλο σε ένα ρόλο-σταθμό στην πορεία του, χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά γεγονότα της περσινής σεζόν. Έχοντας αποσπάσει δύο βραβεία σκηνοθεσίας (Γεωργία Μαυραγάνη) και καλύτερης παράστασης της χρονιάς από τα Queer Theatre Awards, οι «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» του Ρόμπερτ Μούζιλ, ένα από τα εκατό αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, αποτέλεσαν μία από τις πιο δυνατές εκπλήξεις της περσινής σεζόν. Για δέκα μόνο παραστάσεις από τις 10 Οκτωβρίου. Μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες της περσινής σεζόν,  το «Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο», που βασίστηκε σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου, υπό τους ήχους της  μουσικής του Sergei Prokofiev, ανεβαίνει και πάλι στο θέατρο από τις 9 Οκτωβρίου από τους Patari Project υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Πάσχου. 

Νέες παραγωγές


«Η Δίκη του Κ.» Μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα. Το έργο του Κάφκα δεν χρειάζεται συστάσεις όπως δεν χρειάζονται ο Όμηρος, ο Σαίξπηρ ή ο Γκαίτε . Έχουν γραφτεί πολύ περισσότερες γραμμές γι' αυτόν και το έργο του απ’ ότι ο ίδιος είχε γράψει ποτέ, δημιουργώντας την παρακαταθήκη του σκοτεινού του μύθου. Ναι ο Κάφκα έχει χιούμορ. Μαύρο φυσικά. Αλλά χιούμορ. Παρωδεί, σχολιάζει, ασκεί αμείλικτη κριτική και αυτοκριτική και θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει την πνευματική πατρότητα του θεάτρου του Παραλόγου.
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 

«Μαύρο Χιόνι- το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» Μια παράσταση βασισμένη στο Θεατρικό Μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ.
Το αυτοβιογραφικό Θεατρικό Μυθιστόρημα του Μπουλγκάκωφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939), αποτυπώνει με χιούμορ και διαβρωτικό σαρκασμό την θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην περιπέτεια ενός συγγραφέα μπλεγμένου στα γρανάζια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας επί Στάλιν. 
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Πρώτη παράσταση: Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 

«Μύτη» Η εκδοχή των Patari Project της κλασικής νουβέλας του Νικολάι Γκόγκολ. Όταν ο υπουργικός πάρεδρος Κοβαλιόφ αντιλαμβάνεται, ότι στη θέση που κατείχε μέχρι πρόφατα...η μύτη του, βρίσκεται πλέον μια λεία επιφάνεια, την ίδια, μάλιστα, στιγμή που η καθ'όλα συμπαθής εξοχή του προσώπου του βρίσκεται σ'ένα καρβέλι ψωμί που κρατά στα χέρια του ο μπαρμπέρης του, Ιβαν Γιακόβλεβιτς, όσο να' ναι προβληματίζεται...
 Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Πρεμιέρα: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Θέατρο για παιδιά


«Ένας Δράκος…μα ποιος Δράκος;» Μια διασκευή του Δράκου του Γιεβγκένι Σβάρτς από την Ξένια Καλογεροπούλου και το Θωμά Μοσχόπουλο για παιδιά από 6 έως 106 χρόνων. 
Πρώτη παράσταση: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 

«Κοίτα» Το θέατρο Πόρτα συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και παρουσιάζει τη βρεφική παράσταση «Κοίτα!», την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι.
Πρεμιέρα: Σάββατο 1 Οκτωβρίου

Θεατροπαιδαγωγικά


«Παραμύθια με την Ξένια» Αφηγήσεις παραμυθιών απ' όλον τον κόσμο για τους μικρούς μας ακροατές από την «ψυχή» του θεάτρου, Ξένια Καλογεροπούλου. 
Πρώτη συνάντηση: Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

«(Δεν) είμαι ΠΡΟ»Τρίτη χρονιά συνεργασίας για το Πόρτα και τη θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ, που απευθύνεται στα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού και σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Μια χιουμοριστική ιστορία- μάθημα αντι-bullying για το κυνήγι της δημοφιλίας στο σχολείο. Η παράσταση παρουσιάζεται μέσα στη σχολική τάξη.

Άλλες παράλληλες


Φέτος, οι Τρίτες Παράλληλες αλλάζουν μέρα, μεταφέρονται την Πέμπτη και γίνονται...Άλλες Παράλληλες. Σ' ένα πρόγραμμα τεσσάρων κύκλων, σημαντικοί καλλιτέχνες ανεβαίνουν στη σκηνή και παρουσιάζουν μουσικές, χορευτικές παραστάσεις και performances. 

1ος Κύκλος
Μουσική- Περί Έρωτα

Στο φετινό πρόγραμμα, θα παρουσιαστούν πέντε σύμμεικτα ακροάματα σχετικά με τον Έρωτα και τις πνευματικές και σαρκικές πτυχές του. Για την δημιουργία κάθε μίας Πέμπτης προσκαλούνται ένας μουσικός και ένας συγγραφέας και ένας ηθοποιός και ένας εικαστικός και ένας σκηνοθέτης, μία ομάδα πέντε ειδικών επιστημόνων δηλαδή! Αυτές οι ομάδες εργασίας συνέρχονται κρυφά και σε σύντομο χρόνο σχηματοποιούν ένα κάποιου τύπου γεγονός που είναι μία τολμηρή συναυλία κλασικής μουσικής ερανισμένη από τις τολμηρές εργασίες και τις τολμηρότερες απόψεις εκπροσώπων των υπολοίπων αδελφών τεχνών. 

2ος Κύκλος
Χορός- Ίρις Καραγιάν

Ένα έργο που ασχολείται με την κατασκευή ενός ζωντανού, εναλλασσόμενου τοπίου που ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει διανοητικά και μέσω των αισθήσεων, ενεργοποιώντας την φαντασία του για την πρόσληψη της σκηνικής αφήγησης. 

3ος Κύκλος
Χορωδία Ανέργων- Ελένη Ευθυμίου
«Όσα δε μπορούν να ειπωθούν, μπορούν να τραγουδηθούν»

Μία παράσταση για την Εργασία με αφορμή αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως «άνεργοι».
Επί σκηνής ένα σύνολο προσώπων, που έτυχε να αναζητούν εργασία, σε μία χώρα με περιορισμένες ευκαιρίες και αβέβαιο μέλλον. Δε γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά τώρα μοιράζονται εμπειρίες από τη ζωή τους, φόβους, ελπίδες και…τραγουδούν. 
Το τραγούδι τους δεν είναι λυπημένο, το τραγούδι τους έχει απεύθυνση. Μία κραυγή αισιοδοξίας, μία πρόταση για δημιουργία έξω από το πλαίσιο της μισθωτής εργασίας. 

4ος Κύκλος
Μουσική-Συναυλίες

Μετά την επιτυχία των συναυλιών της Νατάσσας Μποφίλιου με το ξεχωριστό πρόγραμμα «Κιβωτός», το θέατρο φιλοξενεί το Μάιο δημοφιλείς καλλιτέχνες σε διαφορετικές κι απρόσμενες εμφανίσεις.


Πάσο των 50 ευρώ


Το θέατρο Πόρτα θα προσφέρει και φέτος τη δυνατότητα σε 300 φίλους του που θα προμηθευτούν το Πάσο Φίλου, να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις της φετινής σεζόν στη συμβολική τιμή των 50€. Πέραν της εισόδου στα θεάματα, θα εξασφαλίζει μοναδικά προνόμια, όπως συμμετοχή σε συζητήσεις με τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς και τους άλλους συντελεστές των παραστάσεων, προσκλήσεις σε επίσημες πρεμιέρες κ.ά.