Μικρή Άρκτος-Τρεις νέες κυκλοφορίες - Free Sunday
Μικρή Άρκτος-Τρεις νέες κυκλοφορίες

Μικρή Άρκτος-Τρεις νέες κυκλοφορίες

Φέρτε μου το κεφάλι της Μαρίας Κένσορα- Πάνος Τσίρος
tsiros_book
Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση η Μικρή Άρκτος επανεκδίδει το εξαντλημένο πλέον, πρώτο βιβλίο του Πάνου Τσίρου, "Φέρτε μου το κεφάλι της Μαρίας Κένσορα". Το βιβλίο αποτελείται από οκτώ σύντομα διηγήματα. Τα διηγήματα δεν είναι παρά μικρές αλληγορίες για το θάνατο, τον έρωτα, την καταπίεση, τη μοναξιά την τρυφερότητα. Το 2008 που κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων, η υποδοχή από την κριτική υπήρξε καθολικά επαινετική και ενθαρρυντική για το νέο συγγραφέα. Παρ' όλα αυτά, ο Πάνος Τσίρος που εργάζεται και ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, περιορίστηκε σε μόλις άλλη μία συλλογή διηγημάτων του, πέντε χρόνια αργότερα με τον τίτλο "Δεν είναι έτσι;" 2013, Μικρή Άρκτος.
Το εξώφυλλο του βιβλίου " Φέρτε μου το κέφαλι της Μαρίας Κένσορα" είναι φιλοτεχνημένο με το έργο “Angelus Novus” του Paul Klee.

Η γλώσσα της φυγής-Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος
H_GLOSSA_THS_FYGHS_EXO_sMALL_1
Τρεις είναι οι πόλεις σταθμοί στη ζωή του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου. Η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και το Κάιρο. Η πρώτη, η πόλη που γεννήθηκε κι έζησε δουλεύοντας από κλητήρας ως διαχειριστής αποθήκης χημικών και «η πόλις» που τον ακολουθεί, η δεύτερη, η πόλη που διορίστηκε ως δάσκαλος κι έζησε δέκα χρόνια, και η τελευταία, η πόλη όπου ζει εδώ και μια δεκαετία σχεδόν και θεωρεί καρμικό του προορισμό, εργαζόμενος ως διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καίρου.
«Η γλώσσα της φυγής», η πρώτη ποιητική του συλλογή, γράφτηκε στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο φυγές του. Άρχισε να γράφεται το 1997 όταν έφυγε από τη Θεσσαλονίκη για Αθήνα και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα, λίγο πριν φύγει για το Κάιρο. Η συλλογή περιέχει 38 ποιήματα και κυκλοφορεί με το εξώφυλλο που επέλεξε, το ζωγραφικό έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη από την ενότητα Διασχίζοντας τον Νείλο. Η συλλογή  τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης  «Κούρος Ευρωπού»  το 2007.

Εις τον Θάνατον | Εις τον Ιερόν Λόχον-Ανδρέας Κάλβος,  Επίμετρο: Ανδρέας Ανδρέου
kalvos
Σε αυτή τη συλλεκτική έκδοση, η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει δύο εμβληματικά ποιήματα  του Ανδρέα Κάλβου. Πρόκειται για το ποίημα  "Εις θάνατον" και το ποίημα "Εις τον Ιερόν Λόχον", συνοδευμένα από ένα επίμετρο κριτικό σχολιασμό τους, από τον Ανδρέα Ανδρέου. Σχεδόν ένα στα δύο ποιήματα του Κάλβου εμπεριέχει τύπο του λήμματος "τάφος". Τα ποιήματα "Εις θάνατον" και "Εις τον Ιερόν Λόχον" δεν αποτελούν εξαίρεση, παρουσιάζοντας παράλληλα μία ανεπανάληπτη ιδιαιτερότητα. Προϋποθέτουν το ένα το άλλο την ίδια στιγμή που αυτονομούνται. Είναι όμοια όσο και αντιθετικά. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι φιλοτεχνημένο με το έργο του Francisco Goya "Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα". Η βιβλιοδεσία της έκδοσης, έγινε χειροποίητα με κηροκλωστή, με την παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική.

Πάνος Τσίρος: Γράφω διηγήματα γιατί αντιλαμβάνομαι τον χρόνο εντελώς αποσπασματικά
229A9925

Το βιβλίο αποτελείται από οκτώ ιστορίες. Πώς θα χαρακτηρίζατε τους ήρωες;


Οι ήρωες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, κυριολεκτικά μπορείς να τους ακούσεις αν ανοίξεις το παράθυρο του φωταγωγού. Καθημερινοί άνθρωποι σε οριακές καταστάσεις, άνθρωποι που αμύνονται απέναντι σε κάτι που είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Το αποτέλεσμα είναι άλλοτε κωμικό κι άλλοτε τραγικό. Θα τους χαρακτήριζα ευτυχισμένους μοιρολάτρες.

Στα διηγήματα υπάρχει έντονο το μεταφυσικό στοιχείο. Σε τι βοηθάει τους ήρωες;


Αυτό είναι το ζήτημα, αν τους βοηθάει τελικά! Όταν είμαστε παιδιά έχουμε φόβους για διάφορα πράγματα και πάντα οι μεγάλοι μας καθησυχάζουν ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να μας συμβεί. Όσο μεγαλώνουμε όμως βλέπουμε πολλούς από τους φόβους μας να γίνονται πραγματικότητα. Υπάρχει κάτι αναπόδραστο σε αυτό. Δεν μπορούμε παρά να το αποδεχτούμε. Η μεταφυσική με μια έννοια βοηθάει σε αυτό. Είναι μια οργάνωση του χάους που μας απειλεί.

Φανταστικό και πραγματικότητα μπορούν να συνυπάρξουν;


Σε επίπεδο λογοτεχνικό ασφαλώς και μπορούν. Το φανταστικό στοιχείο μπορεί να διαβαστεί ως μια μεταφορά, ένα σύμβολο της πραγματικότητας. Το φανταστικό περιέχει επιθυμίες, φόβους, στάσεις, πάθη. Είναι ένα μεταμφιεσμένο ψυχογράφημα.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από οκτώ χρόνια. Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν «διαφορές» στην ανάγνωση του 2016;


Αυτό περιμένω να το δω. Το βιβλίο είχε σημαντική απήχηση στην πρώτη του κυκλοφορία, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Αυτονομήθηκε εντελώς από εμένα και τώρα λέγονται πράγματα γι’ αυτό για τα οποία εγώ, τότε που το έγραφα, δεν είχα ιδέα.

Και το δεύτερο βιβλίο σας που κυκλοφόρησε το 2013  με τον τίτλο «Δεν είν΄έτσι;» αποτελεί συλλογή διηγημάτων. Για ποιο λόγο επιλέγετε τη συγκεκριμένη φόρμα;


Η αγαπημένη μου απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι ότι γράφω διηγήματα γιατί αντιλαμβάνομαι τον χρόνο εντελώς αποσπασματικά, ως στιγμές που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ό, τι κι αν σημαίνει αυτό.

 Εργάζεστε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο εκπαιδευτικός;


Να αγαπήσει το αντικείμενο που διδάσκει. Να βλέπουν οι μαθητές τη φροντίδα του για αυτό. Τότε εμπνέονται και αυτοί και ακολουθούν Δηλαδή μαθαίνουν.

Τελικά, ποιος ζητάει την κεφαλή της Μαρίας Κένσορα;


Αυτός που θέλει να μελετήσει το θαύμα που συντελείται εντός του συγκεκριμένου εγκεφάλου.