Το «Χειρόγραφο» ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό - Free Sunday
Το «Χειρόγραφο» ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το «Χειρόγραφο» ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό

«Το χειρόγραφο θα κάνει μεγάλο ταξίδι φέτος τον χειμώνα». Η αρχή θα γίνει στις 12 Οκτωβρίου στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου για 12 μόνο παραστάσεις. Αμέσως μετά θα ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, από τις 4 Νοεμβρίου  και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το Χειρόγραφο θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής και θ΄ακολουθήσει το Ισραήλ, στις 28,29 και 30 Νοεμβρίου.  
Με την επιστροφή στην Ελλάδα, θα ταξιδέψει στην Πάτρα, όπου στις 7 και 8 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών στην Πανεπιστημιούπολη. Με την καινούρια χρονιά, το χειρόγραφο θα συνεχίσει το ταξίδι του στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.  

«Ήθελα να τελειώσει ο καπνός αλλά όχι το όνειρο»

4a
«Ο φωτιστής έβαλε πολύ καπνό για να φτιάξει όνειρα πάνω στη σκηνή. Όνειρα πιο μεγάλα και από τα τραγούδια. Ήθελα να τελειώσει ο καπνός αλλά όχι το όνειρο». Όταν ο καπνός διαλυθεί, η Χάρις Αλεξίου θα διηγηθεί και θα τραγουδήσει στιγμές από την ζωή της που η ίδια έγραψε. Το «χάος» των κειμένων της όπως η ίδια το χαρακτήρισε, κλήθηκε να συρράψει ο Γιώργος Νανούρης ο οποίος σκηνοθέτησε και την παράσταση. «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι το χειρόγραφο θα με πήγαινε εκεί που με πήγε. Πιστεύω ότι φέτος θα έχω κατακτήσει ακόμα ένα σκαλοπάτι». Μόνη στη σκηνή, άλλοτε μιλώντας κι άλλοτε τραγουδώντας, με συντροφιά ένα βιολοντσέλο, ένα πιάνο, ένα ακορντεόν και μια κιθάρα, η Χάρις Αλεξίου πιάνει το νήμα από τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα και μας αποκαλύπτει πώς η μικρή Χαρίκλεια από τη Θήβα έγινε η Χαρούλα.

«Η ιστορία είναι κοινή για πολλούς από εμάς»


Ωστόσο, αν και αυτά που μας διηγείται είναι τα προσωπικά της βιώματα, η Χάρις Αλεξίου θεωρεί ότι οι ζωές των ανθρώπων ταιριάζουν πολύ. «Οι περισσότεροι προερχόμαστε από κάποιο χωριό. Ο τρόπος που μεγαλώνει μια γυναίκα στην Ελλάδα είναι ίδιος. Το τοπίο και ο χάρτης των συναισθημάτων είναι γνωστά. Αυτό είναι που πέρασε και σε όσους είδαν την παράσταση».

Στη γραφή είμαστε μόνοι μας


«Σήμερα φύγαμε από τη Θήβα. Σήμερα ο μπαμπάς αρρώστησε. Σήμερα έμαθα ότι ο Ευαγγελισμός είναι και νοσοκομείο. Σήμερα η μαμά έβαψε τα ρούχα μαύρα για να είναι έτοιμη. Σήμερα ένα παιδί με κορόιδεψε στην τάξη επειδή είπα επειδής». Εικόνες, μνήμες, λόγια που δεν έχουν ειπωθεί, φυλαγμένα γράμματα, όνειρα, εφιάλτες, έρωτες, συναυλίες, ταξίδια και άντρες μπλέκονται μεταξύ άλλων με τα τραγούδια. «Τα τραγούδια επιλέχθηκαν για να συνεχίσω το κείμενο. Στη γραφή είμαστε μόνοι μας. Μετά αρχίζει η (αυτο)λογοκρισία» ανέφερε η Χάρις Αλεξίου. Όσο για το μέλλον; «Πιστεύω ότι φέτος θα έχω κατακτήσει ακόμα ένα σκαλοπάτι. Εγώ τον εαυτό μου δεν τον έχω βαρεθεί και σκέφτομαι να κάνω πολύ περισσότερα».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο-Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Σύνθεση κειμένων- επιλογή τραγουδιών: Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νανούρης

Μουσικοί:
Παναγιώτης Τσεβάς: ακορντεόν-πιάνο
Γιώργος Λιμάκης: Κιθάρα
Αρης Ζέρβας : Βιολοντσέλο

Σκηνικά: Δήμητρα Σπυρίδωνος
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Ήχος: Μανώλης Ολλανδέζος

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:
12 έως 30 Οκτωβρίου
Πέμπτη: 21.00
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00
Και Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια
Πέμπτη, Παρασκευή: 18€,14€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)
Σάββατο, Κυριακή: 20€,14€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)