Μαρία Μαρκεσίνη: «Έχω δώσει πάρα πολλές μάχες για τη χώρα μου» - Free Sunday
Μαρία Μαρκεσίνη: «Έχω δώσει πάρα πολλές μάχες για τη χώρα μου»

Μαρία Μαρκεσίνη: «Έχω δώσει πάρα πολλές μάχες για τη χώρα μου»

Εκεί ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια κάνοντας διεθνή καριέρα συνδυάζοντας τα δύο δυσκολότερα και πιο απαιτητικά είδη μουσικής, την κλασική με την τζαζ, αλλά και δύο τελείως διαφορετικά όργανα, το πιάνο με τη φωνή. Την Τρίτη 1η  Νοεμβρίου θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Κύκλου «Η ανθρώπινη φωνή». Μαζί της θα είναι ο πιανίστας Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ με τον οποίο συνεργάζεται πολλά χρόνια. Με αφορμή αυτή τη συναυλία η Μαρία Μαρκεσίνη μίλησε στο Free-Sunday.gr
Photo_M.Markesini_1_

Σε λίγες ημέρες θα εμφανιστείτε στο Μέγαρο Μουσικής με τον πιανίστα Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ. Ποια θα είναι η θεματολογία της συναυλίας σας;

Έχω την τιμή να ανοίξω με αυτή τη συναυλία τη σειρά του Μεγάρου "Η ανθρώπινη φωνή". Αυτό από μόνο του ορίζει το «χρώμα» της συναυλίας. Θα ακουστούν κομμάτια αναδρομικά από όλα τα cd μου, που υπήρξαν κατά κάποιο τρόπο σταθμοί, αλλά και φωνητικά, μια πρόκληση για μένα.

Πόσα χρόνια μετράει η συνεργασία σας με τον Μπερτ βαν ντε Μπρινκ και πώς προέκυψε;

Τον θαύμαζα πάντα, από φοιτήτρια της Μουσικής Ακαδημίας. Είναι θρυλικό όνομα στην Ολλανδία. Κάποια στιγμή κοινοί γνωστοί μας του μίλησαν για μένα και του έδωσαν κάποιες ηχογραφήσεις μου. Υπήρξε αμοιβαία εκτίμηση και καλλιτεχνική έλξη και σύντομα αποφασίσαμε να κάνουμε τουρνέ μαζί. Ήταν το 2009. Περιοδεύσαμε 2 χρόνια στην Ολλανδία και το εξωτερικό και έκτοτε συνεργαζόμαστε συχνά και πάντα με πολύ μεγάλη χαρά.

Τα τελευταία χρόνια ζείτε μόνιμα στην Ολλανδία. Τι σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;

Ένα απλό θέμα: ο έρωτας!

Το γεγονός ότι στο εξωτερικό η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα είναι αρνητική, σας έχει δημιουργήσει προβλήματα;

Ναι, δυστυχώς. Πολλές φορές. Θα μπορούσα να σας πω ατέλειωτες ιστορίες, αλλά θα το πω κάπως «ελαφρά» εδώ, που όμως κρύβει μεγάλη δόση αλήθειας. Οι Κεφαλλονίτισσες είναι όπως λέει και το τραγούδι. Ατίθασες, δεν το βάζουν ποτέ κάτω. Έχω δώσει πάρα  πολλές μάχες για τη χώρα μου. Υπερήφανα και με το κεφάλι ψηλά. Όλες οι χώρες έχουν μαύρες σελίδες. Άλλο βέβαια πως οι λαοί τους πάσχουν από ιστορική αμνησία. Οι ρόλοι αλλάζουν πολύ γρήγορα στη ροή της ιστορίας.

Από το κλασικό πιάνο στις τζαζ ερμηνείες. Η τζαζ πώς προέκυψε στη ζωή σας;

Σπούδασα κλασικό πιάνο. Αλλά όπως λέει η παροιμία: "Ομιλίαι κακαί φθείρουσι ήθη χρηστά." Έκανα πολύ παρέα με φοιτητές από το τμήμα τζαζ και σιγά σιγά επηρεάστηκα. Γενικά δεν πιστεύω πως τα όρια στην τέχνη ή ο οποιοσδήποτε δογματισμός προσφέρουν τίποτα άλλο εκτός από διανοητική και πολιτιστική φτώχεια. 

Πού συναντώνται αυτά τα δύο είδη;

Το ένα (τζαζ) είναι η φυσική συνέχεια του άλλου (κλασική ). Η ευρωπαϊκή τζαζ, κλασική μουσική είναι.

Η επτανησιακή καταγωγή σας κατά πόσο συνέβαλε να ακολουθήσετε τον δρόμο της μουσικής;

Πάρα πολύ νομίζω. Ταλέντο υπάρχει παντού, σε όλη την Ελλάδα. Αλλά παραδοσιακά στην υπόλοιπη Ελλάδα οι γονείς δεν ενθάρρυναν τα παιδιά τους να γίνουν και να ζήσουν ως καλλιτέχνες και ας έβλεπαν κλίση και ταλέντο. Στα Επτάνησα ήταν και είναι και θα είναι τιμή για μια οικογένεια να μεγαλώνει παιδιά με καλλιτεχνική φύση. Τουλάχιστον έτσι ήταν το σπίτι μας.

Ποια είναι η σχέση των Ελλήνων με την κλασική και την τζαζ μουσική;

Μεγάλη ερώτηση. Θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο εδώ. Εξαρτάται απο τους Έλληνες. Έχουν έρθει πάρα πολλά φύλα στον ελληνικό χώρο. Τεράστιες επιρροές από άλλες (γειτονικές) κουλτούρες. Για τους παλαιούς Αθηναίους και τους Επτανήσιους ας πούμε, η κλασική ήταν και θα είναι τμήμα της ζωής τους. Για τη μεγάλη μάζα που ζει στην Ελλάδα δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα αντικειμενικά, καθώς ως ενήλικας έχω ζήσει βασικά στην Ολλανδία και τα παιδικά μου χρόνια ήταν προστατευμένα σε μια ατμόσφαιρα με πολλή καλλιτεχνική άνθιση.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν Έλληνα μουσικό και ερμηνευτή να αναδειχθεί στη διεθνή σκηνή και κυρίως στο κομμάτι της τζαζ;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο. Πρέπει όμως να ταξιδέψεις στο άγνωστο, να κουραστείς, να μην το βάλεις κάτω μπρος στην ατελείωτη, απανωτή  σειρά από κλειστές πόρτες, να μην σε νοιάζει η περιστασιακή φτώχεια, να μην θίγεσαι και να προσβάλλεσαι από το σοβαρό χτύπημα της ξένης προς σε εσένα κουλτούρας και το πιο σοβαρό: Να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις σχεδόν ολοκληρωτικά την κοινωνική σου ζωή. Η κοινωνική ζωή, όπως ο κόσμος την ζει στην Ελλάδα αποκλείει στον άνθρωπο το να κάνει διεθνή καριέρα. Τα βάζεις στην πλάστιγγα ρεαλιστικά και ζυγίζεις τι θέλεις.

Εκτός από τις ζωντανές εμφανίσεις σε επίπεδο δισκογραφίας τι προγραμματίζετε για το επόμενο διάστημα;

Ετοιμάζεται νέα ηχογράφηση, αλλά είναι πολύ νωρίς να πω κάτι. Είμαστε ακόμα στη δημιουργική φάση.  Εύχομαι πραγματικά πολύ σύντομα να μπορέσω να σας δώσω όλες τις πληροφορίες. Το περιμένω κι εγώ πώς και πώς.

Πληροφορίες:
«Μια φωνή–χίλια χρώματα»
Η τζαζ ερμηνεύτρια και σολίστ του πιάνου Mαρία Μαρκεσίνη συναντά τον πιανίστα και συνθέτη Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ.
Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Τιμές εισιτηρίων: 10 € (Ζώνη Β΄), 15 € (Ζώνη Α΄)
Ειδικές τιμές: 4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 6 € (65+, πολύτεκνοι)
www.megaron.gr :210 72.82.333