Γεωργία Νταγάκη: «Τα σπουδαία τραγούδια κρύβουν πολλές “ερμηνείες”» - Free Sunday
Γεωργία Νταγάκη: «Τα σπουδαία τραγούδια κρύβουν πολλές “ερμηνείες”»

Γεωργία Νταγάκη: «Τα σπουδαία τραγούδια κρύβουν πολλές “ερμηνείες”»

 

Η Γεωργία Νταγάκη, παράλληλα με τη χειμερινή της περιοδεία και λίγο πριν από τις προγραμματισμένες παραστάσεις της στο εξωτερικό, επιστρέφει στην καρδιά της Αθήνας για τρεις μοναδικές εμφανίσεις στη μουσική σκηνή Σφίγγα και μας εξηγεί πως η Κρήτη είναι τρόπος ζωής.

Τις Παρασκευές 2, 9 και 16 Μαρτίου σας βρίσκουμε στη Σφίγγα.

Στη Σφίγγα θα ακούσετε ένα πολυσυλλεκτικό ρεπερτοριακά πρόγραμμα που κρύβει άλλοτε φανερά και άλλοτε υπόγεια ένα πλήθος συναισθημάτων. Ο δυναμισμός, η συγκίνηση, το πάθος, αλλά και η ενέργειά μας, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον ήχο μας, αλλά και το πρόγραμμα αυτό.

Τι σημαίνει για εσάς η κρητική λύρα, τα κρητικά τραγούδια και η παράδοση;

Η Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για μένα σημαίνει τρόπος ζωής. Έχω μεγαλώσει και γαλουχηθεί με όλα τα ήθη και τα έθιμα του νησιού, παρόλο που είμαι ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ίσως και η ανάγκη των γονιών μου να ήταν πιο έντονη, μια και ήμασταν μακριά από το νησί, να μας μεταφέρουν όλα εκείνα που τους συνέδεαν με αυτό και τους έλειπαν τόσο. Είναι, λοιπόν, το σημείο αναφοράς μου και μέσα από τη μουσική του τόπου μου αισθάνομαι γεμάτη και δυνατή, να προχωράω σε κάθε πρόκληση, σε καθετί καινούργιο.

DAGAKH

Από την άλλη, η λύρα, η οποία θεωρείται κατεξοχήν «ανδρικό» μουσικό όργανο. Ήταν συνειδητή επιλογή ή σας οδήγησε εκεί το ταλέντο σας;

Δεν μπορεί να είναι και τόσο συνειδητή η επιλογή ενός παιδιού που ζητά λύρα από τα έξι του κιόλας χρόνια. Ωστόσο, ήταν μεγάλη η συγκίνηση που μου έδινε το όργανο αυτό, ακόμα και τότε, σε αυτή την τόσο μικρή ηλικία. Στην πορεία, όμως, αυτή η σχέση δυνάμωνε μέρα με τη μέρα. Το ταλέντο ήταν κι αυτό σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας, κυρίως για τους γονείς μου και τον δάσκαλό μου, ώστε να με παροτρύνουν να συνεχίσω.

Έχετε αντιμετωπίσει υποτιμητική συμπεριφορά στον χώρο εξαιτίας του φύλου σας;

Φυσικά έχω αντιμετωπίσει υποτιμητική συμπεριφορά στον χώρο εξαιτίας του φύλου μου. Κυρίως στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα. Αυτό, όμως, όσο και να με στενοχωρούσε τότε, ταυτόχρονα με δυνάμωνε και με πείσμωνε ακόμη περισσότερο.

Έχετε πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Ήταν καθοριστικές στην πορεία σας και πώς;

Είναι πολύ όμορφο και πολύ δημιουργικό να «μοιράζεσαι», ειδικά όταν υπάρχει κοινή αισθητική, αλληλοεκτίμηση και σεβασμός. Έχω αρκετές συνεργασίες στο ενεργητικό μου και αισθάνομαι πολύ γεμάτη σε αυτό το κομμάτι. Δεν θα έλεγα ότι κάποιες έπαιξαν καθοριστικό λόγο στην πορεία μου, αλλά σίγουρα συντέλεσαν στο να ανακαλύψω καινούργιες πτυχές της μουσικής μου ταυτότητας έως σήμερα.

Οι συνεργασίες είναι θέμα τύχης ή επιλογής;

Νομίζω πως είναι θέμα επιλογής και όχι τύχης. Ο δρόμος που επιλέγει ο καθένας μας, αλλά και οι επιλογές γενικότερα ενός καλλιτέχνη είτε ως προσωπικότητας είτε μουσικά, είναι αυτά τα στοιχεία που θα τον καθορίσουν, αλλά και που θα τον οδηγήσουν σε συνεργασίες, τραγούδια, δισκογραφία κ.λπ.

Τα περισσότερα τραγούδια μιλάνε για την αγάπη, τον έρωτα και τις δυσκολίες του. Ακόμη και τραγούδια που μιλάνε για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα, όπως π.χ. το «Dance me to the end of love» του Λέοναρντ Κοέν, που εκείνος το έγραψε για το Ολοκαύτωμα, ο κόσμος τα ερμηνεύει διαφορετικά. Γιατί έχουμε, νομίζετε, την ανάγκη να τραγουδάμε τον έρωτα ή την αποτυχία του;

Τα πιο σπουδαία τραγούδια είναι αυτά που κρύβουν μέσα τους πολλές «ερμηνείες». Είναι το απόλυτο για έναν δημιουργό, θεωρώ, τα τραγούδια του να δίνουν την ελευθερία στον καθέναν που τα ακούει να τα συνδέει με τη σειρά του με μια δική του προσωπική κατάσταση και έτσι να ταυτίζεται αλλά και να απελευθερώνει το συναίσθημά του μέσα από αυτά. Υπάρχει μια κρητική μαντινάδα για τον έρωτα που λέει «ο έρωτας και ο θάνατος ίδια σπαθιά κρατούνε/ κι οι δυο με τρόπο ξαφνικό και ύπουλο σε χτυπούνε». Καταλαβαίνουμε πως αυτά τα δύο στοιχεία της φύσης είναι εκείνα που μπορούν να παρασύρουν με τη δύναμή τους τα πάντα.

Εσείς από εκεί αντλείτε έμπνευση; Από τις ιστορίες αγάπης;

Οι στιγμές που γίνομαι περισσότερο δημιουργική στο κομμάτι της σύνθεσης είναι οι στιγμές που δεν είμαι πολύ καλά και έτσι, ψάχνοντας τρόπο να ξορκίσω τα άσχημα, ξεκινώ να γράφω. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι τα πάντα για μένα. Δυο θλιμμένα μάτια, ένα χαμόγελο, μια κίνηση, μια κοπέλα που περιμένει σε μια στάση υπομονετικά. Οτιδήποτε.

Tι άλλο ετοιμάζετε;

Παράλληλα με τις εμφανίσεις μας εντός και εκτός Ελλάδας βρίσκομαι στο στούντιο και ηχογραφώ τα νέα μου τραγούδια για τον δεύτερο σε σειρά προσωπικό μου δίσκο.

INFO

Γεωργία Νταγάκη

2, 9 και 16 Μαρτίου

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλ. κρατήσεων: 211 4096149, 6987 844845

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ώρα έναρξης: 22:30

Τιμή εισόδου στο μπαρ: €12 με μπίρα ή κρασί