Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος (Stereomatic): Θέλουμε να «ξανασυστήσουμε» την κινηματογραφική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη - Free Sunday
Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος (Stereomatic): Θέλουμε να «ξανασυστήσουμε» την κινηματογραφική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος (Stereomatic): Θέλουμε να «ξανασυστήσουμε» την κινηματογραφική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Στην κινηματογραφική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι αφιερωμένη η νέα δουλειά του συγκροτήματος των Stereomatic - Creative Electronic Orchestra (C.E.O.).

Το συγκρότημα που στο παρελθόν είχε «πειράξει» κομμάτια του Νέου Κύματος (“Μια Φορά Θυμάμαι”, “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” κ.α.), επέλεξε να ξανασυστήσει 21 κομμάτια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη με την τεχνική του 21ου αιώνα με τον τίτλο «MIKIS 21».

Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος (aka Constantine Lennoir), εκ των ιδρυτικών μελών του συκροτήματος, μίλησε στο FreeSunday.gr για το συγκεκριμένο μουσικό «πείραμα» αλλά και για την ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα του σήμερα.

MIKIS STEREOMATIC 1

Ποια ήταν η βασική σας πρόθεση όταν αποφασίσατε να «πειράξετε» έργα του Μίκη Θεοδωράκη;

Η ιδέα προέκυψε μέσα από τις πάντα δημιουργικές συζητήσεις που είχαμε με τον Νίκο Κούρτη της FM Records, της εταιρίας που έχει το υλικό. Πρόθεσή μας ήταν να αναδείξουμε και να «ξανασυστήσουμε» την κινηματογραφική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στο κοινό, εντός και εκτός Ελλάδος, με έναν ενδιαφέρον τρόπο και για τους πιο νέους. Μουσικές, που δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι πολύ γνωστές, αν και έχουν μεγάλη απήχηση και βραβεύσεις στο εξωτερικό. Επίσης γιατί είναι μια δουλειά που, σε αυτό το μέγεθος, δεν έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως.

Πώς προέκυψε ο τίτλος «MIKIS21»;

Το «ΜΙΚΙS21», το επέλεξα γιατί ενορχηστρώνονται ξανά τα κομμάτια αυτά με τον τρόπο και τις τεχνικές του 21ου αιώνα και σε πολλές περιπτώσεις με αρκετά προχωρημένο τρόπο ακόμα και για τα δεδομένα του εξωτερικού. Επιπλέον, γιατί «δηλώνει» την διαχρονικότητά τους όπως και του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη. Και κάτι προφανές, η δουλειά έχει 21 ανακατασκευές ( συν 2bonus tracks, που είναι διασκευές). Επίσης, μου άρεσε και σαν ιδέα ένας μικρός, αλλά «δυνατός» τίτλος πιο νεανικός.

Τα κομμάτια στα οποία έχετε κάνει remix προέρχονται κυρίως από μουσική που ο συνθέτης έγραψε για τον κινηματογράφο. Γιατί αυτή η επιλογή;

Το υλικό αυτό του Μίκη, είναι αρκετά άγνωστο σε πολλούς, και ειδικά στις νέες γενιές. Επίσης, πολύ σημαντικό για έμενα είναι και το γεγονός ότι δεν έχει «χιλιοδιασκευαστεί» όπως τα τραγούδια του, κάτι που δίνει μεγαλύτερη αξία και ενδιαφέρον στη δουλειά. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η όλη τεχνική διαδικασία, ήταν για εμένα τεράστια πρόκληση, όπως και το γεγονός ότι μπορεί πιο εύκολα να ακουστεί και στο εξωτερικό.

Τι είναι αυτό που ανακαλύψατε μελετώντας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη;

Είναι τόσα πολλά, που τι να πεις πάνω σε αυτό. Γνώρισα πολύ καλά την μουσική του, και κατάλαβα πολλά και για την ζωή του. Αισθάνομαι ευλογημένος γι' αυτό, και το εννοώ, γιατί ήταν «παρέα» μου για πολλούς μήνες, δύσκολους και μου έδωσε πράγματα και σε προσωπικό επίπεδο. Κατάλαβα όμως και το πόσο ιδιοφυής συνθέτης και δημιουργός είναι, και γιατί έχει την πρώτη θέση ανάμεσα στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

Έχετε λάβει feedback από τον Μίκη Θεοδωράκη για την δουλειά σας αυτή;

Προσωπικά από τον ίδιο όχι γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο πλέον, αλλά το περιβάλλον του το δέχτηκε πολύ θετικά κάτι που με εντυπωσίασε καθώς σαν άκουσμα για κάποιους είναι πολύ «προχωρημένο». Επιπλέον, είχαμε και αναρτήσεις στο διαδίκτυο από ανθρώπους που ήταν ή είναι πολύ κοντά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ υπήρξε μεγάλη αποδοχή και από τους πιο παλιούς, ηλικιακά, φίλους της μουσικής του.

Πώς βλέπετε την σκηνή της Electronica μουσικής στην Ελλάδα;

Πλέον, δυστυχώς, είναι ανύπαρκτη. Στην αφάνεια, υπάρχουν πιθανώς αρκετά αξιόλογες δουλειές. Γενικά η μουσική στην Ελλάδα όπως όλες οι τέχνες, έχουν καταντήσει προνόμιο κυρίως κάποιων «ατάλαντων ευκατάστατων», που πληρώνουν για να διαφημίζονται, και ενός συστήματος κέρδους από τους managers, τα μέσα, τους χώρους διασκέδασης, μέχρι τους νέους και νέες που υπό τον τίτλο «τραγουδιστής» ή «καλλιτέχνης», κάνουν και παράλληλες «δουλειές» για να προωθηθούν. Λυπάμαι που τα λέω έτσι «ωμά», αλλά έτσι ακριβώς είναι.

Στην Ελλάδα της κρίσης, πώς επιβιώνει ένας καλλιτέχνης;

Δεν επιβιώνει. Όταν όμως είσαι πραγματικός καλλιτέχνης, ζεις με την αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και είσαι αληθινός με τον εαυτό σου, οπότε είσαι καλά. Όπως συμβουλεύω και τους νεότερους, είναι τόσο δύσκολο, που αν δεν το αγαπούν πάρα πολύ, ας μην το κάνουν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Το τελευταίο διάστημα τα project που δουλεύω αυξάνονται διαρκώς, πράγμα που με χαροποιεί, αλλά και με αγχώνει λίγο. Δουλεύω παράλληλα με την καινούρια μεγάλη δουλειά των STEREOMATIC, που θα είναι έτοιμη εντός του 2018 και πολλά ακόμα, κυρίως ανακατασκευές σε Έλληνες αλλά και μεγάλους ξένους συνθέτες και τραγουδιστές, που θα κυκλοφορήσουν ως singles. Αυτό που μπορώ να αποκαλύψω σίγουρα, είναι ότι ένα από αυτά, σε ανακατασκευή πάνω στην καινούρια δουλειά σημαντικότατου Έλληνα δημιουργού, η οποία με ενθουσίασε, του Χρήστου Παπαδόπουλου (από τα "Παιδιά από την Πάτρα"), θα δημοσιοποιηθεί αυτές τις ημέρες, και θα συνεχίσει να δίνει το στίγμα του καινούριου ήχου που δώσαμε με το «MIKIS21».

Το MIKIS21 κυκλοφορεί ψηφιακά από την FM Records