Στάθης Αρτινός: «Η αξία της μουσικής της δε μετριέται σε μπουκάλια, λουλούδια και νομίσματα» - Free Sunday
Στάθης Αρτινός: «Η αξία της μουσικής  της δε μετριέται σε μπουκάλια, λουλούδια και νομίσματα»

Στάθης Αρτινός: «Η αξία της μουσικής της δε μετριέται σε μπουκάλια, λουλούδια και νομίσματα»

Έχοντας στις αποσκευές του τον τρίτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Ο Κύκλος», ο τραγουδοποιός Στάθης Αρτινός θα εμφανιστεί στις 22 Μαρτίου στη μουσική σκηνή «Σφίγγα».

Ο Στάθης Αρτινός που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στα Γιάννενα μίλησε μεταξύ άλλων στο Free Sunday.gr για την μουσική στην Ελλάδα του σήμερα και την επερχόμενη εμφάνισή του.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε τι θα παρουσιάσετε, στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» στις 22 Μαρτίου.

Μια παράσταση με τη δύναμη της απλότητας μιας παρέας φίλων με τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία και τον νέο δίσκο και άλλα αγαπημένων δημιουργών. Κάτι σαν ένα μικρό γλέντι και ταξίδι.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο τρίτος προσωπικός σας δίσκος με τον τίτλο «Ο Κύκλος». Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Στιγμές και εικόνες που πήραν μορφή τραγουδιού. Πάντα ήταν για μένα ένα πλέξιμο με την παράδοση και το alternative είδος. Έτσι είναι και τώρα. Τραγούδια που κουβαλάω μέσα μου και αποφάσισαν να δουν τον κόσμο.

Η επιλογή του τίτλου συμβολίζει κάτι για εσάς;

Ο Κύκλος της ζωής. Καταστάσεις που φεύγουν και έρχονται. Η απώλεια που γεννά στιγμές και οι στιγμές που γεννούν απώλεια σε ένα μόνιμο στροβιλισμό. Και μέσα σε όλα παραμένει η αγάπη και τα όνειρα ως σταθερή αξία.

Ο δίσκος σας ηχογραφήθηκε σε στούντιο των Ιωαννίνων και μεταξύ άλλων συμμετέχουν και παιδιά από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Όταν έμενα στην Άρτα γνώρισα πολλά από τα παιδιά μέσα από τις Παραστάσεις τους κι εκεί δεθήκαμε . Η μουσική λειτουργεί ως καταλύτης συνήθως . Έτσι και με τα παιδιά πήγαμε στο στούντιο και γίναμε μια μεγάλη παρέα με κοινό τόπο την έκφραση και τη δημιουργία κάτι που ήταν μια μεγάλη τιμή για μένα.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει στην Ελλάδα του σήμερα ένας μουσικός;

Μουσικός δεν είμαι. Απλώς γρατζουνώ μια κιθάρα για να ντύνω τους στίχους μου και τραγουδώ όσο μπορώ. Αλλά το βλέπω γενικά σε παιδιά που σπούδασαν χρόνια. Βιοπορισμός. Είμαστε μια χώρα που παρόλη την τεράστια μουσική παράδοση και τη σύνδεση ανατολής δύσης έχει σημαντική έλλειψη παιδείας . Δημιουργήθηκε μια φούσκα διασκεδαστικής καψούρας με καθαρά εμπορικούς σκοπούς με αποτέλεσμα να κερδίσει μεγάλη μερίδα προωθητικών μέσων και όχι μόνο, χωρίς να έχει ενοχές σχετικά με την αξία της και την αντοχή στο χρόνο.

Αυτή η φούσκα κάνει την κερδοφορία της κάθε σεζόν και αναγκάζει πολλά νέα παιδιά να ασχοληθούν για το μεροκάματο αλλά η αξία της μουσικής της δε μετριέται σε μπουκάλια, λουλούδια και νομίσματα. Έτσι λοιπόν ο μουσικός που είτε σπούδασε είτε έχει κάποιο ταλέντο είτε και τα δύο, θάφτηκε κάτω από το εμπόριο. Και το «fast food» φαγητό είναι αλλά δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με το φαγητό που φτιάχνεται με μεράκι και αγάπη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Παραστάσεις σε όσα μέρη αντέξουμε και μας αντέξουν και στα τέλη του 2019 μάλλον ξανά σε στούντιο.

Ο Στάθης Αρτινός στη μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

Ώρα έναρξης: 21.30

Είσοδος σε τραπέζι: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί