«Θα παίξω πάλι στα κρυφά το θάνατό μου...» - Free Sunday
«Θα παίξω πάλι στα κρυφά το θάνατό μου...»

«Θα παίξω πάλι στα κρυφά το θάνατό μου...»

Ήταν Τρίτη του Πάσχα του 2012, όταν νωρίς το πρωί άρχισαν να χτυπούν τα πρώτα τηλέφωνα. Η αρχική αντίδραση ήταν ότι πρόκειται για «fake news».

«Μην το πιστεύετε. Ορισμένα μέσα συνηθίζουν να “πεθαίνουν” ανθρώπους», λέγαμε μεταξύ μας. Ωστόσο, μέσα σε λίγα λεπτά η είδηση «τρέχει» ανεξέλεγκτα. Μετά έρχεται το τηλέφωνο από έμπειρη συντάκτρια του υπουργείου Υγείας. «Ισχύει. Σε λίγο το νοσοκομείο θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση».

17 Απριλίου 2012. Ο Απρίλιος- από τους πιο τραγουδισμένους μήνες στο ελληνικό τραγούδι, παίρνει μαζί του τον Δημήτρη Μητροπάνο σε ηλικία 64 ετών. Ένα χρόνο πριν (2011), στις 17 Απριλίου ημέρα Κυριακή, είχε φύγει από την ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Νίκος Παπάζογλου.

Ο ένας γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και ο άλλος στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα. Και οι δύο άνθρωποι ξεχωριστοί και καλλιτέχνες ευρείας αποδοχής που άφησαν πίσω τους σπουδαίο έργο.

Τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου με τον τίτλο «Εγώ και ο ίσκιος μου», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Αριστείδου και Ιωάννη Γρηγορόπουλου. Τον Απρίλιο έγινε και μία προβολή στην Αθήνα. Θαρρείς και δεν έφυγε ποτέ. Όπως και ο Μητροπάνος.

«Σαν μια ταινία γυρνάει η ζωή μου
και πρωταγωνιστείτε
προτού να το σκεφτείτε,
και εγώ κομπάρσος στην καρδιά της.
Μα ποιος θα το δει το τέλος να μου πει...»

Το τραγούδι « Σαν μια ταινία» Από «Τα Δήθεν» , τον δίσκο που κυκλοφόρησε το 1979 σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Η πρώτη ερμηνεία ανήκει στον Νίκο Παπάζογλου. Οι στίχοι στον συνεργάτη του Μανώλη Ρασούλη που είχε φύγει μόλις ένα μήνα πριν. (Μάρτιος 2011). Το τραγούδι ερμήνευσε (ανέκδοτη εκτέλεση) και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Και κάτι για την ιστορία: Στις 17 Απριλίου του 1961 ο Μάνος Χατζιδάκις κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά» από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960) του Ζυλ Ντασσέν με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη. Μάταια η ηθοποιός Jayne Meadows ρωτούσε «εάν βρισκόταν στην αίθουσα ο κ. Μάνος Χατζιδάκις».

Ο μεγάλος συνθέτης εκφράζοντας την αντίθεσή του στο θεσμό δεν ταξίδεψε ποτέ στην Αμερική. Η Ακαδημία Κινηματογράφου του έστειλε ταχυδρομικώς το χρυσό αγαλματάκι ωστόσο, δεν παρελήφθη γιατί χάθηκε. Το δεύτερο αγαλματίδιο –αντίγραφο που εστάλη ξανά από την Ακαδημία, εντοπίστηκε στον κάδο απορριμμάτων από την οικιακή βοηθό του Χατζιδάκι. Σήμερα το αγαλματάκι βρίσκεται στην κατοχή του γιου του, Γιώργου Χατζηδάκι.

*Ο τίτλος είναι από το τραγούδι «Παράπονό μου» από τον δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου «Τα νυχτέρια μας» (1985) σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και στίχους Λάκη Τεάζη.