Tο Borderline Festival στην Στέγη - Free Sunday
Tο Borderline Festival στην Στέγη

Tο Borderline Festival στην Στέγη

Υπάρχουν όρια στη μουσική; Πώς γίνεται να οριoθετηθεί ο ήχος, το φυσικό φαινόμενο που ταξιδεύει μέσα από στερεά, υγρή και αέρια μορφή; Μπορούμε να κατανοήσουμε το συνεχώς μεταβαλλόμενο; Αυτό που κυριαρχεί στο εδώ και το τώρα;

Με αφετηρία τα παραπάνω ερωτήματα, το Borderline Festival 2018 μας προσκαλεί εντός και εκτός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 18 έως τις 22 Απριλίου, για να αφεθούμε στην απεραντοσύνη του ήχου και να βιώσουμε τη ζωντανή μουσική χωρίς φραγμούς και στεγανά. Τραγούδι και θόρυβος, σύνθεση, αυτοσχεδιασμός και τηλεματική περφόμανς σε live streaming στο ΥouTube, ο μύθος του Νάρκισσου σε ψηφιακή όπερα, συναυλία με σωλήνες, σπόρους και μπαλόνια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, περίπατος ηχογράφησης πεδίου στον Υμηττό, μουσική παράσταση από ομάδα ενηλίκων με νοητική υστέρηση, συναυλία που διερευνά την ερημιά του σιβηρικού τοπίου, αιολικές άρπες στον αμπελώνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κλασικός μινιμαλισμός, metal, ηχητική γεωγραφία του χώρου, παραισθησιογόνα drones, απόκοσμοι βόμβοι, αιωρούμενα μεταλλικά δοχεία, ηλεκτρονικά dj sets, sound installations και ομιλίες· όλα αυτά στο αθηναϊκό φεστιβάλ που αγαπά τον πειραματισμό, τις νέες συνεργασίες και τις ηχητικές αναζητήσεις. Στη Στέγη, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Ρομάντσο και στο Ε.Δ.Ω.

Επιμέλεια Φεστιβάλ:, Μιχάλης Μοσχούτης

Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Πιτούλη, Χαρά Μουρλά

Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου, Ειρηλένα Τσάμη, Γιώργος Λιναρδάκης,

Κωστής Λεβάντης

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | Στέγη

Telematic Hacking 2: Network Ensemble, Tim Shaw, Aram Bartholl, Dirty Electronics, Tim Ward, Rob Chafer, Γιάννης Κοτσώνης

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | Στέγη

Μedea Electronique: Ηχώ και Νάρκισσος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | Στέγη

Alan Courtis (μαζί με ομάδα ενηλίκων με νοητική υστέρηση) / Francisco Meirino / Angharad Davies, Tisha Mukarji & Δήμητρα Λαζαρίδου-Χατζηγώγα / Richard Dawson

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | Γεωπονικό Πανεπιστήμιο | Ε.Δ.Ω. | Ρομάντσο

Robin Rimbaud (aka Scanner) / Pierre Berthet / Yoni Silver / Scanner και Μαρία Παπαδομανωλάκη / Constantine / HELM / Lawrence English / Pan Daijing / Babyfather

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | Γεωπονικό Πανεπιστήμιο | Στέγη | Υμηττός

Lawrence English (Field Recording Workshop) / Pierre Berthet / Oren Ambarchi & Crys Cole / HELM / Moa Pillar & EFTD

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η Ημέρα

 

Τηλεματικό χάκινγκ 2

18 Απριλίου | Μικρή Σκηνή | 21:00 | Δωρεάν

Στο πλαίσιο του προγράμματος Interfaces, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το βρετανικό πανεπιστήμιο De Montfort θα συνεισφέρουν στις πρωτοβουλίες γύρω από την τηλεματική τέχνη, εστιάζοντας στο χάκινγκ ως ένα ιδιαίτερα κατάλληλο μέσο τηλεματικής περφόρμανς.

 

Πολλοί ήχοι από χακαρισμένα όργανα έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές και δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά όργανα. Αν θεωρήσουμε τον router του Ίντερνετ ως μουσικό όργανο, αυτό ανοίγει τον δρόμο για νέο ρεπερτόριο και νέους ακροατές.

Το χακάρισμα και η δημιουργία μουσικής με τη χρήση μιας συσκευής δικτύου μπορούν να διευρύνουν την πρόσβαση στη μουσική διαδικασία. Στην περίπτωση του router, ένα ενδεχόμενο θα ήταν να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αποστέλλονται και λαμβάνονται πακέτα δεδομένων, εστιάζοντας στη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε ήχους ή στη συμπεριφορά της συσκευής. Ζητήματα όπως η καθυστέρηση στη μεταφορά των πληροφοριών δεν θα πρέπει να θεωρηθούν προβληματικά για μια δικτυακή περφόρμανς. Αντιθέτως, θα πρέπει να τα θεωρήσουμε ως χαρακτηριστικά της υλικής φύσης του Ίντερνετ, που μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία μουσικής.

Αυτή η πρωτοβουλία έχει στόχο να δημιουργήσει έναν νέο, κοινοτικό τρόπο μουσικής δημιουργίας, βασισμένο στην τεχνολογία, που απευθύνεται σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ικανοτήτων και πολιτιστικού υπόβαθρου και η οποία –το σημαντικότερο– φέρνει κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη.

Από τον Νοέμβριο του 2017, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το βρετανικό πανεπιστήμιο De Montfort συνεργάζονται με χάκερ, ειδικούς σε θέματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και καλλιτέχνες, για να υποστηρίξουν τη δημιουργία έργων μέσα από διεθνείς συνεργασίες, συντονίζοντας μια σειρά τηλεματικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων. Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, στην οποία οι καλλιτέχνες παρουσίασαν τα έργα και τις ιδέες τους γύρω από τη θεματική της τελεματικής περφόρμανς. Η ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο πανεπιστήμιο De Montfort, στο Λέστερ της Αγγλίας, και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του δικτύου Interfaces στο YouTube.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του δικτύου Interfaces στο YouTube, ενώ θα υπάρχει ζωντανή προβολή για το κοινό στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Network Ensemble, Tim Shaw, Aram Bartholl, Dirty Electronics, Tim Ward, Rob Chafer, Γιάννης Κοτσώνης

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ                                                                                 ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

                                  

2η Ημέρα

Μedea Electronique: Ηχώ και Νάρκισσος

19 Απριλίου | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Εισιτήρια: 7 € (Κανονικό) | 5 € (Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5+ άτομα, Ανεργίας, ΑμΕA, Συνοδός ΑμΕA) |

Ομαδικές κρατήσεις στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από τον μύθο της Ηχούς και του Νάρκισσου, όπου για πρώτη φορά αποτυπώνονται οι έννοιες του video και του audio, στον 21ο αιώνα της ψηφιακής τεχνολογίας. Το live coding, σε ρόλους συνθέτη και λιμπρετίστα, εμπνέεται από τις δύο μυθολογικές φιγούρες και παραδίδει μια όπερα με σύγχρονες προβληματικές.

Η Medea Electronique, πιστή στο οπτικοακουστικό της αλφάβητο και στην επιθυμία της για συνεχή μετατόπιση των ορίων και έρευνα στη διατομή τέχνης και τεχνολογίας, μας μεταφέρει από τον μύθο της Ηχούς και του Νάρκισσου, όπου για πρώτη φορά αποτυπώνονται οι έννοιες του video και του audio, στον 21ο αιώνα της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο Νάρκισσος της νέας εποχής καθρεφτίζεται σε οθόνες, στην πόλη-οθόνη όπου και ζει. Ο σύγχρονος Νάρκισσος δεν ερωτεύεται τον εαυτό του, αλλά την εικόνα. Το ναρκισσιστικό Εγώ, σε αντίθεση με το εξατομικευμένο Εγώ του μοντερνισμού, είναι όλο και περισσότερο κενό, άδειο περιεχομένου, ενώ η Ηχώ συνεχίζει το παιχνίδι του ετεροκαθορισμού και του αντανακλαστικού μιμητισμού.

Η ιστορία του Οβίδιου παρουσιάζεται διασκευασμένη, μέσα από την καινοτόμο και πρόσφατα αναπτυσσόμενη πρακτική του live coding, δηλαδή μέσα από τον προγραμματισμό σε πραγματικό χρόνο επί σκηνής. Τα χαρακτηριστικά της όπερας μεταγράφονται στα ψηφιακά τους ισοδύναμα μέσω του live coding και του code poetry: ο κώδικας, που γράφεται σε πραγματικό χρόνο από τον προγραμματιστή στη σκηνή, παράγει τον ήχο της όπερας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το λιμπρέτο που ερμηνεύουν οι δύο λυρικοί τραγουδιστές.

Ένας μύθος αγάπης, από το τρίτο βιβλίο των Μεταμορφώσεων του Οβίδιου, για τον Νάρκισσο, που μαγεμένος από την αντανάκλασή του μένει να κοιτάζει εκστασιασμένος το είδωλό του στη λίμνη. Όταν καταλαβαίνει το ανέφικτο της επιθυμίας του, μαρμαρώνει από την απελπισία και μένει εκεί για πάντα· υπέροχο, αιώνιο άγαλμα, δίπλα στο οποίο θα περιπλανιέται η Ηχώ, δίχως σώμα, αιώνια και αυτή. Μια ιστορία για το audio και το video, για την εικόνα και τον ήχο, και τη γεμάτη ένταση σχέση τους. Ο μύθος υπαινίσσεται τη δύναμη που έχει η εικόνα να καλεί στο εσωτερικό της. Ο Νάρκισσος επιχειρεί μια ανέφικτη και τραγική είσοδο στην εικόνα.

 

Συντελεστές

Διασκευή & Επιμέλεια: Medea Electronique

Live Coding: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

Μουσική Διεύθυνση: Μανώλης Μανουσάκης

Δραματουργία: Αγγελική Πούλου

Σενάριο: Παναγιώτης Γουμπούρος

Live Visuals: Βίκυ Μπισμπίκη

Video: Κλεοπάτρα Κοραή

Κινηματογράφηση: Michael Tebinka

Χορογραφία & Επιμέλεια Κίνησης: Γιάννης Νικολαΐδης

Σκηνικά: Χρήστος Λάσκαρης

Κοστούμια: gaffer & fluf (Κατερίνα Βαμβακά)

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Σχεδιασμός Ήχου: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Μανώλης Μανουσάκης

Τεχνικοί Διευθυντές: S19st _ Βασίλης Κουντούρης, Tim Ward

Ηχοληψία: S19st _Κώστας Μπόκος

Βοηθός Ηχολήπτη: Κωνσταντίνα Θανοπούλου

Γραφιστικός Σχεδιασμός: Γιάννης Λώλης

Χορός (κίνηση) σε βίντεο: Ιωάννα-Ηλέκτρα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Μαρία Φουντούλη
Χορός (τραγούδι) σε βίντεο: Ελένη Καρακάση, Μαριέττα Σαρρρή, Ειρήνη Σγουρίδου

Ερμηνεία: Κατερίνα Μανιού (υψίφωνος), Μάριος Σαραντίδης (μπασοβαρύτονος)

Οργάνωση Παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης

Υπηρεσίες Παραγωγής: Τηλεκίνηση SA

Διεύθυνση Παραγωγής: Ηρώ Ακριβού

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 

 

3η Ημέρα

20 Απριλίου | Εκτός Στέγης & Μικρή Σκηνή

Αιολικές άρπες στον αμπελώνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, μια μουσική παράσταση από ομάδα ενηλίκων με νοητική υστέρηση και 3 ακόμα συναυλίες back-to-back στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Αυτή είναι η 3η ημέρα του Borderline.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Alan Courtis (μαζί με ομάδα ενηλίκων με νοητική υστέρηση) | Μικρή Σκηνή | 20:00

Εισιτήρια: 3 € (Κανονικό) | 2 € (Μειωμένο, Φίλος, Ανεργίας, ΑμΕA, Συνοδός ΑμΕA)

Στο πλαίσιο του Borderline, ο Άλαν Κούρτις πραγματοποιεί ένα τριήμερο εργαστήριο (17-19 Απριλίου), μαζί με ομάδα ενηλίκων με νοητική υστέρηση, το οποίο ολοκληρώνεται με μια μοναδική παράσταση στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Το 1993, ο Αργεντινός μουσικός Άλαν Κούρτις, μαζί με τον Roberto Conlazo και τον μαθητή τους με Σύνδρομο Down, Miguel Tomasin, ίδρυσαν τους Reynols. Μέχρι το 2004 οι Reynols είχαν 100 κυκλοφορίες στο ενεργητικό τους, καθώς και περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη. Ο Άλαν Κούρτις έχει περιοδεύσει εκτενώς σε Ιαπωνία, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι: Pauline Oliveros, Lee Ranaldo, Jim O’Rourke, Phill Niblock, Otomo Yoshihide, Francisco López, Daniel Menche, Yoshimi, Eddie Prévost, Makoto Kawabata, KK Null, Mats Gustafsson, Rick Bishop, Toshimaru Nakamura, L.A.F.M.S., Thomas Dimuzio, Tetuzi Akiyama, Lasse Marhaug, Ashtray Navigations, Nihilist Spasm Band, Rapoon, Birchville Cat Motel, The New Blockaders, Kaffe Mathews, Jaap Blonk, Jazkamer, C. Spencer Yeh, Okyung Lee, Avarus και Kemialliset Ystavat.

 

Francisco Meirino | Angharad Davies, Tisha Mukarji & Δήμητρα Λαζαρίδου-Χατζηγώγα | Richard Dawson | Μικρή Σκηνή | 21:00

Εισιτήρια: 7 € (Κανονικό) | 5 € (Μειωμένο, Φίλος, Ανεργίας, ΑμΕA, Συνοδός ΑμΕA)

Francisco Meirino

Ο Φρανσίσκο Μεϊρίνο, γεννημένος στην Ισπανία το 1975, δραστηριοποιείται από το 1994 στην πειραματική μουσική και τη ζωντανή περφόρμανς. Η μουσική του εξερευνά την ένταση ανάμεσα στο προγραμματιζόμενο υλικό και στη δυναμική της αποτυχίας του. Τον ενδιαφέρει πρωτίστως η ιδέα της ηχογράφησης όσων υποτίθεται ότι δεν πρέπει να ηχογραφούνται –αστοχίες εξοπλισμού, ο θάνατος των ηχοσυστημάτων, μαγνητικά πεδία και ηλεκτροστατικοί θόρυβοι– και το πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και να τα ακούσει ριζικά εκτός πλαισίου.

Angharad Davies, Tisha Mukarji και Δήμητρα Λαζαρίδου-Χατζηγώγα

Η Ανχάραντ Ντέηβις, η Τίσα Μουκάρτζι και η Δήμητρα Λαζαρίδου-Χατζηγώγα σχημάτισαν το τρίο Outwash, συνεργαζόμενες για μια ζωντανή εμφάνιση και μια ηχογράφηση στην εκκλησία St Anne and St Agnes, στο Σίτυ του Λονδίνου, τον Δεκέμβριο του 2011. Το ομώνυμο cd τους (Outwash), που κυκλοφόρησε το 2012 από την Another Timbre, συμπεριλήφθηκε σε αρκετές λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς εκείνης, ανάμεσά τους και στην κατηγορία Outer Limits του περιοδικού The Wire

«Η ισορροπία στο τρίο είναι θαυμάσια, με την καθεμία να έρχεται με τη σειρά της να προσθέσει ρυθμικά μέρη, με μοτίβα που εμφανίζονται συχνά στη μουσική καθώς αυτή περιστρέφεται σταδιακά, αλλά με το κάθε μέλος του γκρουπ να επιλέγει τη δική της στιγμή για να διαταράξει τα πράγματα. Το πιάνο της Τίσα Μουκάρτζι προσθέτει ένα θαυμάσιο βάθος στη μουσική, βουτώντας συχνά σε βαθιά, δυνατά χτυπήματα για να αντισταθμίσει το ελαφρύτερο άγγιγμα των συντομότερων χορδών, ενώ η Λαζαρίδου-Χατζηγώγα προσθέτει μια λαμπερή θέρμη στη διαδικασία, με τους ήχους της να ακούγονται πιο απαλοί και στρογγυλεμένοι σε σχέση με τις πυκνοΰφαντες δοξαριές του βιολιού της Ανχάραντ Ντέηβις.» – Richard Pinnell, The Watchful Ear

 

Richard Dawson

Ο Ρίτσαρντ Ντόσον, έχοντας αναδυθεί από τον βυθό του ποταμού Τάιν, στη βόρεια Αγγλία, με μια φωνή που κατακρημνίζεται και υπερίπταται, που είναι βουτηγμένη στη μακραίωνη παράδοση της βρετανικής μπαλάντας και στις έξοχα σμιλευμένες παρατηρήσεις του κοινότοπου, είναι ένας αλλόκοτος τροβαδούρος, γοητευτικός και συγχρόνως τραχύς. Το χαοτικά βιρτουόζικο κιθαριστικό παίξιμό του περιδιαβαίνει από μελωδίες του μιούζικ χολ έως χρωματιστές εκδοχές του θορύβου, από τον στατικό ηλεκτρισμό του ενισχυτή και τις ταλαντώσεις του feedback. Τα τραγούδια του είναι εξίσου ιλαρά και τραγικά, προερχόμενα από μια εμπύρετη φαντασία που παραπέμπει σε κόσμους ένδοξους και κόσμους άγνωστους.

Τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις όσο και στους δίσκους του, ο Ντόσον είναι ένα πύρινο μέτωπο μουσικής έκφρασης και προσωπικότητας. Με παράταιρο παρουσιαστικό, και εν μέσω αφηγήσεων για ανανάδες και εσώρουχα, φαντάσματα της οικογένειάς του και γάτες, η σκηνική παρουσία του είναι ελκυστική και συνάμα τρομακτική. Η δύναμη της φωνής του, που βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα, σε συνδυασμό με τις έκκεντρες κιθαριστικές του γραμμές, ανακαλούν ψευδείς αναμνήσεις του Tim Buckley και του Richard Youngs σε ντουέτα με τον Sir Richard Bishop και τον Zoot Horn Rollo. Υπάρχει μια τραχύτητα στη μουσική, η οποία ενσωματώνει φθαρμένες από τον χρόνο παραδόσεις τραγουδοποΐας –την τραγουδιστική παράδοση του Sacred Harp, τις κατακερματισμένες ερωταποκρίσεις των Γαελικών Ψαλμών, την αχαλίνωτη ισχύ των Μογγόλων λαρυγγιστών–, με τη δύναμή της να μετριάζεται από την οικειότητα, στιγματισμένη με ανθρώπινο συναίσθημα που αγκυροβόλησε χάριν μιας αίσθησης του τόπου.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Pierre Berthet: Η καλή θέληση του Αιόλου | Ηχητική εγκατάσταση

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αμπελώνας | Δωρεάν | παράλληλα με την έκθεση Γεωμετρίες

Παρασκευή 20 Απριλίου | 17:00-21:00

Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Απριλίου | 12:00-21:00

O Πιερ Μπερτέ χρησιμοποιεί στην ηχητική εγκατάσταση Η καλή θέληση του Αιόλου αιωρούμενα μεταλλικά δοχεία, συνδεδεμένα μεταξύ τους με σύρμα, τα οποία ενεργοποιούνται ηχητικά από μικρά μοτέρ και πιθανούς ανέμους. Από τη δεκαετία του ’90, ο Μπερτέ σχεδιάζει και κατασκευάζει ηχητικά αντικείμενα και εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας μεταλλικά και πλαστικά αντικείμενα, νερό, μαγνητικά πεδία, ηλεκτρικές σκούπες, αποξηραμένα φυτά, καθώς και διάφορα υλικά που βρίσκει στη φύση. Έχει σπουδάσει κρουστά με τον André Van Belle και τον Georges-Elie Octors, αυτοσχεδιασμό με τον Garrett List, σύνθεση με τον Frederic Rzewski και θεωρητικά με τον Henri Pousseur.

Τη συμμετοχή του Pierre Berthet στο φεστιβάλ υποστηρίζει:   

 

 

4η Ημέρα

 

21 Απριλίου | Εκτός Στέγης

4η ημέρα και το Borderline βγαίνει εκτός Στέγης με κλασικό μινιμαλισμό, metal, ηχητική γεωγραφία του χώρου, παραισθησιογόνα drones, απόκοσμους βόμβους, αιωρούμενα μεταλλικά δοχεία, συνδυασμούς ρυθμών και αναζήτηση των ορίων της αντίληψης.

Pierre Berthet: Galileo (2000) του Tom Johnson | Περφόρμανς | 18:00

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αμπελώνας | Δωρεάν | παράλληλα με την έκθεση Γεωμετρίες

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)

Στην περφόρμανς με τίτλο Galileo, ο Πιερ Μπερτέ θα ερμηνεύσει ένα έργο του Αμερικανού μινιμαλιστή συνθέτη Τομ Τζόνσον, σε ένα ιδιότυπο μουσικό όργανο/εκκρεμές. Το Galileo είναι μια σύνθεση/μουσικό όργανο που αιωρείται πάνω σε πέντε εκκρεμή. Το πιο αργό από αυτά κρέμεται από μια κλωστή μήκους περίπου 260 εκατοστών, αναρτημένη σε ύψος σχεδόν τεσσάρων μέτρων. Τα άλλα τέσσερα εκκρεμή πρέπει να είναι προσεκτικά μετρημένα, ακολουθώντας τον τύπο που ανακάλυψε πριν από 500 χρόνια ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei), προκειμένου να ολοκληρώσουν τους κύκλους τους στο 1/2, τα 2/3, τα 3/4 και τα 4/5, τον χρόνο που χρειάζεται το μακρύτερο. Μια ακολουθία σύντομων συνθέσεων μας επιτρέπει να ακούσουμε όλους τους διαφορετικούς συνδυασμούς ρυθμών. Το κομμάτι έχει εξελιχθεί σταδιακά από τρία εκκρεμή σε πέντε και από 10 λεπτά έως πάνω από 40, σε μια ποικιλία συνθηκών.

Yoni Silver | Scanner & Μαρία Παπαδομανωλάκη | 20:00

Δωρεάν

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)

Ο Γιόνι Σίλβερ είναι Ισραηλινός μπασοκλαρινετίστας και πολυοργανίστας, εγκατεστημένος στο Λονδίνο. Έχει εμφανιστεί ζωντανά και ηχογραφήσει σε ένα ευρύ φάσμα πειραματικών μουσικών πεδίων, είτε ως σολίστ είτε σε συνεργασία με μουσικούς όπως ο Steve Noble, η Birgit Ulher, το Hyperion Ensemble, οι Blood Stereo και πολλοί άλλοι. Το μοναδικό του στυλ στο μπάσο κλαρινέτο είναι ένα αμάλγαμα τεχνικών και εκφραστικών μέσων που συνδέονται με τη free jazz και τον αυτοσχεδιασμό, καθώς και μια προσέγγιση ηχητικής εξέλιξης που πηγάζει από το noise και την υπερφασματική μουσική. Έχει ηχογραφήσει για διάφορες εταιρείες: Creative Sources, Confront Recordings, Wasted Capital, Chocolate Monk και Edition Modern.

Ο Βρετανός συνθέτης και καλλιτέχνης Robin Rimbaud (γνωστός και ως Scanner) και η Ελληνίδα καλλιτέχνης του ήχου Μαρία Παπαδομανωλάκη θα δουλέψουν ανταποκρινόμενοι στον χώρο και τους ήχους γύρω από το Ε.Δ.Ω. στην Αθήνα. Σε συνέχεια της πρώτης ενσάρκωσης αυτής της συνεργασίας τους, που έγινε γύρω από την περιοχή Bethnal Green του Λονδίνου (2014), ο Ρίμπο και η Παπαδομανωλάκη παρουσιάζουν μια ζωντανή και αυτοσχεδιαστική ηχητική γεωγραφία του χώρου, ενσωματώνοντας ηχογραφήσεις πεδίου σε πραγματικό χρόνο, φωνή και ηλεκτρονικά.

Constantine & Δάφνη Αντωνιάδου | HELM | Lawrence English | Pan Daijing | Babyfather
Ρομάντσο | 22:00

Εισιτήρια: 10 € (Κανονικό) | 8 € (Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα) | 7 € (Κάτοικος Γειτονιάς, Παρέα 10+ άτομα) | 6 € (Ανεργίας, ΑμΕA, Συνοδός ΑμΕA)


Constantine & Δάφνη Αντωνιάδου

Το έργου του Constantine (Κωνσταντίνου Σκουρλή) εκτείνεται πέρα από τα όρια της συμβατικής μουσικής και θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια μάζα παραφορτωμένου και διαπεραστικού ήχου που παράγεται από κιθάρες, ενισχυτές, ορχηστρικά όργανα, προετοιμασμένο πιάνο, παλιά ραδιόφωνα με λυχνίες και ηχογραφήσεις πεδίου. Η μουσική του είναι επηρεασμένη από το metal, τον κλασικό μινιμαλισμό και το drone. Το ντεμπούτο άλμπουμ του, Hades, που κυκλοφόρησε στην Bedouin Records, έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές και ανακηρύχθηκε ανάμεσα στα κορυφαία του 2017, από έγκυρες πλατφόρμες όπως οι Headphone Commute, A Closer Listen, Tartine de contrebasse, Mutual Grimness κ.ά. Για το Borderline Festival, ο Constantine θα συνεργαστεί με την ανερχόμενη χορογράφο Δάφνη Αντωνιάδου σε μια ζωντανή ηχητική/χορευτική περφόρμανς βασισμένη στη μουσική από το Hades και στη μοναδική χορογραφική γλώσσα που προέκυψε από την προηγούμενη συνεργασία των δύο καλλιτεχνών, με τίτλο MATTER.

HELM

Πίσω από το όνομα Helm βρίσκεται ο Luke Younger, Λονδρέζος καλλιτέχνης του ήχου και πειραματικός μουσικός που δουλεύει με ένα ευρύ φάσμα προστιθέμενων οργάνων και αφηρημένων ηχητικών πηγών. Οι συνθέσεις του χτίζουν πυκνά ηχοτοπία που ενσωματώνουν στοιχεία musique concrète και industrial μουσικής, παράλληλα με παραισθησιογόνα drones και διάφορα ακουσματικά φαινόμενα.

 

Lawrence English

Ο Λόρενς Ίνγκλις είναι συνθέτης, καλλιτέχνης νέων μέσων και επιμελητής τέχνης, με βάση του την Αυστραλία. Δουλεύοντας σε ένα εκλεκτικό φάσμα αισθητικών αναζητήσεων, θέτει με το έργο του ερωτήματα σχετικά με το πεδίο, την αντίληψη και τη μνήμη. Διερευνά τις πολιτικές της αντίληψης, μέσα από ζωντανές περφόρμανς και εγκαταστάσεις, για να δημιουργήσει έργα που μελετούν τις λεπτές μεταμορφώσεις του χώρου και ζητούν από το κοινό να συνειδητοποιήσει αυτό που υπάρχει στο άκρο της αντίληψης.

 

Pan Daijing

Η μουσική της Παν Νταϊτζίνγκ, κουρνιασμένη στην αιχμή της συνάντησης των μουσικών και καλλιτεχνικών σκηνών του Βερολίνου, είναι βουτηγμένη στον σκοτεινό θόρυβο και σε κινηματογραφικές ατμόσφαιρες, παρασυρόμενη σε απόκοσμους βόμβους και πειραγμένα beats. Οι κυκλοφορίες των EP της στις εταιρείες Noisekölln και Bedouin Records λειτούργησαν ως εφαλτήριο για το ντεμπούτο LP της γεννημένης στην Κίνα καλλιτέχνιδας, με τίτλο Lack, που κυκλοφόρησε από την PAN τον Ιούλιο του 2017.

Οι καθαρτικές, συχνά σωματικές περφόρμανς της έχουν αφήσει πρόσφατα το στίγμα τους στις σκηνές των φεστιβάλ CTM, Sonar και Atonal, ενώ παράλληλα η ίδια δημιουργεί ηχητικές εγκαταστάσεις για εκθέσεις και καλλιτεχνικές περφόρμανς και χορευτικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική επένδυση.

 

Babyfather

Οι Babyfather είναι ένα λονδρέζικο συγκρότημα αποτελούμενο από τους Dean Blunt, DJ Escrow, Gassman, Triumph ALLAH και Lady T. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, με τίτλο BBF Hosted by DJ Escrow, κυκλοφόρησε το 2016 στη Hyperdub και περιλαμβάνει επίσης συμμετοχές από τον Arca και τη Mica Levi.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Scanner (Robin Rimbaud) | Ομιλία | 12:00

Δωρεάν

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).

Pierre Berthet: Η καλή θέληση του Αιόλου | Ηχητική εγκατάσταση

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αμπελώνας | Δωρεάν | παράλληλα με την έκθεση Γεωμετρίες | 12:00-21:00

Στην ηχητική εγκατάσταση Η καλή θέληση του Αιόλου, ο Πιερ Μπερτέ χρησιμοποιεί αιωρούμενα μεταλλικά δοχεία, συνδεδεμένα μεταξύ τους με σύρμα, τα οποία ενεργοποιούνται ηχητικά από μικρά μοτέρ και πιθανούς ανέμους.

 

 

5η Ημέρα

22 Απριλίου | Εκτός Στέγης & Μικρή Σκηνή

 Συναυλία με σωλήνες, σπόρους και μπαλόνια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, περίπατος ηχογράφησης πεδίου στον Υμηττό, αυτοσχεδιασμοί, σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και processing, αλλά και μία συναυλία που διερευνά την ερημιά του σιβηρικού τοπίου, για να κλείσει η αυλαία του Borderline Festival 2018.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Pierre Berthet: Συναυλία για διάφορα αντικείμενα | 18:00

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Κτίριο Διοίκησης | Δωρεάν | παράλληλα με την έκθεση Γεωμετρίες

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).

Στη δεύτερη περφόρμανς του, με τίτλο Συναυλία για διάφορα αντικείμενα, ο Πιερ Μπερτέ θα αυτοσχεδιάσει με τα πιο απίθανα ηχητικά αντικείμενα και κατασκευές.

Oren Ambarchi & Crys Cole | Moa Pillar & EFTD, Inner Space: Siberia | HELM

Μικρή Σκηνή | 21:00-23:00

Εισιτήρια: 7 € (Κανονικό) | 5 € (Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5+ άτομα, Ανεργίας, ΑμΕA, Συνοδός ΑμΕA)

Ο Όρεν Αμπάρτσι είναι συνθέτης και πολυοργανίστας με ένα διαρκές ενδιαφέρον για υπέρβαση των συμβατικών ενόργανων προσεγγίσεων. Η δουλειά του εστιάζει κυρίως στην εξερεύνηση της κιθάρας, «ανακατευθύνοντας το όργανο σε μια ζώνη εξώκοσμης αφαίρεσης, όπου δεν είναι πλέον εύκολα αναγνωρίσιμη ως τέτοια. Αντιθέτως, είναι ένα εργαστήριο για εκτεταμένη ηχητική έρευνα» (The Wire).
Τα έργα του Όρεν Αμπάρτσι είναι διστακτικές και έντονες, εκτεταμένες τραγουδιστικές φόρμες που τοποθετούνται στις ρωγμές μεταξύ διαφόρων σχολών: σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και processing· ελεύθερος αυτοσχεδιασμός και μινιμαλισμός· χαμηλότονη, στοχαστική τραγουδοποιΐα· η παραπλανητική απλότητα και οι χρονικές αναστολές συνθετών όπως ο Morton Feldman και ο Alvin Lucier· και η σωματικότητα της ροκ μουσικής, επιβραδυμένη και απογυμνωμένη στις αρχικές της καταβολές, μετά από αφαίρεση και αντικατάστασή της με καθαρό σήμα.

Η Κρυς Κόουλ είναι Καναδέζα καλλιτέχνης του ήχου, που δουλεύει στα πεδία της σύνθεσης, της αυτοσχεδιαστικής περφόρμανς και της ηχητικής εγκατάστασης. Παράγοντας λεπτούς και ατελείς ήχους μέσα από απτικές χειρονομίες, δημιουργεί δομημένα έργα που κουρδίζουν διαρκώς το αυτί σε διαφορετικούς τόνους. Σκοπός της είναι να αποκαλύψει, αλλά και συγχρόνως να συσκοτίσει, την πολυπλοκότητα φαινομενικά κοινότοπων ήχων και πηγών. Έχει εκθέσει και παρουσιάσει ζωντανά τη δουλειά της στον Καναδά, στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. Πέρα από τις συνεχιζόμενες συνεργασίες της με τους Αυστραλούς καλλιτέχνες James Rushford και Όρεν Αμπάρτσι, έχει δουλέψει επίσης με τους Keith Rowe, Lance Austin Olsen, Jamie Drouin, Mathieu Ruhlmann, Tetuzi Akiyama, Seiji Morimoto, Jessika Kenney, Tim Olive και πολλούς άλλους. Ηχογραφήσεις της έχουν κυκλοφορήσει από τις εταιρείες Black Truffle, Penultimate Press, Touch, MeGO, caduc, Bocian, Another Timbre και Infrequency editions.

Στο Inner Space: Siberia, οι συνεργαζόμενοι με την PAN καλλιτέχνες Helm και EFTD (σχήμα που περιλαμβάνει τον αρχιτέκτονα Στέφανο Λεβίδη και την ηθοποιό Σοφία Γεωργοβασίλη) παίζουν από κοινού με τον Ρώσο μουσικό Moa Pillar. Θα ερμηνεύσουν μαζί ένα κομμάτι που διερευνά την ερημιά του σιβηρικού τοπίου, δουλεύοντας με ήχο και φιλμ από προσωπικές τους πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται λήψεις που έχουν γίνει γύρω από το Νοβοσιμπίρσκ και την οροσειρά Αλτάι. Το έργο αυτό ανατέθηκε από το Unsound Festival, με την υποστήριξη του CTM (Βερολίνο) και του Ινστιτούτου Γκαίτε του Νοβοσιμπίρσκ.

Πίσω από το όνομα Helm βρίσκεται ο Luke Younger, Λονδρέζος καλλιτέχνης του ήχου και πειραματικός μουσικός που δουλεύει με ένα ευρύ φάσμα προστιθέμενων οργάνων και αφηρημένων ηχητικών πηγών. Οι συνθέσεις του χτίζουν πυκνά ηχοτοπία που ενσωματώνουν στοιχεία musique concrète και industrial μουσικής, παράλληλα με παραισθησιογόνα drones και διάφορα ακουσματικά φαινόμενα.

https://hhelmm.bandcamp.com

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Pierre Berthet: Η καλή θέληση του Αιόλου | Ηχητική εγκατάσταση

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αμπελώνας | Δωρεάν | παράλληλα με την έκθεση Γεωμετρίες | 12:00-21:00

Στην ηχητική εγκατάσταση Η καλή θέληση του Αιόλου, ο Πιερ Μπερτέ χρησιμοποιεί αιωρούμενα μεταλλικά δοχεία, συνδεδεμένα μεταξύ τους με σύρμα, τα οποία ενεργοποιούνται ηχητικά από μικρά μοτέρ και πιθανούς ανέμους.

Lawrence English: Radical Listening | Masterclass ηχογράφησης και ακρόασης πεδίου

Στέγη-Υμηττός | Δωρεάν | 12:00–17:00

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)