Νίκος Μερτζάνος: «Νιώθω πως η σύνθεση είναι ένας δρόμος που τον βαδίζω πιο εύκολα» - Free Sunday
Νίκος Μερτζάνος: «Νιώθω πως η σύνθεση είναι ένας δρόμος που τον βαδίζω πιο εύκολα»

Νίκος Μερτζάνος: «Νιώθω πως η σύνθεση είναι ένας δρόμος που τον βαδίζω πιο εύκολα»

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Νίκος Μερτζάνος (τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιάννης Κότσιρας), σε ηλικία μόλις 19 ετών γνώρισε την επιτυχία με το τραγούδι «Στάσου Λίγο» το οποίο μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει επτά εκατ. προβολές στο διαδίκτυο.

Το τραγούδι έδωσε και τον τίτλο στον πρώτο προσωπικό του δίσκο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Feelgood Records σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη αλλά και ίδιου. Με αφορμή τον δίσκο αλλά και την εμφάνισή του στην μουσική σκηνή «Σφίγγα» την Τετάρτη 31 Μαΐου, ο Νίκος Μερτζάνος μίλησε στο Free Sunday για την μουσική, την επιτυχία και την πορεία του μέχρι σήμερα.

mertzanos cover

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός σας δίσκος με τον τίτλο «Στάσου λίγο». Ποιο είναι το feedback που έχετε λάβει μέχρι σήμερα;

Γενικά έχω λάβει πολύ καλά σχόλια παρόλο που το υλικό του δίσκου έχει στοιχεία από πολλούς μουσικούς χώρους και αυτό μπορεί να ξενίσει κάποιους. Παρόλα αυτά έχει κυκλοφορήσει πριν δυο μήνες για να μπορέσω να σας δώσω ένα feedback μεγάλης κλίμακας.

Θα μας περιγράψετε πώς ήταν η διαδρομή μέχρι την έκδοση του δίσκου;

Ήταν ένα τρενάκι τρόμου. Πολλές αναβολές της τελευταίας στιγμής, αλλαγές συνεργατών κλπ. αλλά όλα για κάποιο λόγο δεν γίνονται; Στην ουσία τα τελευταία δυο χρόνια έγιναν οι ηχογραφήσεις του δίσκου. Όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονταν προσπάθειες να λυθούν πρακτικά θέματα.

Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου κατέγραψε μεγάλη επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο. Πώς «εισπράξατε» αυτήν την επιτυχία;

Με πολλή χαρά αλλά και με πολλή άγνοια για το πως έπρεπε να κινηθώ. Δεν το περίμενα ούτως η άλλως να συμβεί με ένα κομμάτι τόσο ιδιαίτερο. Πολλοί στίχοι, μεγάλη διάρκεια, καμία σταθερή δομή.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα τραγούδι ξεχωριστό;

Ειλικρινά δεν ξέρω να σας πω. Φαντάζομαι είναι να πέσει μέσα σε εκείνη τη χρονική στιγμή που θα κουμπώσουν τέλεια όλες οι προϋποθέσεις. Όταν γράφεις κάτι και θες να το επικοινωνήσεις με τον κόσμο, πρέπει πιστεύω να σαι σίγουρος εσύ και μετά ο χρόνος δείχνει.

Συνθέτης ή τραγουδιστής;

Έλα μου ντε! Νιώθω πως η σύνθεση είναι ένας δρόμος που τον βαδίζω πιο εύκολα. Παρόλα αυτά δεν θα μπορούσα ποτέ να πάψω να τραγουδάω εντελώς. Μ’ αρέσει να είμαι στο stage.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Αρχικά έχουμε μια live εμφάνιση στη Σφίγγα Πέμπτη 31 Μαΐου και επιπλέον έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να ηχογραφεί τραγούδια μας με τον Νίκο Μωραΐτη η Γιώτα Νέγκα για τον επερχόμενο δίσκο της. Μια πρώτη γεύση θα πάρετε πολύ σύντομα από το single που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Μάιο.

Ο Νίκος Μερτζάνος στην Σφίγγα
Μαζί του θα είναι ο Πάνος Παπαϊωάννου, ο Χρυσόστομος Καραντωνίου και ο Σπύρος Παρασκευάκος
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος σε τραπέζι: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί