Λυδία Σέρβου: «Τίποτα πιο όμορφο από το να μεταφέρεις την εμπειρία σου» - Free Sunday
Λυδία Σέρβου: «Τίποτα πιο όμορφο από το να μεταφέρεις την εμπειρία σου»

Λυδία Σέρβου: «Τίποτα πιο όμορφο από το να μεταφέρεις την εμπειρία σου»

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου σας συναντάμε στη Σφίγγα. Μιλήστε μας για την εμφάνισή σας αυτήν.

Πράγματι στις 6 Οκτωβρίου θα βρίσκομαι στη μουσική σκηνή Σφίγγα με τους υπέροχους μουσικούς και φίλους Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, Βασίλη Δρογκάρη στο ακορντεόν, Παντελή Ντζιάλα στις κιθάρες, Βασίλη Κορακάκη στο μπουζούκι, Θανάση Σοφρά στο μπάσο και Στράτο Σαμιώτη στα κρουστά. Η μουσική μας βραδιά έχει τον τίτλο «Μνήμες». Από τα κλασικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής μέχρι και τα λαϊκά της καρδιάς, όπως δεν τα έχουμε ξανακούσει. Σε αυτή την ξεχωριστή για μένα βραδιά θα έχω την τιμή να μοιραστώ την «τρέλα» και τις «μνήμες» μου με τον εξαιρετικό και υπερταλαντούχο ερμηνευτή Γιάννη Παλαμίδα. «Οι μνήμες πληθαίνουν κι εμείς αλλάζουμε… μα ό,τι κι αν γίνει, οι μνήμες αυτές θα είμαστε πάντα εμείς». Σας περιμένουμε Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 22:00.

Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών σας σε ένα ζωντανό πρόγραμμα;

Το βασικό κριτήριο είναι το κοινό. Αυτό με εμπνέει. Διαλέγω τραγούδια γνωστά και αγαπημένα που να αγγίζουν την ψυχή μου, αλλά και τον κόσμο, με μοναδικό στόχο να τραγουδήσουμε παρέα.

LYDIA min

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη στιγμή στη μέχρι σήμερα μουσική σας πορεία;

Όλες τις συνεργασίες μου τις θεωρώ σπουδαίες και τις θυμάμαι με χαμόγελο και συγκίνηση. Σίγουρα όμως ξεχωριστή στιγμή στην πορεία μου υπήρξε η συμμετοχή μου στο Ηρώδειο στην παράσταση «Μικρασία φεύγαμε… και για σένα λέγαμε». Στην εκδήλωση συμμετείχαν νέοι, σπουδαίοι καλλιτέχνες και χορευτικές ομάδες, αλλά και σύλλογοι που φέρουν τη σφραγίδα του μικρασιατικού πολιτισμού και μας ταξίδεψαν στη Σμύρνη, στην Πόλη, στην Καππαδοκία και στον Πόντο. Τη σκηνική επιμέλεια είχε η Σοφία Σπυράτου, την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Ζαχαρίας Καρούνης και για πρώτη φορά στα χρονικά την οργάνωση στο Ηρώδειο είχε η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Χαλκηδόνος και Ηρακλείου.

Έχετε δηλώσει πολλές φορές την αγάπη σας για τη μουσική του Χατζιδάκι. Και την επιρροή που έχετε δεχτεί από το έργο του. Αν σήμερα ήταν ανάμεσά μας, θα ήταν ικανοποιημένος από το επίπεδο της ελληνικής μουσικής;

Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία αναπτύχθηκε και τράφηκε από την προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι, που δεν δίστασε ούτε μια στιγμή να προβάλει τα οράματά του στην πιο ακραία τους μορφή, για να φανερώσει έτσι το βαθύτερο νόημα της τέχνης. Θα απαντήσω, λοιπόν, στην ερώτησή σας με δικά του λόγια, γιατί απλά πιστεύω πως δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στο τοπίο του ελληνικού τραγουδιού: «Περιφρονώ αυτούς που δεν στοχεύουν στην αναθεώρηση και στην πνευματική νεότητα, τους εύκολα “επώνυμους” πολιτικούς και καλλιτέχνες, τους εφησυχασμένους συνομηλίκους, τη σκοτεινή και ύποπτη δημοσιογραφία, καθώς και την κάθε λογής χυδαιότητα… Δεν είναι το τραγούδι μου απλοϊκό κι ευχάριστο σαν το τενεκεδένιο σήμα μιας πολιτικής παράταξης ή ενός αθλητικού συλλόγου. Δεν κολακεύει τις συνήθειές σας ούτε και διασκεδάζει την αμηχανία σας, την οικογενειακή σας πλήξη ή την ερωτική σας ανεπάρκεια. Δεν είναι το τραγούδι μου μονόφωνη αρτηρία ούτε μια πολυφωνική και λαϊκή υστερία. Είναι μια μυστική πηγή, μια στάση πρέπουσα και ηθική απέναντι στα ψεύδη του καιρού μας, ένα παιχνίδι ευφάνταστο με απρόβλεπτους κανόνες, μια μελωδία απρόσμενη που γίνεται δική σας, δεμένη αδιάσπαστα με άφθαρτες λέξεις ποιητικές και ξαναγεννημένες». Τα συμπεράσματα δικά σας!

Τι άλλο φέρνει ο χειμώνας για εσάς;

Ο χειμώνας σίγουρα θα είναι δημιουργικός. Ετοιμάζω την επανέκδοση του δίσκου «Κάμε τον ύπνο σύννεφο» που θα περιέχει και τρία νέα νανουρίσματα και θα κυκλοφορήσει μέχρι τα Χριστούγεννα από την Cobalt Music. Θα συνεχίσω τις ζωντανές εμφανίσεις με τους υπέροχους συνεργάτες μου και πιστεύω με τη νέα χρονιά θα είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω το νέο μου υλικό.

Επίσης, διδάσκετε μουσική. Περιγράψτε μας αυτή την επικοινωνία δασκάλου-μαθητή.

Θα τη χαρακτήριζα ιδιαίτερη και μαγική. Συναναστρέφομαι παιδιά από 2 ετών μέχρι ενήλικες και νιώθω ευλογημένη γι’ αυτό. Υπάρχει αγάπη μεταξύ μας, σεβασμός, εμπιστοσύνη, ενδιαφέρον. Προσπαθώ να μεταδώσω στα παιδιά την αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι. Κι εκείνα με ισορροπούν και με κάνουν να νιώθω γεμάτη και αισιόδοξη κοντά τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να νιώθεις πως μεταφέρεις την εμπειρία και τη γνώση σου σε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους.

Αν κάποιος από τους μαθητές σας ήθελε να δηλώσει συμμετοχή σε κάποιο talent show, τι θα τον συμβουλεύατε, από τη στιγμή μάλιστα που έχετε δει αυτά τα παιχνίδια από μέσα, ως vocal coach για την ομάδα του Γιώργου Θεοφάνους στο «Χ Factor 3»;

Πιστεύω στο ταλέντο! Και για μένα τα μόνα εφόδια που επιτρέπουν σε έναν καλλιτέχνη να ολοκληρωθεί είναι οι σπουδές, το πείσμα και η σκληρή δουλειά. Από την άλλη, όλοι γνωρίζουμε τη δύναμη της τηλεόρασης. Και τα μουσικά talent shows δίνουν τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν να αποκτήσουν πολύ γρήγορα αναγνωρισιμότητα. Το θέμα είναι βγαίνοντας από αυτά τα παιχνίδια να μπορέσουν τα ίδια τα παιδιά να διαχειριστούν την ξαφνική επιτυχία και την προβολή που τους δίνεται μέσα από την τηλεόραση και να την «εκμεταλλευτούν» υπέρ τους, για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

INFO

Λυδία Σέρβου

«Μνήμες»

Σάββατο 6 Οκτωβρίου

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ζωοδόχου Πηγής & Κιάφας 13