Σταύρος Αβράμογλου: «Το λαϊκό τραγούδι είναι η φωνή του λαού» - Free Sunday
Σταύρος Αβράμογλου: «Το λαϊκό τραγούδι είναι η φωνή του λαού»

Σταύρος Αβράμογλου: «Το λαϊκό τραγούδι είναι η φωνή του λαού»

Δεκατρία ακυκλοφόρητα τραγούδια μεγάλων δημιουργών του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού περιλαμβάνει το νέο cd του τραγουδιστή Σταύρου Αβράμογλου, με τίτλο «Αυτοί που φύγαν».

Ο Σταύρος Αβράμογλου που έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς και έχει λάβει μέρος σε μουσικά φεστιβάλ σε Κύπρο, Ισραήλ, Καναδά και ΗΠΑ, μίλησε στο Freesunday.gr για το λαϊκό τραγούδι αλλά και για την ανάγκη που τον οδήγησε στην ίδρυση της δικής του δισκογραφικής εταιρείας.

Abramoglou1

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας cd με τίτλο «Αυτοί που φύγαν». Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Περιλαμβάνει δεκατρία ανέκδοτα τραγούδια μεγάλων συνθετών (Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Ζαμπέτα, Καπλάνης, Νταράλας, Νικολόπουλος) που ήρθαν στα χέρια μου μετά από πολυετή αναζήτηση. Τραγούδια που δημιουργούν συγκίνηση ακούγοντας τα, διότι οι περισσότεροι δημιουργοί δεν βρίσκονται εν ζωή. Πόσος μόχθος κούραση και αγωνία μέχρι να τα βρω να τα ηχογραφήσω και να πάρω άδεια από τις οικογένειες! Είναι όντως μια πολιτιστική κληρονομιά αφ ενός και αφετέρου βοηθάμε στην «ασχήμια» και την «αλλοτρίωση» του σημερινού τραγουδιού. Είμαι βέβαιος πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει την προσπάθειά μου. Σε ένα τραγούδι συμμετέχει ερμηνευτικά η Σοφία Παπάζογλου.

Θα μας πείτε πώς άρχισε το ταξίδι σας στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού;

Έκανα μαθήματα σολφέζ και κιθάρας στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τις Σέρρες στα εφηβικά μου χρόνια. Αργότερα συμμετείχα στα νεανικά συγκροτήματα
της εποχής παίζοντας ξένη κυρίως μουσική. Μετά το στρατιωτικό, κατευθύνθηκα στο ελαφρολαϊκό ρεπερτόριο, με πέρασμα από την Πλάκα, ταβέρνες και λοιπούς χώρους.

Πότε εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον σας για το λαϊκό τραγούδι;

Περίπου το 2000 όταν επανέκαμψα μετά από 15ετή απουσία. Στο διάλειμμα ασχολήθηκα με την ακρόαση λαϊκών τραγουδιών του ‘60 και την ιστορία του ρεμπέτικου. Τραγούδια που με έθελξαν και οριστικοποίησα την παραμονή μου στο είδος αυτό. Με γοήτευσαν οι αυθεντικοί συνθέτες με τον ασυνήθιστο τρόπο ζωής τους και τα αυθεντικά τους ακούσματα. Το λαϊκό τραγούδι είναι η φωνή του λαού. Έχει γερά θεμέλια, ρίζες και ανατροφοδοτείται αδιάλειπτα . Η ενασχόλησή μου με την ιστορία του μ’ έκανε να το αγαπήσω και να δεθώ μαζί του. Βέβαια πολύ σημαντικό ήταν πως μπόρεσα να το υποστηρίξω, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο είδος.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την προσωπική σας εταιρεία Red Fox. Τι σας οδήγησε στην δημιουργία της συγκεκριμένης εταιρείας;

Η δυνατότητα να επιλέγω και να δημιουργώ κατά το δοκούν με όποιο τίμημα. Κανείς δεν με γνωρίζει καλύτερα από τον εαυτό μου. Κανένας παραγωγός δεν θα δεχόταν τις ιδιαιτερότητες των παραγωγών μου και αυτό είναι βέβαιο. Εκτός από τις προσωπικές μου παραγωγές, έχω εκδώσει πολλά άλλα με διάφορους καλλιτέχνες Είναι γνωστό πως οι μουσικές παραγωγές γίνονται με αυστηρά κριτήρια για τις κυκλοφορίες με σκοπό το κέρδος. Κάτι που δεν το ακολούθησα διότι αυτό που μ’ ενδιέφερε ήταν η ποιότητα πρώτα και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Για ποιον λόγο διαλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για το cd σας;

Ο τίτλος «Αυτοί που φύγαν», είναι του Λευτέρη Χαψιάδη από ένα τραγούδι που μελοποίησε ο Χρήστος Νικολόπουλος. Έχει και μια μεταφορική έννοια για την απουσία των μεγάλων αυτών συνθετών, μολονότι δύο από τους συνθέτες είναι στη ζωή. Ένα μνημόσυνο ας πούμε για την αναβίωση των άγνωστων τραγουδιών τους

Ποια είναι η θέση του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα του σήμερα;

Όλες οι μορφές τέχνης περνούν από διαφορετικές φάσεις. Φτάνουν στην κορυφή της καμπύλης και αργότερα στον πυθμένα. Αυτό που καθορίζει το ύψος της καμπύλης, είναι οι κρατούσες συνθήκες κοινωνικά. Π.χ. σε μια ευημερούσα κοινωνία, λείπει ο πόνος, η αγωνία του αύριο, η σκληρή καθημερινότητα. Στοιχεία που τρέφουν τα συναισθήματα και προκαλούν συγκλονιστικές δημιουργίες, όπως ας πούμε το τραγούδι «Κάποια μάνα αναστενάζει» που γράφτηκε στην Κατοχή από τον Βασίλη Τσιτσάνη. Σήμερα δεν μπορούν να γραφτούν τέτοια τραγούδια. Κάθε μορφή τέχνης αντανακλάται στον καμβά της αξιολόγησης ανάλογα με το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Ήδη έχω ετοιμάσει την επόμενη δουλειά μου που περιλαμβάνει ανέκδοτα τραγούδια του Ηλία Κατσούλη πάνω σε συνθέσεις του Παντελή Θαλασσινού, της Ζωής Τηγανούρια, του Βαγγέλη Μαχαίρα, του Τάσου Γκρούς, με τη συμμετοχή της Σοφίας Παπάζογλου, της Ασπασίας Στρατηγού και της Γλυκερίας. Έχω προγραμματίσει και αρκετές συναυλίες σε Ελλάδα και Ισραήλ.