Γιώργος Αλτής: «Χωρίς παρελθόν, δεν ξέρεις τι να διεκδικήσεις από το μέλλον» - Free Sunday
Γιώργος Αλτής: «Χωρίς παρελθόν, δεν ξέρεις τι να διεκδικήσεις από το μέλλον»

Γιώργος Αλτής: «Χωρίς παρελθόν, δεν ξέρεις τι να διεκδικήσεις από το μέλλον»

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» το βιβλίο του Γιώργου Αλτή «Λαϊκά πορτρέτα ΙΙ».

Ο σολίστας του μπουζουκιού και ερευνητής, συγκέντρωσε αυθεντικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες για τη ζωή και την καλλιτεχνική δραστηριότητα του Γιάννη Σταματίου - Σπόρου και του Μανώλη Χιώτη, συνθέτοντας τις βιογραφίες τους.

Με αφορμή την μουσική παράσταση στο Ίδρυμα Κακογιάννη, ο Γιώργος Αλτής, μίλησε στο Freesunday.gr.

altis 2

Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το βιβλίο σας με τίτλο «Λαϊκά πορτρέτα ΙΙ». Θα μας πείτε τι ανταπόκριση έχει λάβει μέχρι στιγμής από τους αναγνώστες;
Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί είναι πολύς ο κόσμος που έχει δείξει ενδιαφέρον για τα «Λαϊκά πορτρέτα». Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο μου και έχω συζητήσει μαζί τους χαίρομαι που έχουν καταλάβει την ψυχοσύνθεση των δύο μεγάλων καλλιτεχνών. Μέσα σε αυτές τις δύο βιογραφίες, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για να κατανοήσει κάποιος τις ζυμώσεις και την ιστορική εξέλιξη της λαϊκής μουσικής.


Το βιβλίο, αφορά στην ζωή και το έργο δύο σημαντικών καλλιτεχνών του Γιάννη Σταματίου - Σπόρου και του Μανώλη Χιώτη. Για ποιο λόγο επιλέξατε τους συγκεκριμένους;
Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες είναι πολύ κοντά. Ο Μανώλης Χιώτης είναι «ο νονός» του «Σπόρου». Ο Γιάννης Σταματίου ήταν για χρόνια το «alter ego» του Χιώτη. Επηρεάστηκε απο την αιθητική του Χιώτη, όμως ακολούθησε το δικό του προσωπικό δρόμο.


Τι έχετε κρατήσει από την γνωριμία σας με τον Γιάννη Σταματίου;
Ο Γιάννης Σταματίου ήταν όπως όλοι οι πραγματικά «μεγάλοι», απλός άνθρωπος. Απλός και συγχρόνως μεγαλειώδης . Ήταν ζεστός άνθρωπος, οικείος, αλλά εσύ ένιωθες μια απόσταση. Είχε ανοιχτό μυαλό όσον αφορά την μουσική. Δεν υπήρχαν στερεότυπα για εκείνον.


Ο Σπόρος έζησε μέρες δόξας στην Αμερική. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες από τις «προσωπικότητες» που είχε συναντήσει;
Ήτανε φίλος με τον Έλβις Πρίσλευ. Του είχε χαρίσει μάλιστα ο Πρίσλευ και ένα δαχτυλίδι . Του είχε αγγίξει με δέος τα δάχτυλα ο Ρέι Τσαρλς. Είχε τραγουδίσει μαζί του η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η Μπέτυ Ντέιβις. Ήταν φίλος με την Ντόρις Ντέι, τις Άντριους Σίστερς. Τον είχε συνεχάρη ο Σαμυ Ντέιβις τζούνιορ, ο Χάρυ Μπελαφόντε και ο διάσημος κιθαρίστας Σαμπίκας.Τον είχαν ακούσει πάρα πολλοί καλλιτέχνες του Χόλυγουντ. Είχε φιλία με τον Φρανκ Σινάντρα, τον Ντιν Μάρτιν και τον Νατ Κίνγκ Κόουλ. Είχαν δουλέψει μάλιστα στο ίδιο καζίνο, την ίδια εποχή σε διαφορετικές αίθουσες.


Είναι αλήθεια τελικά ότι ο Τζίμι Χέντριξ είχε δει τον Μανώλη Χιώτη να παίζει σε μαγαζί στην Αμερική;
Ναι . Ο Τζίμι Χέντριξ είχε πάει αρκετές φορές στο κέντρο Πορτ Σαιντ στην Νέα Υόρκη και είχε παρακολουθήσει τον Χιώτη. Παρατηρούσε τον τρόπο που έπαιζε. Ο Χιώτης ήταν μεγάλος δεξιοτέχνης και στην κιθάρα. Ήταν λογικό λοιπόν να θαυμάσει τον Χιώτη...


Στάθηκαν εξίσου «τυχεροί» και οι δύο κατά την παραμονή τους στην Αμερική;
Ο Σταματίου ήταν πιο τυχερός στην Αμερική. Εκεί άνθισε το ταλέντο του, έκανε καριέρα μοναδική. Ο Χιώτης γνώρισε μεγάλη δόξα στην Αμερική .Έπαιξε μέχρι στον Λευκό Οίκο στα γενέθλια του πρόεδρου της Αμερικής, Λύντον Τζόνσον. Όμως, στην Αμερική χώρισε με την Μαίρη Λίντα . Ο χωρισμός αυτός του στοίχισε, μάλλον και την ίδια του την ζωή του.


Χαρακτηρίζετε την δεκαετία του ΄50 ως «σκοτεινή» αλλά και «ενδιαφέρουσα». Τι ακριβώς συνέβαινε εκείνη την περίοδο;
Είναι αχαρτογράφητη εποχή. Ό,τι υπήρχε, ήταν μέσα από τις βιογραφίες τραγουδιστών και κάποιων μεγάλων συνθετών. Μέσα από τα «Λαϊκά πορτρέτα Ι και ΙΙ», έχω καταγράψει τις ζωές σημαντικών πρωτεργατών της λαικής μουσικής και έτσι μπαίνει μια σειρά σε διάφορες ιστορίες και ανακρίβειες.


«Μελετητής» ή «σολίστας» του μπουζουκιού;
Και τα δύο. Δεν μπορείς να παίζεις ένα όργανο και να μην ξέρεις την ιστορία του. Επειδή για μένα ήταν απαραίτητο, άρχισα πριν χρόνια την έρευνα. Χωρίς παρελθόν, δεν ξέρεις τι να διεκδικήσεις από το μέλλον.


Στις 31 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα γίνει μια παρουσίαση-παράσταση πάνω στο νέο σας βιβλίο. Θα μας πείτε λίγα λόγια;
Στις 31 Οκτωβρίου δεν θα είναι μια απλή παρουσίαση . Είναι μια μουσική παράσταση στηριγμένη στο βιβλίο μου. Θα παίξουν και θα τραγουδήσουν σημαντικοί καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής. Θα πάρουν μέρος οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού Θανάσης Βασιλάς, Νίκος Κατσίκης, Λάκης Ορφανίδης, Βαγγέλης Τρίγκας. Επίσης, οι δεξιοτέχνες στην κιθάρα Νίκος Γκόλιας, Παντελής Ντζιάλας και οι τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φωτεινή Βελεσιώτου, Αιμιλία Γαλιάτσου, Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Μαίρη Μαράντη, Θοδωρής Μέρμηγκας, Σεμέλη Παπαβασιλείου, Σοφία Παπάζογλου.
Θα συνοδέψουν οι μουσικοί : Θοδωρής Μπρουτζάκης (πιάνο) Φώτης Τσούτσιας- Αντώνης Σίδερης (μπουζούκι) Γιώργος Παπαδόπουλος (κιθάρα) Αντώνης Τζίκας (κόντραμπάσο) Joni Moas(κρουστά).
Θα μιλήσουν, ο Δημήτρης Μανιάτης ( δημοσιογράφος- συγγραφέας) και ο Γιώργος Τσάμπρας (μουσικός ερευνητής- ραδιοφωνικός παραγωγός) . Κείμενα απο το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ανέζα Ππαπαδοπούλου. Είναι μια γιορτή για την λαϊκή μας μουσική.


Οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Αλτή
«Λαϊκά πορτρέτα ΙΙ»
Μεγάλοι σολίστες του μπουζουκιού από τη δεκαετία του ΄50
Γιάννης Σταματίου - Σπόρος | Μανώλης Χιώτης
την Tετάρτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 20:30
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Για την προσφορά τους στο ελληνικό τραγούδι θα τιμηθούν από τις εκδόσεις Μετρονόμος ο ιστορικός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Μωραΐτης και ο διακεκριμένος συνθέτης, πανεπιστημιακός και σολίστας του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης.
Είσοδος 12 ευρώ