Νίκος Πορτοκάλογλου: «Το αυτονόητο είναι πάντα σπάνιο σε αυτόν τον τόπο» - Free Sunday
Νίκος Πορτοκάλογλου: «Το αυτονόητο είναι πάντα σπάνιο σε αυτόν τον τόπο»

Νίκος Πορτοκάλογλου: «Το αυτονόητο είναι πάντα σπάνιο σε αυτόν τον τόπο»

Δύο τραγουδοποιοί με παράλληλες διαδρομές σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου συναντά τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και μας αποκαλύπτει τι πίστευαν οι Φατμέ του για τους Τερμίτες του.

Συναντάτε για πρώτη φορά στη σκηνή τον Μαχαιρίτσα. Θέλουμε να μάθουμε πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία.

Με τον Λαυρέντη ξεκινήσαμε μαζί και βαδίζουμε σε δρόμους παράλληλους εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Μέσα στα χρόνια πολλές φορές έχουμε συζητήσει για συνεργασία, αλλά δεν προέκυπτε, πότε από τον έναν, πότε από τον άλλον. Φέτος ήρθε επιτέλους η σωστή στιγμή.

PORTOKALOGLOU

Και πώς καταλήξατε στην επιλογή των τραγουδιών που θα παρουσιάσετε;

Πρώτα απ’ όλα θέλαμε η συνάντησή μας να είναι ένας απολογισμός αλλά και μια γιορτή. Γι’ αυτό διαλέξαμε τον τίτλο «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά», διασκευάσαμε αυτό το παλιό τραγούδι μου και το τραγουδήσαμε ξανά μαζί, σαν «μότο», ας πούμε, της παράστασης. Η επιλογή των υπόλοιπων τραγουδιών δεν ήταν εύκολη: μετά από τόσα χρόνια διαδρομής, η δυσκολία μας πια δεν είναι ποιο τραγούδι θα βάλουμε αλλά ποιο θα αφήσουμε απ’ έξω.

Μοιράζεστε τη σκηνή ή θα δούμε από τον καθέναν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα;

Έχει ένα πολύ μικρό προσωπικό μέρος ο καθένας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι συνεργατικό. Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα από εξαιρετικούς νέους μουσικούς και τραγουδιστές: η Μιρέλα Πάχου, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, ο Steve Tesser, η Αγάπη Διαγγελάκη και πολλοί άλλοι. Τέλος, κάθε εβδομάδα θα έχουμε και το μικρό μας αφιέρωμα σε έναν αγαπημένο επισκέπτη. Τις πρώτες δύο εβδομάδες ξεκινάμε με την υπέροχη και ακριβοθώρητη Αφροδίτη Μάνου.

Ξεκινήσατε και οι δύο τη δεκαετία του ’80 με τα συγκροτήματά σας, Φατμέ και Τερμίτες. Θα ήθελα να σας μεταφέρω σ’ εκείνη τη δεκαετία που η ροκ/ποπ ελληνική σκηνή αποκτούσε δυναμική και χώρο. Τι γνώμη είχατε τότε για τους Τερμίτες;

Ήταν το αντίπαλο δέος. Ήμασταν ίδια γενιά, είχαμε ίδιες ρίζες στο ροκ και στο ελληνικό τραγούδι, ήμασταν τότε τα μοναδικά ηλεκτρικά συγκροτήματα που γράφαμε τραγούδια στη γλώσσα μας. Είναι παρανοϊκό, αλλά, βλέπεις, το αυτονόητο είναι πάντα σπάνιο σε αυτόν τον τόπο. Λοιπόν, ναι, τους παρακολουθούσαμε, τους σεβόμασταν, τους ζηλεύαμε όταν γράφανε κάτι καλό, όταν είχαν μια νέα ιδέα, όπως, ας πούμε, η συνεργασία τους με τον Νταλάρα. Τώρα μπορεί να μοιάζει φυσικό, αλλά τότε η συνεργασία ενός ροκ συγκροτήματος με έναν λαϊκό τραγουδιστή ήθελε τόλμη και αυτοπεποίθηση. Μετά το κάναμε εμείς με τη Χαρούλα. Άλλοτε έκαναν οι Φατμέ ένα βήμα μπροστά και άλλοτε οι Τερμίτες. Ήταν μια δημιουργική άμιλλα.

Νοσταλγείτε κάτι από εκείνη την εποχή;

Όχι. Μόνο τη φυσική μου κατάσταση, την αντοχή μου στις κραιπάλες και στις κακουχίες. Α, και τα πυκνά μαλλιά μου. Κατά τα άλλα, η ορμή, το πάθος, η περιέργεια και η ονειροπόληση είναι, ευτυχώς, ακόμη εδώ.

Μετά από τόσα χρόνια εμφανίσεων και δίσκων, ο δημιουργικός πυρετός για ένα πρόγραμμα, έναν δίσκο, μια συναυλία, εξακολουθεί να είναι ανεβασμένος;

Σε ανησυχητικά επικίνδυνα επίπεδα!

Στα live σας, όπως και στου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, υπάρχει πάντα πολύ πιτσιρίκι. Πώς το εξηγείτε;

Η μεγάλη μου χαρά είναι να βλέπω στις συναυλίες αυτή την τεράστια γκάμα ηλικιών. Από 15 μέχρι 75. Άσε που στις καλοκαιρινές έχουμε και τα τσικό. Γιατί έρχονται νέοι γονείς με τα παιδιά τους, ακόμη και με μωρά. Σε κάθε καλή συναυλία, είτε είσαι θεατής είτε μουσικός, συμβαίνει κάτι μαγικό: οι βιολογικές ηλικίες καταργούνται και όλοι συντονίζονται σε έναν μέσο όρο, σε μια πνευματική ηλικία που την καθορίζει η μουσική. Είναι κάτι σαν εξωσωματική εμπειρία.

Μόλις κερδίσατε ένα φανταστικό μουσικό ταξίδι στον χρόνο, για να ακούσετε από κοντά και να επικοινωνήσετε με όποιον μουσικό θέλετε. Πού θα πηγαίνατε;

Όπως λέω και σε ένα από τα τελευταία μου τραγούδια, το «Πανηγύρι», θα ήθελα να βρεθώ σε ένα πάρτι όπου θα παίζουν ο Λένον με τον Τσιτσάνη και ο Ζάπα με τον Ζαμπέτα. Θα ήμουν ευτυχής…

INFO

«Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά»

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Νίκος Πορτοκάλογλου

Μαζί τους η Μιρέλα Πάχου

Συμμετέχουν: Steve Tesser και Αγάπη Διαγγελάκη

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Παρασκευή & Σάββατο στις 22:30