Group PάrΩdy: «Η δισκογραφία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες» - Free Sunday
Group PάrΩdy: «Η δισκογραφία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες»

Group PάrΩdy: «Η δισκογραφία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες»

Με τραγούδια τόσο από την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο «Παράξενοι Καιροί» όσο και με τα νέα τους τραγούδια από το ψηφιακό EP «Σε λίγο ξημερώνει», τα μέλη του συγκροτήματος Group PάrΩdy, επιστρέφουν στο «Σταυρό του Νότου Club», την Κυριακή 20 Ιανουαρίου.

Ο Παναγιώτης Σκουλάς, ένας εκ των πρωτεργατών των Group PάrΩdy, μίλησε στο freesunday.gr για το πρώτο live του 2019, την έως τώρα διαδρομή του συγκροτήματος αλλά και για τους λόγους που επέλεξαν τα νέα τους τραγούδια να κυκλοφορήσουν σε ψηφιακή μορφή.

GROUP PARODY 1

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τους Group PάrΩdy.

Οι Group PάrΩdy, είναι ουσιαστικά μια μπάντα που αποτελεί τη συνέχεια ενός μουσικού σχήματος που δημιουργήθηκε στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων. Κάπως έτσι λοιπόν, μετά το πέρας των σπουδών μας και όταν εγκατασταθήκαμε μόνιμα στην Αθήνα, ο Αντώνης Αυγουλλάς και εγώ (Παναγιώτης Σκουλάς), αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε μουσικά και να στήσουμε μια ομάδα που θα εστίαζε στη δημιουργία των δικών της τραγουδιών πέρα από τις διασκευές. Από το 2013 που ξεκινήσαμε δειλά-δειλά την αναζήτηση μουσικών για να πλαισιώσουν αυτό το εγχείρημα, φτάνουμε στο 2015 όπου και ηχογραφήσαμε την πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά η οποία κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς με τίτλο «Παράξενοι Καιροί». Έκτοτε, ξεκίνησε μια όμορφη διαδρομή με πολλές συναυλίες ανά την επικράτεια και μια πιο έντονη δημιουργική αναζήτηση γύρω από τον ήχο μας. Αποτέλεσμα αυτής αναζήτησης ήταν το digital EP που κυκλοφορήσαμε τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, με γενικό τίτλο «Σε λίγο ξημερώνει».

Τι θα παρουσιάσετε στον «Σταυρό του Νότου Club»;

Την Κυριακή 20/1, θα είμαστε για άλλη μια φορά στο club του Σταυρού του Νότου, για να παρουσιάσουμε τα τραγούδια μας από τις δύο δισκογραφικές μας απόπειρες, τραγούδια άλλων αγαπημένων τραγουδοποιών καθώς και κάποια «πειραγμένα» παραδοσιακά όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Γιατί η λέξη «Therapy» από την αρχική ονομασία του συγκροτήματος, αντικαταστάθηκε με τη λέξη «PάrΩdy»;

Αρχικά ξεκίνησε ως ένα εσωτερικό αστείο. Από την πολλή «θεραπεία» περάσαμε στην «παρωδία». Αντιλαμβανόμασταν όμως, ότι ο χώρος της λεγόμενης «έντεχνης» σκηνής, διακατέχεται από αρκετή σοβαροφάνεια και μια ακατανόητη πολλές φορές δήθεν πνευματικότητα. Επομένως, θέλοντας να στηλιτεύουμε λίγο αυτή την πραγματικότητα, προτιμήσαμε να χαρακτηρίζει την ομάδα μας η λέξη παρωδία.

Πού συναντώνται ο ηλεκτρικός με τον παραδοσιακό ήχο;

Στη δική μας αντίληψη και στο μουσικό ύφος που έχουμε επιλέξει να παίζουμε μπορεί να συναντώνται παντού. Εξάλλου όταν κάποιος μας ρωτήσει τι είδος μουσικής παίζουμε, η απάντηση είναι folk rock με ελληνικό στίχο. Δηλαδή έντονα στοιχεία ηλεκτρικά καθώς η ηλεκτρική κιθάρα έχει καθοριστικό ρόλο στις ενορχηστρώσεις μας, αλλά και πολλά στοιχεία από το λαούτο και το βιολί.

Τι θα λέγατε ότι είναι αυτό που σας «ιντριγκάρει» στο χώρο της μουσικής;

Αν και δεν είμαστε πολλά χρόνια στον χώρο, μπορούμε να πούμε ότι μας «ιντριγκάρει» η διάδραση με το κοινό όταν αυτή επιτυγχάνεται σε μία συναυλία μας. Επιπλέον, όλη η δημιουργική διαδικασία με σκοπό να επικοινωνήσουμε τη μουσική μας, είναι κάτι το μοναδικό που προσφέρει ο χώρος αυτός.

Πλέον, είναι σύνηθες φαινόμενο τα νέα τραγούδια να κυκλοφορούν μόνο σε ψηφιακή μορφή. Πιστεύετε ότι η δισκογραφία μπορεί στο μέλλον να ανακάμψει;

Ναι, ισχύει αυτό σε μεγάλο βαθμό. Και εμείς επιλέξαμε να κάνουμε μόνο ψηφιακή έκδοση στη δεύτερη δουλειά μας. Κρίναμε ότι το φυσικό προϊόν, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Εξάλλου όλοι οι άνθρωποι που είναι στο ξεκίνημα τους στο χώρο και είναι οι αποκλειστικοί χρηματοδότες της δουλειάς τους έχουν να σκεφθούν και το οικονομικό κόστος μιας κοπής. Επιπλέον, όταν όλα γίνονται μέσω του διαδικτύου μία ψηφιακή έκδοση μπορεί να επικοινωνηθεί πιο άμεσα χρονικά και πιο εύκολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δισκογραφία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες αλλιώς δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που είχαμε γνωρίσει τα παλιότερα χρόνια. Αν κάτι αξίζει και έχουμε σκεφτεί και εμείς στο μέλλον να κάνουμε, είναι η έκδοση της επόμενης μας δουλειάς, πέρα από το ψηφιακό format, να κυκλοφορήσει και σε κάποια περιορισμένα αντίτυπα βινυλίου, για να ικανοποιήσει την δική μας επιθυμία.

Σταυρός του Νότου Plus – Φραντζή 14, Νέος Κόσμος
Τιμή Εισόδου: 12€ (με μπύρα-κρασί)
Έναρξη: 21.30
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2109226975