Αναστασία Έδεν- Άρης Βλάχος: «Σας δίνουμε το χέρι να ονειρευτούμε μαζί» - Free Sunday
Αναστασία Έδεν- Άρης Βλάχος: «Σας δίνουμε το χέρι να ονειρευτούμε μαζί»

Αναστασία Έδεν- Άρης Βλάχος: «Σας δίνουμε το χέρι να ονειρευτούμε μαζί»

Με τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφική τους δουλειά «Κάψτε το σπίτι» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group καθώς και με δικές τους διασκευές σε τραγούδια του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου, η Αναστασία Έδεν και ο Άρης Βλάχος παρουσιάζουν τη νέα τους μουσική παράσταση στη σκηνή του Half Note την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου.

Οι δύο καλλιτέχνες με αφορμή την εμφάνισή τους μίλησαν στο Freesunday.gr για τον δίσκο τους που είναι ο τελευταίος τον οποίο επιμελήθηκε ο Μάνος Ελευθερίου και πώς τους καθόρισε η συνεργασία μαζί του.

photo me Mano Eleytheriou

Στις 7 Φεβρουαρίου θα εμφανιστείτε στο Half Note. Τι θα παρουσιάσετε;

Ένα καινούργιο λαμπερό, μοντέρνο μουσικό πρόγραμμα με επιρροές τόσο από το διεθνές όσο και απ' το ελληνικό ρεπερτόριο με διασκευές σε ρυθμούς jazz και ethnic. Μαζί με την πενταμελή ορχήστρα μας έχουμε σκοπό κι αυτήν την φορά να οδηγήσουμε την βραδιά σε μια νύχτα κεφιού όπου θα γίνουμε ένα με τον κόσμο θα τραγουδήσουμε και θα διασκεδάσουμε μαζί.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο δίσκος σας «Κάψτε το σπίτι». Κρύβεται κάποιος συμβολισμός πίσω από τον τίτλο;

Ο Μάνος Ελευθερίου συμβολίζει με το «σπίτι» ολόκληρη την ζωή ενός ανθρώπου και την ύστατη στιγμή του δράματος που ζει όταν τα όνειρα που έκανε, οι αναμνήσεις αλλά και τα στερεότυπα που έχτισε στο τέλος κατεδαφίστηκαν. Είναι ένα θέμα που αφορά αν όχι όλους μας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το αδιέξοδο που συχνά έρχονται οι σχέσεις των ανθρώπων, ο έρωτας που σβήνει και ο πλαστός κόσμος που διαμορφώνεται γύρω απ' αυτό το «σπίτι» για να συντηρηθεί η αυταπάτη αλλά και η τελική πράξη κάποιου που τα είδε όλα, τα κατάλαβε όλα και έβαλε «φωτιά» στην ζωή του για να χορέψει γύρω της. Αυτά ήθελε να αποτυπώσει ο Μάνος Ελευθερίου και το πέτυχε σ' αυτόν τον βαθιά ερωτικό και με κοινωνικές διαστάσεις στίχο.

Το γεγονός ότι πρόκειται για τον τελευταίο δίσκο στον οποίο έγραψε στίχους ο Μάνος Ελευθερίου, σας κάνει να αισθάνεστε μεγαλύτερη ευθύνη;

Είναι αλήθεια πως αισθανόμαστε την ευθύνη να κοινωνήσουμε στον κόσμο την τελευταία του δουλειά. Το «Κάψτε το σπίτι», είναι ένα album συλλεκτικό που περιέχει αρχειακό υλικό. Εκτός από τα τραγούδια μας, θα βρείτε αδημοσίευτες μέχρι τώρα αφηγήσεις του σε κείμενα και ποιήματα του, τα πρωτότυπα των στίχων του με σημειώσεις και φωτογραφικό υλικό σε μία πολυτελής έκδοση book-cd που κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία. Σε μία τόσο αφιλόξενη εποχή για την δισκογραφία στην Ελλάδα, που δυσκολεύεται κάποιος να κυκλοφορήσει ακόμη και ένα single, εμείς προχωρήσαμε και υλοποιήσαμε ένα έργο – σταθμό για την ελληνική μουσική ως ύστατο φόρο τιμής στον μεγάλο μας ποιητή γιατί οι μελλοντικές γενιές πρέπει να βρουν σπόρο και συνέχεια, γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Ο Μάνος Ελευθερίου μας πίστεψε, μας στήριξε και μας έδωσε την σκυτάλη, εμείς έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε την πορεία και να την παραδώσουμε στους επόμενους.

Πώς βιώσατε την συνεργασία μαζί του;

Είχαμε την τύχη και την χαρά να τον ζήσουμε από κοντά τα τελευταία χρόνια. Κάναμε παρέα, φτιάχναμε τραγούδια, συμμετείχε στα live μας διαβάζοντας δικά του κείμενα ή ποιήματα, είχαμε γενικά μία έντονη δραστηριότητα μαζί τα τελευταία τρία χρόνια. Ένας άνθρωπος χαμογελαστός, ευγενικός, πνευματώδης, γεμάτος ιστορίες και κόσμους που χάνονταν σε άλλες εποχές και ξαναζωντάνευαν μαζί του μέσα απ' τις αφηγήσεις του στην παρέα, στο «τρίτο ουίσκι» (στίχος που έγινε τραγούδι μας) που πίναμε. Λιτός, κατανοητός και διαπεραστικός στο πνεύμα και την ψυχή, ένα ζωντανό κεφάλαιο ιστορίας. Ο Μάνος Ελευθερίου μας έδωσε βήμα να ανοίξουμε φτερά για το δικό μας ταξίδι, τον ευχαριστούμε.

Είστε ένα καλλιτεχνικό δίδυμο. Πώς προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία;

Πάντα υπήρχε μία καλλιτεχνική αλληλοεκτίμηση μεταξύ μας, μα μόλις ήρθαν οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου κοντά μας υπήρξε και η αφορμή για να κάνουμε το νέο ξεκίνημα. Σεβασμός στον συνεργάτη, δημιουργικότητα, φαντασία, διάλογος και πολύ δουλειά είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την μέχρι τώρα πορεία μας. Όπως γίνεται και με τις ανθρώπινες σχέσεις έτσι και με τις καλλιτεχνικές απλά με κάποιους ταιριάζεις περισσότερο, μιλάς την ίδια γλώσσα και όλα ξαφνικά αυτοσχεδιάζουν πιο εύκολα, πιο μαγικά.

Θα λέγατε ότι μια σταθερή συνεργασία παρέχει μεγαλύτερη «ασφάλεια» σήμερα;

Ναι, παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι ορθότερο καλλιτεχνικά. Η μουσική είναι ένας όμορφος διάλογος συναισθημάτων μεταξύ των ανθρώπων, είναι ωραίο να ξέρεις τον συνομιλητή σου, να είστε φίλοι, να παίζετε μαζί καιρό και να ανταλλάσσετε απόψεις και ιδέες, υπάρχει κάτι πιο δημιουργικό και υγιές απ' αυτό; Ζούμε σε μια εποχή πολύ επιθετική, πολύ μοναχική, το τραγούδι όμως δεν θα επιβιώσει σ' αυτό το μοντέλο, είναι κάτι που γεννιέται για να μας αγκαλιάσει όλους και χρειάζεται παρέες. Σας δίνουμε το χέρι να ονειρευτούμε μαζί...

Με ποιο στίχο από τον δίσκο σας θα θέλατε να κλείσουμε;

«Στο χάρτινο καράβι μας, το κύμα είναι ποίημα
και μια πατρίδας πείσμα, που βγαίνει απ' το γιατί.» Μ.Ε.

anastasia aris 148

Αναστασία Έδεν-Άρης Βλάχος
HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς
Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: τύμπανα
Παναγιώτης Καψαμπέλης: κιθάρες
Άννα Λάκη: ακορντεόν
Πέτρος Σταμέλος: ηλεκτρικό μπάσο
Άρης Βλάχος: πιάνο, ενορχήστρωση
Ώρα έναρξης: 21:30
Είσοδος: 10€ (μπαρ), 15€ (τραπέζι)
Προπώληση: www.viva.gr
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310